Μόσιαλος για Όμικρον: Έχουμε αποφύγει το δυσμενές σενάριο να είναι πιο επικίνδυνη, αλλά όχι τον κίνδυνο (pic)

Δείτε επίσης

Τα δεδομένα που ξέρουμε μέχρι σήμερα για την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού ανέλυσε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Σε ανάρτησή του στο facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE υπογραμμίζει πως: «Το σίγουρο είναι πως έχουμε αποφύγει το πιο δυσμενές σενάριο, το να είναι η όμικρον πιο μολυσματική και πιο επικίνδυνη. Αλλά δεν έχουμε αποφύγει ακόμη τον κίνδυνο».

Ο κ. Μόσιαλος τονίζει ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού είναι τουλάχιστον 3 φορές πιό μεταδοτική από την Δέλτα, πως τα εμβόλια δείχνουν να παραμένουν αποτελεσματικά στην αποτροπή σοβαρής λοίμωξης, όχι όμως και της ήπιας λοίμωξης, αλλά θα χρειαστούν περισσότερα στοιχεία για την σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Προειδοποιεί όμως πως «σε χώρες όπως η Ελλάδα με δυσμενή δημογραφικά χαρακτηριστικά και αρκετούς ανεμβολίαστους άνω των 50, ακόμα και μια ηπιότερη νόσος σε σχέση με τη δέλτα που θα μολύνει περισσότερους, θα επιφέρει πίεση στο σύστημα υγείας, και πιθανώς σε συντομότερο διάστημα σε σύγκριση με τη δέλτα».

Δεν αποκλείει δε το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν δυσλειτουργίες σε κλάδους όπως η Υγεία και η Παιδεία, καθώς θεωρεί πολύ πιθανό το να κολλήσουν ταυτόχρονα πολλοί, οι οποίοι θα χρειαστεί να απομονωθούν για ένα διάστημα 7-10 ημερών.

«Το μόνο βέβαιο είναι πως χρειάζεται ψυχραιμία, σωστή οργάνωση με αναδιάταξη του συστήματος υγείας, και όχι πανικός», καταλήγει ο κ. Μόσιαλος.

Αναλυτικότερα, ο καθηγητής αναφέρει:

«Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το κλίμα στα διεθνή ΜΜΕ, όπως και οι απόψεις της πλειονότητας των ειδικών όσον αφορά στην παραλλαγή όμικρον. Μέχρι πρόσφατα οι ειδήσεις και οι απόψεις αναφέρονταν στην τεράστια καταστροφή και στις πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις που θα έχουμε σε σχέση με τη δέλτα, και την αδυναμία των συστημάτων υγείας να ανταποκριθούν.
Τώρα, επικρατεί ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας με αναφορά σε πρόσφατες μελέτες που δείχνουν πως είναι τελικά πιθανόν η όμικρον να προκαλεί ηπιότερη νόσο σε σχέση με τη δέλτα.
Γιατί μου προκαλεί ενδιαφέρον; Γιατί μιλάμε για απόψεις ειδικών.
Και θα πάω ένα βήμα πίσω.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε όταν εξειδικευόμαστε στη δημοσιά υγεία, είναι πως πρέπει να μένουμε ψύχραιμοι και να αναλύουμε με προσοχή τα δεδομένα. Να εξετάζουμε τα διαφορετικά στοιχεία παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρας (υγειονομικές, δημογραφικές, κοινωνικές, οικονομικές, εκπαιδευτικές και πολιτισμικές).
Φανταστείτε ένας ειδικός της δημοσίας υγείας να πανικοβαλλόταν κάθε φορά που είχαμε μια πιθανώς δυσμενή εξέλιξη στην πορεία της πανδημίας.
Τι θα έπρεπε να κάνει τότε ένας πολίτης, που δεν είναι ειδικός, και δεν έχει πρόσβαση σε πληροφορίες, και δεν μπορεί πάντα να αξιολογήσει τεχνικές παραμέτρους; Να αρχίσει να παίρνει ηρεμιστικά; Ή να μην ακούει και να μην διαβάζει ειδήσεις;

Η μεταδοτικότητα της Όμικρον και τα εμβόλια

Ίσως σας ενδιαφέρουν