Ν. Σύψας: «Στόχος να μην έχουμε δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι»

Η συνέντευξη του καθηγητή του ΕΚΠΑ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Ο Kαθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σύψας, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ και μίλησε για τα νέα δεδομένα της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Για το ότι ο κόσμος θεωρεί ότι είναι πολύ αυστηρός, ο κ. Σύψας είπε ότι προτιμά να λέει τα πράγματα με το όνομά τους διότι «ο κόσμος πρέπει να ξέρει την αλήθεια. Αυτός που γνωρίζει τι πρέπει να κάνει θα αντιμετωπίσει την επιδημία και όχι αυτοί που αδιαφορούν. Υπάρχει διάσταση του κόσμου με τους επιστήμονες, προτιμούν τα fake news. Όλοι έχουν κουραστεί και είναι λογικό.»

Για το αν είμαστε ακόμα στο πρώτο ή στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και αν χρειάστηκαν όλα αυτά τα σκληρά μέτρα απαγόρευσης, ο καθηγητής επισήμανε ότι «η πανδημία έχει πάρει επιτάχυνση, είμαστε ακόμα στο πρώτο κύμα, τώρα κατεγράφησαν τα μεγαλύτερα νούμερα παγκοσμίως εδώ και τρεις μήνες. Υπήρξαν χώρες όπως οι ΗΠΑ που επιλέξανε να μην προχωρήσουν σε παύση οικονομικής δραστηριότητας και είδαμε ότι τελικά και έχουν πολλά κρούσματα και έχει καταρρεύσει η οικονομία τους.»

Όσον αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα τώρα και τις εξάρσεις σε Θεσπρωτία και Εχίνο: «Για εμάς πέρασε το μπουρίνι, παρόλα αυτά υπάρχει κίνδυνος επανάκαμψης διότι έχουμε ακόμα τοπικές εξάρσεις. Αν χρειαστεί η Θεσπρωτία θα ακολουθήσει τα μέτρα που επιβλήθηκαν και στον Εχίνο.

Για τους συνωστισμούς σε χώρους εστίασης και μπαρ, ο κ. Σύψας είπε: «Μπορούν να υπάρξουν φαινόμενα υπερμετάδοσης σε σημεία συνωστισμού όπως τα μπαρ. Οι άτακτες συγκεντρώσεις δεν είναι διαχειρίσιμες, ενώ οι κινήσεις των τουριστών είναι. Δεν υπάρχει όμως ασφαλής τουρισμός. Όμως αν υπάρξει κάποιος ασυμπτωματικός πχ στο λιμάνι της Αίγινας τότε μπορεί να κολλήσει ακόμα και 85 ανθρώπους, όπως έγινε σε μπαρ της Κορέας. Είναι μεγάλος κίνδυνος οι ασυμπτωματικοί. Χρειάζεται υπευθυνότητα από όλους.

Με ποιον τρόπο θα έχουμε «καμπανάκια» για πιθανή έξαρση πανελλαδικά αλλά και που βρίσκεται ο δείκτης μετάδοσης: «Όταν έχουμε πολλά σημεία επανεμφάνισης του ιού γεωγραφικά και ραγδαία αύξηση, εκεί ανησυχούμε. Για την ώρα τα σημεία έξαρσης είναι ελεγχόμενα. Ο δείκτης μετάδοσης είναι χαμηλά, το RO είναι στο 0,5. Δεν είμαστε απόλυτα ήσυχοι βέβαια, έχουμε ακόμα ανησυχίες γιατί είχαμε σκαμπανεβάσματα. Αν συνεχίσουμε έτσι, τότε θα έχει πάλι ανοδική τάση. Δεν είμαστε άνοσοι στην Ελλάδα, ξαφνικά μπορεί να αρχίσει να ανεβαίνει ο δείκτης. Δυστυχώς θα πρέπει να λάβουμε νέα μέτρα αν συμβεί αυτό και δε θέλω να σκέφτομαι να φτάσουμε σε αυτήν την κατάσταση.»

Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος των Ελλήνων: «Αν βάλουμε ένα στόχο, αυτός είναι να μην έχουμε το δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι. Αν γίνει αυτό, τότε ίσως έχουμε δεύτερο κύμα στην καρδιά του χειμώνα, ακόμα και αρχές Δεκέμβρη.»

Για το ότι τα νούμερα έχουν πέσει ραγδαία και αν σε αυτό φταίει ότι ο ιός είναι πιο ήπιος: «Οι ηλικιωμένοι πλέον προσέχουν περισσότερο από όλους και δεν έχουμε τόσους διασωληνωμένους. Οι ευπαθείς ομάδες προφυλάσσονται. Τα νούμερα δεν έχουν πέσει επειδή ο ιός είναι πιο ήπιος αλλά επειδή όλοι είναι πιο υπεύθυνοι πλέον.»

Για το πότε θα περιμένουμε το εμβόλιο: «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για το εμβόλιο, θέλουμε και πρέπει να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Πιστεύω ο καθένας θα χρειαστεί δύο δόσεις. Για όλον τον πλανήτη, χρειάζονται δηλαδή 15 δις δόσεις. Χρειαζόμαστε ένα χρόνο με 18 μήνες ακόμα για να είναι έτοιμο το εμβόλιο και στα φαρμακεία. Είναι ένα λογικό σενάριο γιατί μπορεί να χρειαστούν και δέκα χρόνια για να παραχθεί ένα εμβόλιο. Εάν δεν εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού πληθυσμού, τότε και του χρόνου θα περάσουμε ένα καλοκαίρι όπως το φετινό.»

Ποιο είναι το μήνυμα για τον κόσμο: «Το μεγάλο μήνυμα είναι ότι δεν τελειώσαμε, κινδυνεύουμε ακόμα, δεν είναι καιρός χαλάρωσης, κινδυνεύει και η οικονομία.»

Ίσως σας ενδιαφέρουν