Οργάνωση «φάντασμα» με έδρα την ελληνική πρεσβεία στο Τόκιο-Τα κονδύλια των χορηγών και η «περίεργη» ΜΚΟ

Διώκονται και μετατίθενται οι υπάλληλοι που κέρδισαν την ένσταση για το ελληνικό γιαούρτι στην Ιαπωνία

Μεγάλες διαστάσεις φαίνεται ότι παίρνει η υπόθεση της περίεργης ΜΚΟ με έδρα στην ελληνική πρεσβεία στο Τόκιο, η οποία εμφανίζεται ως ψευτο-επιμελητήριο και μέσω αυτής διακινούνται αδιαφανώς μεγάλα κονδύλια, με άγνωστο προορισμό.

Την υπόθεση είχε φέρει στη δημοσιότητα η «Βραδυνή της Κυριακής», με αφορμή το σκάνδαλο με το ελληνικό γιαούρτι στην Ιαπωνία.

Η ΜΚΟ, με την επωνυμία «Greek chamber of commerce in japan», ιδρύθηκε για την προώθηση ελληνικών προϊόντων εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020, από τον πρώην προϊστάμενο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και την υποστήριξη του πρώην Έλληνα πρέσβη στην ιαπωνική πρωτεύουσα. Μάλιστα, αναδείχθηκε από τον νυν πρέσβη σε βασικό παράγοντα και ρυθμιστή των ελληνοϊαπωνικών εμπορικών σχέσεων.

Ο νυν πρέσβης της Ελλάδας στην Ιαπωνία, προλογίζει τις εκδηλώσεις της ΜΚΟ και φωτογραφίζεται με τα μέλη του, προσδίδοντας νομιμότητα στις πράξεις τους. Όλα αυτά ενώ γνωρίζει ότι η ΜΚΟ διαχειρίστηκε, και ίσως διαχειρίζεται αδιαφανώς και εκτός δημόσιου λογιστικού, «χορηγίες» προς το ελληνικό Δημόσιο, μεταξύ των οποίων και εκείνες της ιαπωνικής γαλακτοβιομηχανίας που παράγει το «αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι».

Στην Αθήνα, το ΥΠ.ΕΞ. προτιμά να αποσιωπά και να μην διερευνά τα κίνητρα του νυν πρέσβη της Ελλάδας στο Τόκιο, που συγκαλύπτει τη δράση των ιδιωτών της ΜΚΟ, οι οποίοι θέλουν να εμφανίζονται, χωρίς κανένα νομικό έρεισμα, ως εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους, με το αζημίωτο φυσικά, λαμβάνοντας «χορηγίες» και συνδρομές, ακόμη και εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε Οργανισμούς που συνδέονται με την Ε.Ε.

Αποτελεί, όμως, μια οργάνωση-«φάντασμα», καθώς η έρευνα που διεξήχθη από τις αρμόδιες Υπηρεσίες έδειξε ότι δεν είναι καταγεγραμμένο σε κανένα μητρώο επιμελητήριων ούτε στο Τόκιο ούτε στο υπουργείο Ανάπτυξης στην Αθήνα.

Παρόλα αυτά, μέσα από τα βιβλία του περνούν μεγάλα κονδύλια και χορηγίες ελληνικών εταιριών που ενδιαφέρονται να προωθήσουν τα προϊόντα τους, αλλά και ιαπωνικών που δίνουν χρήματα ως χορηγίες επενδύοντας στην ελληνικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Άλλωστε, αυτός ήταν ο σκοπός δημιουργίας του -ένας ιδιωτικός φορέας που θα μπορεί να διαχειρίζεται αδιαφανώς, χρήματα χορηγιών προς το ελληνικό Δημόσιο, προς όφελος των «μελών και των φίλων» του.

Μεγάλα κονδύλια διακινήθηκαν, και ίσως διακινούνται ακόμη, μέσω της ΜΚΟ, από χορηγία μεγάλης ιαπωνικής γαλακτοβιομηχανίας που πήρε τα δικαιώματα από τον Έλληνα πρέσβη να παρασκευάζει αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι.

Αυτό, ίσως, εξηγεί και την ολιγωρία υπηρεσιακών παραγόντων να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση με το ελληνικό εμπορικό σήμα στα γιαούρτια της ιαπωνικής γαλακτοβιομηχανίας, που αποκάλυψε η «Βραδυνή της Κυριακής».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δείχνει μια πρωτοφανή ολιγωρία, την ώρα που δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις και επιμελητήρια έχουν πέσει θύματα απάτης από ανθρώπους που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους, χωρίς κανένα νομικό έρεισμα, λαμβάνοντας χορηγίες και συνδρομές.

