Μαύρα «μαντάτα» από Τσιόδρα – Σε επιφυλακή για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού μέχρι αρχές Μαρτίου

Ο Βαγγέλης Γιακουμής γράφει στο vradini.gr για την ανησυχία που επικρατεί στη χώρα μας, αναφορικά με τον ιό

Την ανησυχία τους δεν κρύβουν ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς επίσης ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, αλλά και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας για την πορεία και την εξέλιξη του κορωνοϊού τις επόμενες ημέρες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Και οι τέσσερις μιλώντας στην επιτροπή θεσμών της βουλής, αναφέρθηκαν στη μέχρι τώρα πορεία του ιού και μίλησαν για τα εμβόλια τα οποία θα χτίσουν τοίχος στην ανοσία. Μάλιστα ο υπουργός υγείας ανακοίνωσε ότι η χώρα μας έχει προαγοράσει 30 εκατομμύρια εμβόλια πράγμα που σημαίνει ότι φτάνει για τους Έλληνες πολίτες ακόμη κι αν ήθελαν όλοι να εμβολιαστούν.

Αναλυτικός στα στοιχεία που έδωσε ήταν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας όποιος έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου λέγοντας ότι ο ιός είναι εδώ και χρειάζεται επαγρύπνηση για να αντιμετωπιστεί.

Ο κύριος Τσιόδρας μιλώντας στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής προειδοποίησε ότι τα ποσοστά των παραλλαγών του ιού είναι υψηλά και αγγίζουν το 40% και όπως είπε το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας ήταν διαφορετικό από το πρώτο καθώς διαπιστώθηκε και δικές μας μεταλλάξεις.

Μάλιστα ο καθηγητής σημείωσε ότι εάν επικρατήσει στην πατρίδα μας η μετάλλαξη του ιού τότε έχουμε πρόβλημα πιθανόν μέχρι τις αρχές Μαρτίου γι’ αυτό και θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να τηρούμε τα μέτρα. Η εκτίμηση του δε, είναι ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν ακόμη και στις 8000 πανελλαδικά σε εβδομαδιαία βάση.

Αναφορικά με την Αττική ο κύριος Τσιόδρας παρουσίασε χάρτες στους βουλευτές δείχνοντας την μετάδοση του ιού σε κάθε περιφέρεια ξεχωριστά η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή τόνισε λέγοντας ότι η αύξηση που σημειώθηκε στα κρούσματα ήταν της τάξης του 81%στο βόρειο τομέα 67%στο κεντρικό και 123% στην Δυτική Αττική με μέσο όρο ηλικίας τα 40 χρόνια.

Συναγερμό σημαίνουν και οι λοιμωξιολόγοι. Ο καθηγητής Νικόλαος Σύψας προτείνει την λήψη πιο ακραίων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μάλιστα μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 έδωσε στοιχεία για περιοχές της Αθήνας που βρίσκονται στο κόκκινο αλλά και της Θεσσαλονίκης που γι’ αυτό το λόγο μεταβαίνουν σήμερα στη συμπρωτεύουσα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Άλλοι ειδικοί της επιτροπής έχουν βάλει ήδη στο τραπέζι την λήψη περαιτέρω σκληρότερων μέτρων που αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων τότε η κυβέρνηση θα είναι αναγκασμένη να λάβει όπως παράδειγμα το περιορισμό των μετακινήσεων νωρίτερα από τις εννέα το βράδυ.

Προβληματισμός φαίνεται να υπάρχει και για τα ανοιχτά σχόλια καθώς υπάρχουν σκέψεις για αναπροσαρμογή της απόφασης.

Οι υπόλοιποι ομιλητές της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπεραμύνθηκαν της πολιτικής πρακτικής που εφάρμοσαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, εξήραν όλο το νοσηλευτικό ιατρικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων και τόνισαν ότι η χώρα μας έχει τα χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε ό,τι αφορά το σύστημα καταγραφής κρουσμάτων τόσο ο κύριος Αρκουμανέας όσο και ο υπουργός υγείας ξεκαθάρισαν ότι το σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων είναι ενιαίο και δεν υπάρχει διπλό σύστημα καταγραφής.

Προς το τέλος της συνεδρίασης της επιτροπής της Βουλής υπήρξε ένταση με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό υγείας Παύλου Πολάκη να διαμαρτύρεται στον πρόεδρο Θανάση Μπούρα για το ότι αφενός ανέβηκε στο βήμα γιατί δεν μπορούσε να μιλήσει με μάσκα και δεύτερον για το θέμα του χρόνου Κάτι που στη συνέχεια δεν κάλυψαν το σύντροφό τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν το λόγο Γιώργος Κατρούγκαλος και Νίκος Βούτσης προσπαθώντας με εύσχημο τρόπο να επιβάλουν την τάξη και να σταματήσει η ένταση δείχνοντας προς την πλευρά Πολάκη και όχι τόσο προς την πλευρά του προέδρου της επιτροπής. Ο δε κ. Κατρούγκαλος σε ότι αφορά τις αναφορές του προς τον κ Τσιόδρα ήταν πολύ ευγενική και σε κάθε περίπτωση αντίθετη από εκείνη του κ Πολάκη ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στον καθηγητή και για τα εμβόλια και για τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ.

Ίσως σας ενδιαφέρουν