Μαγιορκίνης: Στα μεγάλα αστικά κέντρα θα είναι δύσκολο να καμφθεί η επιδημία

«Με την έλευση του χειμώνα αναμένουμε σημαντική αύξηση της μετάδοσης» τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ

Στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με την Αττική να εμφανίζει καθημερινά εδώ και κάποιες εβδομάδες περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα.

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον χειμώνα… που έρχεται, υπενθυμίζοντας τα “όπλα” μας σε αυτή τη μάχη: Την μάσκα και την απόσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, βρισκόμαστε μπροστά στην επέκταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με την Ευρώπη να παρατηρεί σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων. Ο καθηγητής παρέθεσε τα στοιχεία από τη Βρετανία, τη Γαλλία, αλλά και την Ολλανδία, χώρα με πληθυσμό παρόμοιο με της Ελλάδα, όπου τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν πενταπλασιαστεί.

«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και με την έλευση του χειμώνα αναμένουμε σημαντική αύξηση της μετάδοσης» σημείωσε στη συνέχεια ο Γκίκας Μαγιορκίνης, που παρέθεσε παραδείγματα χωρών της Ευρώπης, όπου η θερμοκρασία είναι ως και 10 μονάδες πιο χαμηλά από ότι στη χώρα μας.

Φαίνεται πως η πτώση της θερμοκρασίας συνδέεται με αύξηση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού. «Κάτι αντίστοιχο αναμένουμε και εδώ με την πτώση της θερμοκρασίας» είπε ο καθηγητής που ζήτησε μεγαλύτερη προσπάθεια και προσήλωση από όλους μας.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην κόπωση που αισθάνονται οι λαοί της Ευρώπης από τα συνεχιζόμενα μέτρα, όμως επανέλαβε πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας, είπε και σημείωσε πως ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, προσέβαλε τον Λευκό Οίκο.

«Όταν θα κολλήσουμε, θα αναρωτηθούμε, κάναμε ότι πέρασε από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τους γύρω μας;» είπε λίγο πριν κλείσει ο Γκίκας Μαγιορκίνης και τόνισε πως με 3-4 πολύ απλές συνήθειες (πλύσιμο χεριών, μάσκα, αποστάσεις) βοηθάμε να διατηρηθεί η μεταδοτικότητα σε χαμηλά επίπεδα.

Ίσως σας ενδιαφέρουν