Ο Υμηττός θωρακίζεται και αναγεννάται (pics)

Το φιλόδοξο σχέδιο που θα ανεβάσει τους Αθηναίους στο… βουνό

«Δεν πάνε οι πολίτες στο βουνό, θα έρθει το βουνό στους πολίτες». Αυτός είναι ο στόχος του ολοκληρωμένου, φιλόδοξου, αλλά και άκρως ρεαλιστικού σχεδίου για την αναγέννηση του Υμηττού. Η «πατρότητά» του ανήκει στο Σύνδεσμο Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού και έχει «υιοθετηθεί» πλήρως από τα υπουργεία Εσωτερικών, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι πρώτες δράσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, καθώς εντός των επόμενων ημερών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τους φορείς που εμπλέκονται.

Σε απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας και συγκεντρώνοντας στις παρυφές του σχεδόν το 10% του πληθυσμού της χώρας, ο Υμηττός παραμένει ένα απόμακρο, αφιλόξενο και απομονωμένο από την κοινωνική δραστηριότητα βουνό.

Αυτή την κατάσταση θέλει να αλλάξει το σχέδιο «11 Δήμοι, μία αποστολή, η Αναγέννηση του Υμηττού μας» του ΣΠΑΥ, στον οποίο μετέχουν έντεκα όμοροι του ορεινού όγκου Δήμοι (Αγίας Παρασκευής, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Βύρωνα, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Κρωπίας, Παιανίας, Παπάγου-Χολαργού).

Η λεπτή γραμμή που καλούνται να μην ξεπεράσουν όλοι οι φορείς που θα ασχοληθούν με την υλοποίηση του σχεδίου είναι η διατήρηση και προφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της πανίδας του όρους, ώστε αυτό να μην μετατραπεί σε αστικό πάρκο.

Το σχέδιο προσβλέπει στην αναμόρφωση και την προστασία του Υμηττού, αλλά κυρίως στο να γίνει το βουνό προσβάσιμο στους πολίτες, που θα έχουν τη δυνατότητα να το γνωρίσουν, να το περιδιαβούν, να χαρούν τις φυσικές ομορφιές του, αλλά και να αθληθούν στις δεκάδες πεζοπορικές, περιπατητικές, ποδηλατικές και ορεινού τρεξίματος διαδρομές που θα δημιουργηθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχει χαραχτεί επί χάρτου πεζοπορικό δίκτυο μονοπατιών συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων, που θα συνδέονται με το αστικό περιβάλλον με πύλες εισόδου, και το οποίο στη συνέχεια θα συνδεθεί με ποδηλατοδρόμους με τα Μητροπολιτικά Πάρκα Γουδή και Ιλισίων, αλλά και με το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού. Την ίδια στιγμή, θα αναβαθμιστούν και οι υπάρχουσες υποδομές, ενώ υπάρχει μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών για τα ΑμΕΑ.

Παράλληλα, το σχέδιο περιλαμβάνει την εθνική και ευρωπαϊκή πιστοποίηση του Υμηττού και την πραγματοποίηση σειράς δράσεων για την ανάδειξή του ως πόλου έλξης για τους πολίτες και τους επισκέπτες του Λεκανοπεδίου. Είναι κάτι που, όπως λένε οι αρμόδιοι, θα αναδείξει τον Υμηττό και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ως αξία, θα διευκολύνει την επισκεψιμότητα, ενώ θα προωθήσει και εναλλακτικές μορφές Τουρισμού, όπως η Πεζοπορία, η Ποδηλασία και ο Επιστημονικός Τουρισμός.

Φυσικό επακόλουθο όλων των παραπάνω θα είναι η τόνωση των τοπικών αγορών και κυρίως των σημείων όπου θα βρίσκονται οι πύλες που θα συνδέουν το βουνό με τον αστικό ιστό, και, προφανώς, και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το σημαντικό είναι ότι το υπουργείο Εσωτερικών, που θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση των δράσεων, έχει, κατά δήλωση του αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, ήδη εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους.

