Πώς η κατάσκοπος Ιρίνα μετονομάστηκε σε Μαρία Τσάλλα

Ποιοι την βοήθησαν να βγάλει ταυτότητα και πως παγίδεψε ηλικιωμένο ζευγάρι

Το Αλιβέρι και η Εύβοια, οι άνθρωποι που την βοήθησαν οικειοθελώς ή εν αγνοία τους, βρίσκονται στο στόχαστρο των ερευνών της ΕΥΠ, με σκοπό να διαπιστωθεί πως κατάφερε η Ρωσίδα κατάσκοπος Ιρίνα, να μετονομαστεί σε Μαρία Τσάλλα.

Το γεγονός ότι η 32χρονη κατάσκοπος επέλεξε τον δήμο Αλιβερίου για να καταθέσει τα όποια έγγραφα, δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο, ούτε τους ανθρώπους που προσέγγισε προκειμένου να την βοηθήσουν να πάρει ελληνική υπηκοότητα.

Πάντως ο τρόπος με τον οποίο έδρασε η Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα, προκειμένου να πάρει στα χέρια της τα ελληνικά έγγραφα με ημερομηνία γέννησης τον Δεκέμβριο του 1991 με πλαστό πιστοποιητικό ενός μωρού που γεννήθηκε και πέθανε αμέσως μαρτυράει μελέτη αλλά και οργανωμένο κύκλωμα που εκτείνεται από το Μαρούσι μέχρι το Αλιβέρι.

Ακόμη και οι ημερομηνίες που επέλεξε η 32χρονη Ρωσίδα για την έκδοση των εγγράφων δεν θεωρείται καθόλου τυχαίες καθώς εγγράφηκε στο Δημοτολόγιο Αλιβερίου στις 21/12/2018 και έκανε την πρώτη αίτηση για έκδοση δελτίου ταυτότητας από το Αστυνομικό Τμήμα της ίδιας πόλης στις 24/12/2018.

Πώς η κατάσκοπος Ιρίνα μετονομάστηκε σε Μαρία Τσάλλα

Μέσα σε διάστημα τριών ημερών ημέρες γιορτινές η Ρωσίδα ονομάστηκε σε «Μαρία Τσάλλα».

Στο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας το οποίο ανακλήθηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου, αναφέρεται το όνομα, το ύψος, ο τόπος γέννησης, ενώ φαίνεται εγγεγραμμένη στο δημοτολόγιο του δήμου Κύμης – Αλιβερίου καθώς και η πρώτη υπογραφή της κατασκόπου ως «Μαρία Τσάλλα». Δηλώνει αγνώστου πατρός και πως γεννήθηκε το 1991. Διεύθυνση κατοικίας δηλώνεται αόριστα Αλιβέρι, Εύβοιας.

Μάλιστα ο άνθρωπος που υπέγραψε ως μάρτυρας για να ταυτοποιήσει τη «Μαρία Τσάλλα» στην ταυτότητά της μίλησε στον Alpha και αποκάλυψε πως τον παγίδεψαν.




Τι είπε στον Alpha

Το 2018 ένας συνταξιούχος που σήμερα είναι 83 χρόνων ήταν γείτονας στα νότια προάστια της Αθήνας με μία οικογένεια με το επίθετο «Τσάλλα» και θυμόταν μία μητέρα μαζί με το μωρό της.

Το 2018 δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τη γειτόνισσά του, η οποία του παρουσιάστηκε ως η υποτιθέμενη μητέρα της «Μαρίας Τσάλλα» και του ζήτησε να βοηθήσει εκείνο το μωρό που μεγάλωσε και ήθελε να σπουδάσει πλέον στην Ελλάδα.

«Ήταν παντρεμένοι και είχαν ένα μωρό. Η μάνα ήταν Ελληνίδα ήταν Λατινοαμερικάνος νομίζω, από κάπου εκεί.Αυτό έγινε πριν από 30 χρόνια», είπε αρχικά ο ηλικιωμένος.

«Δέχθηκα ένα τηλέφωνο από τη μητέρα. Πέθανε τώρα ας πούμε ο πατέρας και μου λέει ξέρεις έχουμε πάει εκεί, πέθανε ο τάδε, η Ελληνίδα τώρα η μάνα, φτιάχνω τώρα τα χαρτιά για να πάρει υπηκοότητα η κόρη, εκείνο το μωρό που είχαμε, για να έρθει στην Ελλάδα να σπουδάσει», συμπλήρωσε.