Μετά από ερωτήματα ελληνικών επιχειρήσεων για το αν θα έπρεπε να γίνουν ή όχι, μέλη της ΜΚΟ, προκειμένου να εξάγουν στην Ιαπωνία και να προωθούν τα προϊόντα τους εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων, προέκυψε ότι οι ιαπωνικές Αρχές δέχτηκαν μόνο τον τίτλο της ΜΚΟ και δεν την αναγνώρισαν ως επιμελητήριο.

Επίσης, δεν δέχτηκαν έγγραφο που δεν είχε ούτε καν αριθμό πρωτοκόλλου, το οποίο ζητούσε να οριστεί η συγκεκριμένη ΜΚΟ ότι εκπροσωπεί στην Ιαπωνία το ελληνικό κράτος και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Μετά από όλα αυτά, μεγάλα ερωτηματικά δημιουργούνται για το ρόλο και τη λειτουργία αυτής της ΜΚΟ, με την ανοχή του ΥΠ.ΕΞ., σε μια περίοδο, μάλιστα, που λόγω Ολυμπιακών Αγώνων έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων να προωθήσουν τα προϊόντα τους και είναι διατεθειμένες να πληρώσουν όσο όσο για να μπουν στην ιαπωνική αγορά.

Κερδίσαμε την υπόθεση
του ελληνικού γιαουρτιού στην Ιαπωνία

Μετά από τρεις, και πλέον, μήνες ήρθε η απόλυτη δικαίωση όλων όσοι πίστεψαν πως η υπόθεση της ταυτότητας του ελληνικού γιαουρτιού στην αγορά της Ιαπωνίας δεν είναι μια χαμένη υπόθεση.

Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία για την ελληνική οικονομική διπλωματία, την οποία πέτυχαν οι άνθρωποι της ελληνικής πρεσβείας στην Ιαπωνία, αλλά και οι υπηρεσιακοί παράγοντες υποστήριξαν αυτό το εγχείρημα. Να διεκδικήσουν το δικαίωμα της Ελλάδας να προσδιορίζει αυτή πού και πώς θα χρησιμοποιείται η λέξη ελληνικό, και όχι διάφοροι εξωγενείς παράγοντες που διεκδικούν να εμφανίζονται ως εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους.

Η «Βραδυνή της Κυριακής» από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τη μεγάλη προσπάθεια των στελεχών του γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκιο, όχι μόνο να μη χαθεί, αλλά και να κατοχυρωθεί ως ελληνικό το εμπορικό σήμα «THE GREEK YOGURT».

Πριν από λίγες ημέρες, εκδόθηκε η πρώτη απόφαση του ιαπωνικού Οργανισμού Κατοχύρωσης Εμπορικών Σημάτων επί της ελληνικής ένστασης που είχε υποβληθεί όταν μεγάλη ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία είχε κυκλοφορήσει στην αγορά συσκευασία γιαουρτιού με την ένδειξη ελληνικό γιαούρτι με παραδοσιακή αυθεντική συνταγή.

Η απόλυτη δικαίωση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Όπως είχε αποκαλύψει η «Βραδυνή της Κυριακής», η κυκλοφορία στην Ιαπωνία του «ελληνικού γιαουρτιού» είχε γίνει με την άδεια του πρώην Έλληνα πρέσβη, ο οποίος αντικαταστάθηκε, αλλά και την ανοχή του νυν πρέσβη, ο οποίος συνεχίζει να έχει στενές επαφές με την ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του, ο ιαπωνικός Οργανισμός πιστοποίησης αναγνωρίζει τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού γιαουρτιού, τα οποία δεν μπορούν να έχουν τα ιαπωνικά γιαούρτια «ελληνικού τύπου». Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η παραπλάνηση του Ιάπωνα καταναλωτή.

Με απλά λόγια, ο ιαπωνικός Οργανισμός αναγνωρίζει πως η παρασκευή του ελληνικού γιαουρτιού έχει σχέση με το ιδιαίτερο μικροκλίμα, τη χλωρίδα και πανίδα της κάθε περιοχής στην Ελλάδα.

Στη συγκεκριμένη απόφαση του ιαπωνικού Οργανισμού καταγράφεται λεπτομερώς το νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο προστάζεται το ελληνικό γιαούρτι διεθνώς.

Αυτή την απόφαση την πιστώνεται και προσωπικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε σημάνει συναγερμό στα δύο συναρμόδια υπουργεία, και κυρίως στις Υπηρεσίες του ΥΠ.ΕΞ. που είχαν δείξει ολιγωρία για την τύχη της ελληνικής ένστασης στην Ιαπωνία.

Στις υπηρεσίες του ΥΠ.ΕΞ. στην Αθήνα, από την αρχή προσπάθησαν να σκεπάσουν το σκάνδαλο με το ελληνικό γιαούρτι στην Ιαπωνία, ενώ κρατήθηκε περίεργη σιωπή και για τη στάση του πρώην Έλληνα πρέσβη στο Τόκιο, που έδωσε το χαρτί πιστοποίησης στην ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία, αλλά και για τη στάση του διάδοχου του, ο οποίος συνέχισε να συνεργάζεται με την κατασκευάστρια γαλακτοβιομηχανία αλλά και να καλύπτει τη ΜΚΟ-φάντασμα που δραστηριοποιείται με την άδεια της πρεσβείας.

