Ποιος θα προστατεύσει τα παιδιά από… τους γονείς

Με νόμο, υποχρεωτικά ο εμβολιασμός των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Του Γιάννη Λαμπράκη

Τα παιδιά δεν θα είναι πλέον έρμαια της ανευθυνότητας των γονιών τους. Η αύξηση των κρουσμάτων της ιλαράς και τα κρούσματα διφθερίτιδας έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Ελλάδα. Η επανεμφάνιση των συγκεκριμένων ασθενειών έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία παγκοσμίως, λόγω και του αντι-εμβολιαστικού κινήματος, που αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Το υπουργείο
Υγειάς βλέποντας το νομικό κενό που υπάρχει, προανήγγειλε τη θεσμοθέτηση ενός
νέου νομοθετικού πλαισίου, στο οποίο θα καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί
στα σχολεία. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε πως «στο
νομοσχέδιο που φέρνουμε για τη δημόσια Υγεία, στις 7 Ιανουαρίου, θα υπάρχει
πρόβλεψη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών προσχολικής ηλικίας, με τα
εμβόλια αυτά τα οποία η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι πρέπει να
εμβολιάζονται».

Το νομοθετικό πλαίσιο

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται σε νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει αυστηρά την τήρηση του εμβολιασμού στα σχολεία. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στα δημοτικά και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς θα γίνεται τριπλό εμβόλιο στα παιδιά, που θα καλύπτει και την ιλαρά.

Ευχαριστημένος ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, σε ανακοίνωση εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να ικανοποιήσει το αίτημα για την υποχρεωτική κάλυψη των παιδιών με το βασικό εμβολιασμό. Ο ΙΣΑ είχε απευθύνει το συγκεκριμένο αίτημα στις 28/11/19, μετά το θάνατο ενός παιδιού από διφθερίτιδα.

Τα «παραθυράκια» του νόμου

Το υπουργείο Υγείας με τη νομοθετική ρύθμιση θέλει να εξαλείψει και τα διάφορα «παραθυράκια» που υπάρχουν και χρησιμοποιούν οι γονείς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν τα παιδιά τους. Συγκεκριμένα, για την εγγραφή μαθητών στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό, απαιτείται και «επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια και η οδοντολογική εξέταση».

Σε αυτό ακριβώς το σημείο υπάρχει το «παραθυράκι». Όπως έχει επισημάνει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, αυτό που στην πράξη ισχύει είναι ότι είτε ένα παιδί έχει κάνει τα εμβόλια είτε δεν τα έχει κάνει, δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο για την εγγραφή σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα.

Αυτό συμβαίνει διότι οι γονείς μπορούν προσκομίζοντας τη σχετική βεβαίωση από ιδιώτη γιατρό και υπό την εξαίρεση των «πιθανών παρενεργειών» ή ότι το παιδί δεν έχει εμβολιαστεί για άλλο λόγο που εμπίπτει σε «προσωπικά δεδομένα», να εγγράψουν το παιδί τους στο σχολείο. Ουσιαστικά, μπορούν να παρακάμψουν το νόμο.

Πάντως,
πρόσφατα, το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας αποφάσισε τη διαγραφή πέντε νηπίων από τους
παιδικούς σταθμούς που έχει στην ευθύνη του. Τα παιδιά δεν είχαν εμβολιαστεί
σύμφωνα με τις συστάσεις του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών. Σημειώνεται πως
η Ελλάδα έχασε την ανοσία στην ιλαρά με βάση τα κρούσματα που σημειώθηκαν τον
περασμένο χρόνο.

Τι ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο

Ειδικοί νόμοι για την εξασφάλιση εμβολιασμού στα παιδιά έχουν ληφθεί και σε άλλες χώρες. Τελευταίο παράδειγμα είναι η Γερμανία, που πέρασε διάταξη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της ιλαράς, ο οποίος θα πρέπει να αποδεικνύεται με έγραφα τόσο για τα παιδιά όσο και για τους εργαζόμενους στα σχολεία, στα νοσοκομεία κ.λπ. Μάλιστα, η γερμανική κυβέρνηση ψήφισε και την καταβολή προστίμου ύψους 2.500 ευρώ στους γονείς, οι οποίοι δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους ενώ θα γίνεται και απευθείας διαγράφη των μαθητών από τα σχολεία.

Μία άλλη μέθοδος χρησιμοποιείται στην Αυστραλία, όπου εδώ και καιρό έχει θεσπίσει νόμο για το μη εμβολιασμό, όταν και είδε πως μέσα σε μία δεκαετία αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που δεν είχαν κάνει τα εμβόλια. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας σε διαφήμισή του τόνισε πως «χωρίς ένεση δεν έχει πληρωμή», καθώς αποφασίστηκε περικοπή των επιδομάτων και των φορολογικών απαλλαγών στους γονείς που ήταν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την «παραπληφόρηση» σχετικά με τα εμβόλια ως έναν από τους βασικότερους κινδύνους για τη δημόσια Υγεία. Μάλιστα, η διευθύντρια του ΠΟΥ είχε απευθύνει, παλαιότερα, έκκληση προς τους ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών ιστοτόπων να δίνουν ακριβείς επιστημονικές πληροφορίας, μιας και το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών επιλέγουν να ενημερώνονται από το ίντερνετ.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, στην Ευρώπη πολλοί κάτοικοι θεωρούν πως τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, παρότι έχει αποδειχθεί πως βοηθούν στην πρόληψη των ασθενειών. Μάλιστα, αυτό το ποσοστό στην Ελλάδα φτάνει το 41%.

Ορέστης: «Το βασικό είναι να πειστούν οι γονείς»

Ο κ. Ορέστης είναι διευθυντής σε ένα δημοτικό σχολείο στα Πατήσια, και εξηγεί στη «Βραδυνή της Κυριακής» τι έχει ζήσει όλα αυτά τα χρόνια με παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί. «Σε πολλές περιπτώσεις, ξέραμε σαν σχολείο ποια παιδιά δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια. Ξέρετε, αυτό το κενό στο νόμο δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να μην τα εμβολιάζουν, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς. Μάλιστα, έχουν επιτεθεί σε μένα προσωπικά γονείς που ανήκουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και πήγαν να χειροδικήσουν εναντίον μου. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Σε συνομιλίες που έχω με τους δασκάλους λέμε πως μαζί με τα παιδιά πρέπει να μαθητεύσουν και οι γονείς».

Από την Έντυπη Έκδοση

Ίσως σας ενδιαφέρουν