«Όμικρον»: Ποια η διαφορά ενός εμβολιασμένου με 2 δόσεις κι ενός με 3 – Ο Ν. Τζανάκης απαντά στο «Vradini.gr»

Δείτε επίσης

Ο γνωστός, καθηγητής, πνευμονολόγος μιλά στο «Vradini.gr» για όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την «Όμικρον»

Όσο περισσότερα στοιχεία συγκεντρώνονται σχετικά με την «Όμικρον», τόσο οι κορυφαίοι επιστήμονες της χώρας μας βοηθούν, ώστε να ξεδιαλύνει το «θολό» τοπίο γύρω από τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, που έχει σημάνει παγκόσμιο «συναγερμό» στην πλέον ακατάλληλη περίοδο… Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο πλανήτης ετοιμάζεται να ανταλλάξει ευχές στη «σκιά» ενός ακόμη στελέχους αυτού του αόρατου και ιδιαίτερα «ύπουλου» εχθρού, που «καίει» τις ελπίδες για ένα πιο… ανάλαφρο 2022.

Το ερώτημα είναι, γιατί η «Όμικρον» γεννά σενάρια περί επανάληψης του 2020; Τη δεδομένη στιγμή δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ως προς τι ποσοστό προκαλεί βαριά νόσο ή θάνατο. Γνωρίζουμε ότι είναι αρκετά παραπάνω μεταδοτική από τη «Δέλτα», έχοντας δύο κύρια χαρακτηριστικά: 1. Προκαλεί επαναλοιμώξεις σε ποσοστό 10%. Άτομα που είχαν μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος ή τη «Δέλτα», μολύνονται και με την «Όμικρον». 2. Κολλάνε και οι εμβολιασμένοι, με τα υπάρχοντα εμβόλια να προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά τη βαριά νόσηση και το θάνατο αλλά σε μικρότερο και από τη «Δέλτα» όσον αφορά την απλή λοίμωξη.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Αυτή είναι η απάντηση του γνωστού, καθηγητή πνευμονολόγου στο «Vradini.gr», Νίκου Τζανάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων με βάση την παραπάνω εξήγηση, επισημαίνει, γιατί η αναμνηστική δόση είναι τόσο σημαντική, ειδικά τώρα, με την έλευση της «Όμικρον», η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε μία πρώτη επεξεργασία των μέχρι σήμερα δεδομένων, ο κ. Τζανάκης διευκρινίζει σε τι διαφέρει ο διπλά εμβολιασμένος από τον τριπλά εμβολιασμένο σε ό,τι αφορά την «Όμικρον«». Με την booster δόση ένας νέος ηλικιακά οργανισμός και δίχως υποκείμενα νοσήματα, είναι θωρακισμένος στο 80%-85% ενάντια στην απλή λοίμωξη. Μεσοσταθικά, σε όλες τις ηλικίες, η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στο 60%-70% ως προς τη μόλυνση. Το ποσοστό για όλες τις ηλικίες ξεπερνά το 90% αναφορικά με την πρόληψη από τη βαριά νόσηση, που δίνει νοσηλείες και διασωληνώσεις, και από τον θάνατο.

Για να τονίσει την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου στελέχους σε συσχέτιση και με τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο κ. Τζανάκης παραθέτει το εξής παράδειγμα στο «Vradini.gr»: σε ένα πάρτι μεγάλου συγχρωτισμού, ένας ασθενής με ήπια συμπτώματα της «Όμικρον» κόλλησε το 60% των παρευρισκομένων.

Είναι εύκολα αντιληπτό, λοιπόν, γιατί, σύμφωνα και με τον καθηγητή, η λήψη μέτρων σε αυτό το στάδιο είναι ιδιαίτερα σημαντική: rapid test για όλους, εμβολιασμένους και μη, πριν το ρεβεγιόν σε σπίτι και την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους εστίασης και διασκέδασης είναι οι δύο εκ των τριών προτάσεων του κ. Τζανάκη για τα φετινά Χριστούγεννα. Η τρίτη αφορά την εκπαιδευτική κοινότητα κι έχει να κάνει με την επιστροφή μαθητών και φοιτητών στα θρανία στις 15 Ιανουαρίου. Ο ίδιος επισημαίνει πως στόχος είναι να καθυστερήσουμε την επικράτηση της «Όμικρον», η οποία εκτιμά ότι θα αποτυπωθεί ως προς τα κρούσματα γύρω στην Πρωτοχρονιά, με ξεκάθαρη κυριαρχία στα μέσα του επόμενου μήνα.

Ποιά θα είναι η πρώτη ένδειξη της μεγάλης πια διασποράς της στην κοινότητα; Θα δούμε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες αιφνίδια να «φουντώνουν», απαντά ο κ. Τζανάκης. Είμαστε έτοιμοι για το πανδημικό κύμα της «Όμικρον»; Θα πρέπει ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ να έχει υποχωρήσει στους 500, σημειώνει ο κ. Τζανάκης, τη στιγμή που για την ώρα οι «σκληροί δείκτες» παραμένουν στα ύψη, με σχεδόν 700 συμπολίτες μας να δίνουν μάχη στις ΜΕΘ και άλλους περίπου 85-90 να χάνουν τη ζωή τους σε καθημερινή βάση.

Με «φόντο» όλα τα παραπάνω, τί άλλο να περιμένουμε; Υπάρχουν λύσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τα εμβόλια φέρνουν το «φως» στο τούνελ και «ξεκουράζουν» το σύστημα Υγείας, επισημαίνει ο κ. Τζανάκης: τα φάρμακα, τα μονοκλωνικά της Astrazeneca και ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά όλων των παραλλαγών του κορωνοϊού. Η τέταρτη δόση, 4 με 5 μήνες μετά την τρίτη δόση, για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, ανοσοκατασταλμένους και ηλικιωμένους φαίνεται πως κερδίζει έδαφος.

Πότε τελικά θα σημάνει αυτή η πολυπόθητη λήξη συναγερμού; Το καλοκαίρι του 2023, απαντά ο κ. Τζανάκης, για να σπεύσει να διευκρινίσει πως με όλα τα παραπάνω «όπλα» της επιστήμης ο ιός, πάντως, θα έχει τιθασευτεί.

Ίσως σας ενδιαφέρουν