«Με παρακάλεσε τότε στο τηλέφωνο και μου λέει σε παρακαλώ επειδή έχω δώσει την υπόθεση σε έναν δικηγόρο… και της λέω εντάξει. Να βεβαιώσω αυτό, ότι δηλαδή ήταν αυτή, εκείνη την εποχή. Ότι υπήρχε αυτό, δεν ήταν στον αέρα δηλαδή», κατέληξε.

Τι δήλωσε ο δικηγόρος που τη βοήθησε

Η Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίροβα, όπως είναι το αληθινό της όνομα, είχε βοήθεια από τον δικηγόρο Αλιβερίου Νίκο Λυμπερόπουλο, ο οποίος, όμως , σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα είπε ότι δεν θυμάται την υπόθεση.

Ο Νίκος Λυμπερόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι: «Δεν θυμόμουν τίποτα για αυτή την υπόθεση, η γυναίκα δεν ήταν πελάτισσά μου. Είχε χαρτιά απλά ήθελε να αλλάξει τόπο κατοικίας στο ληξιαρχείο στο Αλιβέρι και να γραφτεί στο δημοτολόγιο. Η ληξίαρχος ζητούσε αποδείξεις ότι η γυναίκα είναι κάτοικος του δήμου Κύμης – Αλιβερίου, πχ ένα μισθωτήριο σπιτιού ή κάποιος λογαριασμός που να αποδεικνύει τον τόπο κατοικίας».

Με άλλες δηλώσεις του ο κ. Λυμπερόπουλος υποστήριξε ότι έπεσε θύμα παραπλάνησης από τη «Μαρία Τσάλλα».

«Συνάντησα εκεί πέρα αυτή τη γυναίκα και θα έπρεπε να φέρει ένα συμφωνητικό μισθώσεως. Μας δούλεψε αυτή η κυρία», είπε χαρακτηριστικά.




Δήμος Αλιβερίου

Από την πλευρά του ο δήμος Αλιβερίου μέσω της αρμοδίου υπαλλήλου ισχυρίστηκε πως η υπηρεσία κάνει άψογα τη δουλειά της και δεν υπάρχει καμία παράλειψη.

Ωστόσο ο δικηγόρος Αλιβερίου δεν έδωσε απαντήσεις στο πώς ακριβώς γνώρισε τη «Μαρία Τσάλλα», πώς τη βοήθησε να βγάλει χαρτιά ή εάν τη φιλοξένησε ποτέ στο σπίτι του. «Προσπαθώ να θυμηθώ, ίσως με πήρε τηλέφωνο κάποιος δικηγόρος από Αθήνα να εξυπηρετήσω πελάτη του, όπως γίνεται συνήθως εδώ στην επαρχία… δεν θυμάμαι να τη φιλοξένησα ούτε να τη δήλωσα ως φιλοξενούμενή μου…» είπε ο δικηγόρος, ο οποίος σημείωσε ότι μέχρι στιγμής ούτε έχει επικοινωνήσει κάποιος για την υπόθεση ούτε τον έχουν καλέσει από τις αρμόδιες αρχές.

Όπως περιέγραψε, η «Μαρία Τσάλλα» προσήλθε έχοντας συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να εγγραφεί στο Δημοτολόγιο ενώ είχε και ληξιαρχική πράξη. «Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε εμείς να αναλύουμε την γνησιότητα, ενώ την ίδια ώρα δεν μπόρεσε να το κάνει η ίδια η αστυνομία.

Εγώ από την πλευρά μου όφειλα να ελέγξω- και αυτό έκανα για ένα μήνα» είπε η υπάλληλος προσθέτοντας ότι η κατάσκοπος είχε και διαβατήριο.Σύμφωνα με την ίδια, η «Μαρία Τσάλλα» μετέβη στην υπηρεσία του δήμου με δύο δικηγόρους, ο ένας εκ των οποίων είναι ο Νίκος Λυμπερόπουλος, ο οποίος, κατα την περιγραφή της, εξυπηρέτησε τη Ρωσίδα εξηγώντας τη διαδικασία στα Αγγλικά και για το απαραίτητο της προσκόμισης μισθωτήριου, το οποίο και παρουσίασε η «Μάρια Τσάλλα» με αποτέλεσμα να προχωρήσει η διαδικασία εγγραφής στο Δημοτολόγιο.

Ίσως σας ενδιαφέρουν