Πατούλης: Στρατηγικό Σχέδιο της περιφέρειας Αττικής για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση

Δείτε επίσης

Για τη σημασία να συμμετέχει η περιφερειακή Διοίκηση και η Αυτοδιοίκηση στον επιταχυνόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό που υλοποιείται σε επίπεδο Κεντρικής Κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, κατά την τοποθέτησή του στις εργασίες του 10ου Συνεδρίου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, e-Government Forum.

«Στην Περιφέρεια Αττικής ήδη λειτουργεί το Σύστημα Πολυκαναλικής Εξυπηρέτησης Πολιτών και Επιχειρήσεων μέσω της βασικής πλατφόρμας παροχής Ψηφιακών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής», είπε ο κ. Πατούλης.

Ο ίδιος, σημείωσε ότι «Μέσω των τεσσάρων υποσυστημάτων της παρέχεται ενημέρωση και ψηφιακή εξυπηρέτηση προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και ψηφιακή συνεργασία μεταξύ των υπαλλήλων της Περιφέρειας.

Επίσης δίδεται η δυνατότητα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να ολοκληρώσουν ψηφιακά τις συναλλαγές τους με την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερες από εκατόν εβδομήντα διοικητικές πράξεις».

Συνεχίζοντας, ο περιφερειάρχης Αττικής, μίλησε για τα έργα και τους ψηφιακούς στόχους της Αττικής, λέγοντας : «Στόχος μας είναι να παρέχεται ψηφιακά το σύνολο των υπηρεσιών της περιφέρειας, ξεκινώντας με αυτές που περιλαμβάνονται ήδη στον «Οδηγό του Πολίτη».

Μέσω του οποίου παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες για περισσότερες από τετρακόσιες ενενήντα υπηρεσίες. Για το σύνολο των υπηρεσιών της Περιφέρειας υλοποιούμε ήδη την Ψηφιακή κατάθεση ερωτήσεων.

Την Ψηφιακή κατάθεση προτάσεων και Ψηφιακή κατάθεση καταγγελιών, Την Ψηφιακή κατάθεση αιτήσεων και δικαιολογητικών και την Ψηφιακή Παραλαβή από την Υπηρεσία.

Παρέχουμε παράλληλα την δυνατότητα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Τηλεφωνικής κατάθεσης ερωτήσεων, προτάσεων και καταγγελιών».

Κατόπιν, ο κ. Πατούλης, στάθηκε ιδιαιτέρως στη σειρά των ψηφιακών έργων και προγραμμάτων που βρίσκονται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας, διευκρινίζοντας ότι προέχουν :

Η εφαρμογή Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης Πολιτών και Επιχειρήσεων μέσω συσκευών κινητών τηλεφώνων.

Οι Δράσεις ψηφιακής εκπαίδευσης και ψηφιακού εγγραμματισμού στην περιφέρεια Αττικής για τον Ψηφιακό αναλφαβατισμό, με τη δημιουργία 100 σταθερών σημείων ψηφιακού γραμματισμού (hotspots) σε περιφερειακές δομές, σε Υπηρεσίες της Περιφέρειας, σε σχολεία, ακόμη και σε ΚΑΠΗ σε ολόκληρη την Αττική.

Το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Προτεραιότητας Πολιτών και Επιχειρήσεων στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Δυτικού Τομέα, το οποίο εφαρμοζεται πιλοτικά.

Μάλιστα, η λειτουργία του τελευταίου συστήματος ξεκινάει πιλοτικά στην συγκεκριμένη Διεύθυνση, με το στόχο την επέκταση του και στις υπόλοιπες διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών και γιατί όχι, σε όλες τις υπηρεσίες που συναλλάσσονται με πολίτες και δημιουργούνται ουρές αναμονής.

Το σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης απομακρυσμένου εισιτηρίου μέσω του ιστότοπου της περιφέρειας, και θα ενημερώνει τον πολίτη τόσο για τον προβλεπόμενο χρόνο αναμονής, αλλά και για τoν προσδιορισμένο χρόνο πριν φτάσει η σειρά του.

Η Ψηφιακή Στρατηγική της Περιφέρειας

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης Αττικής, έκανε λόγο για την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 δίνοντας έμφαση στις νέες κατευθύνσεις της Ψηφιακής Στρατηγικής της περιφέρειας και στις διαφορές με την προηγούμενη περίοδο, διαμηνύοντας ότι:

«Οι κύριοι άξονες της Ψηφιακής Στρατηγικής της Περιφέρειας Αττικής μας είναι: α) ο Ψηφιακός Θεματικός Τουρισμός, β) οι Ψηφιακές Υποδομές Δικτύων Υψηλής Χωρητικότητας για την ικανοποίηση των διαφορετικών επενδυτικών προτεραιοτήτων της ΕΕ για βελτίωση της ευρυζωνικής πρόσβασης και των ψηφιακών υποδομών δικτύων υψηλής χωρητικότητας.

γ) η Τεχνητή Νοημοσύνη στη Γαλάζια Οικονομία, δ) τα Ψηφιακά Δίδυμα για τον Ψηφιακό και Πράσινο Μετασχηματισμό.

Παράλληλα αναλάβαμε την πρωτοβουλία της αξιοποίησης των νέων της χώρας μας στην μάχη κατά του κορονοϊού και οργανώσαμε τον 1ο απομακρυσμένο μαραθώνιο καινοτομίας για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας, το Antivirus Crowdhackathon

Υποστηρίξαμε επίσης ως εθνικό σημείο επαφής τον πανευρωπαϊκό μαραθώνιο καινοτομίας EuvsVirus, όπου συμμετείχαν πάνω από 20.000 διαγωνιζόμενοι από 50 χώρες, ο οποίος διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Επιτρόπου για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία.

Η Ελλάδα ήταν στην 8η θέση από πλευρά συμμετοχών, με 700 περίπου συμμετοχές και είμαστε εντυπωσιασμένοι από τη συμμετοχή ελληνικών ομάδων και εταιριών.

Είναι πολύ τιμητικό για εμάς που συμβάλλαμε ως εθνικό σημείο επαφής για το ψηφιακό οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στον πανευρωπαϊκό μαραθώνιο καινοτομίας.

Στόχος μας στην Περιφέρεια Αττικής είναι οι πρωτοβουλίες μας αυτές να εξελίσσονται σε ένα διαρκές δίκτυο τεχνολογικής καινοτομίας».

Να σημειωθεί πως το Συνέδριο eHYPERLINK “https://e-govforum.e-expo.gr/”-HYPERLINK “https://e-govforum.e-expo.gr/”GovernmentHYPERLINK “https://e-govforum.e-expo.gr/” HYPERLINK “https://e-govforum.e-expo.gr/”Forum καταγράφει επί μία δεκαετία συνεχώς τις εξελίξεις στον σημαντικό τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Η δέκατη διεξαγωγή του ετέθη υπό της αιγίδα τους υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και της «Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Google Analytics το Συνέδριο παρακολούθησαν 5.057 Σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι παρακολούθησαν 12.916 sessions, υποβάλλοντας 1.132 σχόλια και ερωτήσεις, αριθμοί που αναδεικνύουν το e-Government Forum στην κορυφή των ψηφιακών Συνεδρίων στην αγορά Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Ίσως σας ενδιαφέρουν