Οι πέντε άξονες

Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το σχέδιο, στηρίζεται σε πέντε βασικούς άξονες. Αυτοί είναι:

– Θωράκιση του Υμηττού

α) Συντήρηση των υποδομών αντιπυρικής προστασίας. Υπάρχουν 150 δεξαμενές διάσπαρτες, πολλές εκ των οποίων αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν. Θα ενεργοποιηθούν όλες σε απόλυτο βαθμό ετοιμότητας, θα λειτουργήσουν πλήρως τα παρατηρητήρια, τα υδραυλικά συστήματα, τα αντλιοστάσια και τα υδροβόλα.

β) Ενέργειες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών. Συντήρηση δασικών δρόμων, καθαρισμός και αποψιλώσεις.

γ. Αποκατάσταση καμένων εκτάσεων. Αναδασώσεις, αντιπλημμυρική προστασία, φροντίδα των καμένων περιοχών.

– Ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς

α) Ανάδειξη του φυσικού πλούτου. Είναι ένα βουνό με τεράστια ομορφιά και ιστορική αξία, αλλά δεν είναι συντονισμένο. Θα προστατευτούν και θα αναδειχθούν η χλωρίδα, η πανίδα, τα σπήλαια, ο βοτανικός παράδεισος (πάνω από 600 είδη, ανάμεσά τους και μια μορφή άγριας ορχιδέας, που δεν υπάρχει αλλού), αλλά και τα ύδατα του Υμηττού (π.χ. Λίμνη Βουλιαγμένης).

β) Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο Υμηττός φιλοξενεί μοναστήρια, εκκλησίες, βυζαντινούς πύργους, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.

γ) Διαμόρφωση πυλών εισόδου για κάθε δήμο-μέλος του ΣΠΑΥ. Να υπάρχει πρόσβαση από όλους τους δήμους του Υμηττού.

δ) Σύνδεση του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού με τον Υμηττό. Αποτελεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, καθώς αυτή η αρτηρία θα συνδέσει τη θάλασσα με το βουνό και το Πάρκο του Ελληνικού, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες και οι τουρίστες να έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνδυάσουν με ευκολία και τα τρία σημεία.

– Ανάπτυξη φιλοδασικής συνείδησης

α)
Δημιουργία καμπάνιας ευαισθητοποίησης με 365 σημεία (όσες και οι ημέρες του
χρόνου).

β) Οργάνωση δράσεων με τη συμμετοχή των πολιτών. Αναδασώσεις, καθαρισμός, ποτίσματα, εξωραϊσμός. Βασική θέση ότι το βουνό μπορεί να θωρακιστεί όταν έχει μέσα ανθρώπους.

γ) Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μαθητών. Επισκέψεις σχολείων, δράσεις και παιχνίδια βουνού. Ανάμεσα στα άλλα, 365 μαθητές από κάθε δήμο θα φυτέψουν και θα «υιοθετήσουν» 365 δένδρα.

δ) Προσβασιμότητα για όλους. Θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να υπάρξει ισότιμη προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ. Διαμόρφωση είκοσι πιστοποιημένων πεζοπορικών διαδρομών 113 χλμ., ανάπτυξη και ποδηλατικών διαδρομών. Ακόμη, ο επισκέπτης με μια εφαρμογή θα μπορεί να κατεβάσει όλες τις πληροφορίες, θα υπάρχει υποδομή να φορτίσει το κινητό του, ακόμη και να ζητήσει βοήθεια.

ε) Δημιουργία υπαίθριων πάρκων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Βοτανόκηποι, χώροι πικ νικ, πάρκο σκύλων, ενημερωτικές πινακίδες. Σε κάθε δήμο θα δημιουργηθεί το ανάλογο περιβαλλοντικό πάρκο ευαισθητοποίησης, αλλά και εκπαίδευσης των παιδιών στο Περιβάλλον.

– «Έξυπνος» Υμηττός

α)
Οργανωμένο Σύστημα Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ανάγκη ο ΣΠΑΥ να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες.

β)
Ψηφιακή αποτύπωση Υμηττού. Αποτύπωση ψηφιακά δασικών δρόμων, υποδομών και
σημείων ενδιαφέροντος.

γ)
Θερμικοί ανιχνευτές έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιάς.

δ)
Ηλεκτρονικές ταμπέλες στις Πύλες Εισόδου.

ε)
Ψηφιακή πλατφόρμα πληρότητας υδατοδεξαμενών. Αποτύπωση της στάθμης του νερού σε
πραγματικό χρόνο.