Μετατίθενται άρον άρον οι υπάλληλοι

Πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης και της δικαίωσης του ελληνικού κράτους είναι οι δύο υπάλληλοι του Γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκιο, που εισηγήθηκαν την ένσταση, και μόνοι τους όλο αυτό το διάστημα πάλεψαν για να πέτυχουν μια θετική απόφαση.

Η Ειρήνη Καμά είναι η υπάλληλος που παραλίγο να πληρώσει με τη ζωή της την προσπάθειά της να πέτυχει το καλύτερο δυνατόν για την υπόθεση του ελληνικού γιαουρτιού.

Λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης με το σκάνδαλο στην Ιαπωνία, της συνέβη ένα περίεργο ατύχημα όταν ένα λευκό φορτηγάκι ΒΑΝ έπεσε επάνω της και την έστειλε για αρκετές εβδομάδες στην εντατική του νοσοκομείου του Τόκιο προκαλώντας της πολύ σοβαρά τραύματα.

Το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ., αντί να αναγνωρίσει ότι ένα στέλεχος του κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του και ένα δεύτερο στέλεχός του έδωσε πραγματικό αγώνα για τη σωτήρια του ελληνικού σήματος, τους μεταθέτει άρον άρον από το Τόκιο αφήνοντας την υπόθεση να τη χειριστούν υπάλληλοι χωρίς πείρα και η ΜΚΟ-φάντασμα που έχει σχέσεις με την ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία και διαχειρίζεται τις χορηγίες της εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων.

Μάλιστα, η Ειρήνη Καμά παραπέμπεται στο πειθαρχικό του ΥΠ.ΕΞ. με βαριές κατηγορίες για τη συνέντευξη που είχε δώσει στη «Βραδυνή της Κυριακής», μέσα από το νοσοκομείο του Τόκιο, όταν προσπαθούσε να αναρρώσει.

Τότε είχε αποκαλύψει ότι δεχόταν απειλές για τη ζωή της και κανείς δεν της είχε συμπαρασταθεί και δεν την είχε προστατεύσει.

Για να καταλάβει το μέγεθος της εκδικητικότητας των Υπηρεσιών του ΥΠ.ΕΞ., η κ. Καμά έλαβε εντολή μετάθεσης στην Αθήνα, την ώρα που οι γιατροί στην Ιαπωνία τής έχουν απαγορεύσει να ταξιδέψει για λίγους μήνες, λόγω του σοβαρού τραυματισμού της και των παρενεργειών.

Στόχος οι πωλήσεις εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων

Μετά την πρώτη -θετική για την Ελλάδα- απόφαση του ιαπωνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Εμπορικών Σημάτων υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να αφαιρεθεί το ελληνικό σήμα από τα ιαπωνικά προϊόντα που παρουσιάζονται ως ελληνικά. Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρουν παράγοντες, στο ΥΠ.ΕΞ. μπερδεύουν την κατοχύρωση του σήματος και της νομικής προστασίας με την κυκλοφορία του προϊόντος. Να σημειωθεί ότι η ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία έχει ρίξει στην αγορά δυο προϊόντα με την ένδειξη ελληνικό γιαούρτι, τα οποία ακόμη κυκλοφορούν κανονικά.

Εδώ αποδίδονται ευθύνες στον νυν Έλληνα πρέσβη στο Τόκιο, ο οποίος συνεχίζει να έχει στενές επαφές με την ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία την ώρα που εκείνη «βγάζει» συνεχώς νέα προϊόντα στην αγορά και δεν κατάφερε να την εμποδίσει. Μάλιστα, ο πρέσβης μας, όπως έχει ενημερωθεί η κεντρική Υπηρεσία, παρευρίσκεται και προλογίζει εκδηλώσεις χορηγιών της συγκεκριμένης εταιρίας γαλακτοκομικών, όταν διαφημίζει το ιαπωνικό.

«Τhe Greek yogurt»

Την ίδια ώρα, η εταιρία –όπως αναφέρεται στον ιστότοπό της- καταθέτει αίτηση για κατοχύρωση νέου εμπορικού σήματος με τον όρο «ελληνικό γιαούρτι»,

εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι προφανές ότι σκοπεύει στην αναμενόμενη αύξηση της κατανάλωσης υγιεινών προϊόντων υψηλής θρεπτικής αξίας, όπως είναι το ελληνικό γιαούρτι, για να εκτινάξει τις πωλήσεις της.

Από την έντυπη έκδοση

Ίσως σας ενδιαφέρουν