Πιστοποιητικά με ημερομηνία λήξης: Το συζητά η Ελλάδα

«Παράθυρο» σε λήξη του πιστοποιητικού άνοιξε ο Μ. Θεμιστοκλέους – Ποια η θέση της ΕΕ – Τι ισχύει με 3η δόση και υποχρεωτικότητα στην Ευρώπη

«Φουντώνει» η συζήτηση για τον χρόνο ζωής που έχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τη στιγμή που το νέο κύμα «σαρώνει» στην Ευρώπη, ενώ χορηγείται ήδη σε πολλές χώρες η αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, στο επίκεντρο βρίσκεται το σενάριο της υποχρεωτικότητας της 3ης δόσης και στη χώρας, με την κυβέρνηση να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

«Αυτή η συζήτηση (σ.σ. για το πιστοποιητικό εμβολιασμού) έχει ανοίξει σε δύο σκέλη, σε επιστημονικό και διοικητικό. Η Γαλλία προχώρησε στους άνω των 65 με μια λήξη γίνεται συζήτηση σε επίπεδο υπουργών. Αν δεν υπάρξει κοινή απόφαση τις επόμενες ημέρες, μπορεί και η χώρα μας να προχωρήσει σε διαφορετική κατεύθυνση θα το δούμε αυτό», σημείωσε χθες ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Μ. Θεμιστοκλέους,

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

«Δεν προβλέπεται ανώτατο όριο εγκυρότητας για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς αυτό εξαρτάται από τα αναδυόμενα επιστημονικά στοιχεία, αλλά και τον βαθμό προστασίας των διαφόρων εμβολίων», αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, η Κροατία έγινε η πρώτη χώρα που καθόρισε μέγιστη περίοδο ισχύος για τα πιστοποιητικά εμβολιασμών Covid-19, τους εννέα μήνες, όμως η απόφαση αυτή αφορούσε τότε τους ταξιδιώτες προς το κράτος της βαλκανικής.

Τρίτη δόση: Η εικόνα στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο και Αυστρία έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε όσους πολίτες το επιθυμούν, ενώ και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη μπαίνουν στον «χορό» της αναμνηστικής δόσης.

Υποχρεωτική στη Γαλλία

Από την πλευρά της, η Γαλλία έχει συνδέσει το «πράσινο» πιστοποιητικό με την τρίτη δόση του εμβολίου για όσους είναι από 65 ετών και πάνω, που σημαίνει πως για αυτή την ηλικιακή ομάδα η booster δόση είναι υποχρεωτική.
Παράλληλα, στις αρχές Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης και στους πολίτες 50-64 ετών.

Στάση αναμονής στη Γερμανία

Προς το παρόν η Γερμανία δεν έχει επιβάλει υποχρεωτικό εμβολιασμό ούτε στους υγειονομικούς, ωστόσο η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί έντονη ανησυχία.
Έτσι, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, πιέζει την επιτροπή των επιστημόνων (STIKO) να δώσει το «πράσινο φως» για εμβολιασμό και των πολιτών που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι μεγάλης ηλικίας.

2,5 εκατ. Ιταλοί έχουν λάβει την booster δόση

Στην Ιταλία το 83,7% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί με τη δεύτερη δόση, ενώ σε περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα (40% όσων τη δικαιούνται) έχει ήδη χορηγηθεί και η αναμνηστική.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, δεν δείχνει πρόθυμος να επιβάλλει υποχρεωτικότητα.

Το συγκεκριμένο θέμα ίσως να επανεξεταστεί το Δεκέμβριο ανάλογα με την εξέλιξη του εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 40-60 με την αναμνηστική δόση.

Τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό εξετάζει το Βέλγιο

Το Βέλγιο εξετάζει την επέκταση της τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, ενώ μέχρι στιγμής, πρόσβαση έχουν μόνο οι άνω των 65 ετών, οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες.
Καθυστερούν Ολλανδία και Κύπρος

Στην Ολλανδία η κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις από μερίδα επιστημόνων που κρίνουν καθυστερημένη την έναρξη χορήγησης τρίτης δόσης από τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ στην Κύπρο οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν περί τα τέλη Νοεμβρίου με «πηγές» από τη Λευκωσία να κάνουν λόγο για χορήγηση αναμνηστικής δόσης στο σύνολο του εμβολιασμένου πληθυσμού.

Ίσως σας ενδιαφέρουν