Πολιτική προστασία και εθελοντισμός

α)
Συνδρομή και υποστήριξη εθελοντικών ομάδων. Πυροσβεστικός εξοπλισμός, ΜΑΠ,
αναζήτηση χρηματοδότησης για οχήματα και εξοπλισμό.

β)
Οργάνωση των τηλεπικοινωνιών. Ο Υμηττός σε μία συχνότητα.

γ)
Καθιέρωση ετήσιας άσκησης αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς.

Γ. Κωνσταντάτος: «Να
γίνει ο Υμηττός παγκόσμιο σημείο αναφοράς»

Tο σύνθημα για την αναγέννηση του Υμηττού δόθηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο, παρουσία των υπουργών Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ηλιούπολης, ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ ανέλυσε τους 5 άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει την επόμενη διετία για την ανάπτυξη του Υμηττού, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την ανάδειξή του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.

Ο
κ. Κωνσταντάτος έκανε ειδική
αναφορά στην επένδυση του Ελληνικού
, καθώς ως πρόεδρος του Φορέα
Διαχείρισης της Επένδυσης έχει ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση μελετών προκειμένου ο Υμηττός να συνδεθεί αρμονικά με το
μεγαλύτερο Πάρκο που θα δημιουργηθεί μέσα στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού,

και οι επισκέπτες να μπορούν με ευκολία να συνδυάσουν μία δραστηριότητα στο
βουνό με ένα περίπατο στο Πάρκο και την παραλιακή ζώνη.

Στο
πλαίσιο αυτό, είπε πως «ο ΣΠΑΥ στοχεύει να λειτουργήσει αθροιστικά μ’ έναν
κοινό στρατηγικό σχεδιασμό συστρατεύοντας
τις δυνάμεις των 11 δήμων, των αρμοδίων υπουργείων, των δασοπυροσβεστικών
δυνάμεων, καθώς και των εθελοντών
».

Παράλληλα, σημείωσε πως το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας ζει γύρω από τον Υμηττό, όμως η πλειοψηφία αυτών δεν τον έχουν επισκεφθεί, και πρόσθεσε: «Ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΣΠΑΥ πέραν από τη σύγχρονη πυροπροστασία με μέσα όπως η τοποθέτηση θερμικών καμερών και υδροβόλων, είναι η άμεση αποκατάσταση καμένων εκτάσεων, η δημιουργία βοτανικών πάρκων αναδεικνύοντας τα εκατοντάδες προστατευόμενα είδη που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και πάρκων ψυχαγωγίας δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους της Αθήνας να επισκέπτονται την περιοχή. Αυτό θα γίνει μέσα από τις πύλες εισόδου στο βουνό που θα λειτουργούν σε κάθε δήμο, οι οποίες θα παρέχουν προσβασιμότητα σε όλους, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα άτομα με προβλήματα κινητικότητας».

Μνημόνιο συνεργασίας

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος αφού συνεχάρη τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ για την ολοκληρωμένη παρουσίαση του σχεδίου, έθεσε δύο βασικούς στόχους.

Ο
πρώτος είναι μέσα από συγκεκριμένα έργα
αναβάθμισης
να επιτευχθεί μια δραστική μεταβολή στον τρόπο
ζωής, ώστε το βουνό να φιλοξενεί για περπάτημα πολλές χιλιάδες ανθρώπους.

Ο
δεύτερος στόχος είναι η ανάπτυξη,
η αναβάθμιση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,
ιδιαίτερα
στις γειτονιές των περιοχών που συνορεύουν με τον Υμηττό, καθώς κάθε μία πύλη
εισόδου στον ορεινό όγκο του βουνού, έχει συνέργειες με την τοπική αγορά.

Από
την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης εξήγγειλε μνημόνιο συνεργασίας για την αναβάθμιση του
Υμηττού, το οποίο
θα υπογράψει το υπουργείο με τους φορείς
που εμπλέκονται στην προστασία του βουνού.

O γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και επίτιμος πρόεδρος του ΣΠΑΥ, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε: «Ο Υμηττός δεν μπορεί να είναι τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από το κοινό μας σπίτι που οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού».

Ίσως σας ενδιαφέρουν