Πώς ο γυναικοκτόνος Αναγνωστόπουλος θέλει να «σπάσει» τα ισόβια – Διεκόπη η δίκη

Στόχος του δολοφόνου της Καρολάιν η αναγνώριση ελαφρυντικού – Τι ζήτησε η νέα του δικηγόρος

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθήνας διέκοψε για τις 28 Μαρτίου τη δίκη σε δεύτερο βαθμό του 34χρονου πιλότου Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, καταδικασμένου σε πρώτο βαθμό σε ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 11 ετών και 6 μηνών για τη δολοφονία της συζύγου του Καρολάιν Κράουτς και του σκυλιού της οικογένειας στα Γλυκά Νερά.

Η δευτεροβάθμια δίκη ξεκίνησε σήμερα με την εκφώνηση της υπόθεσης και τον κατηγορούμενο – κρατούμενο των φυλακών Μαλανδρίνου – παρόντα στο εδώλιο, καθώς μετήχθη στα δικαστήρια υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η νέα συνήγορος του κατηγορούμενου, Κατερίνα Μαυροειδή, με την έναρξη της δίκης υπέβαλε αίτημα αναβολής, λέγοντας ότι διορίσθηκε από τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, στις 9 Φεβρουαρίου και ότι δεν έχει παραλάβει ακόμη το ψηφιακό υλικό που περιλαμβάνεται στην δικογραφία.

Έθεσε, επίσης, θέμα της επίδοσης της κλήσης στον εντολέα της.

Απόρριψη του αιτήματος αναβολής

Ο εισαγγελέας ζήτησε να μην γίνει δεκτό το αίτημα της συνηγόρου αναφέροντας πως είναι «κακή πρακτική η αναβολή πρωτοεισακτέων υποθέσεων»

Όπως είπε «δεν δικαιούται αναβολής, μπορεί κάλλιστα να της δοθεί χρόνος να προετοιμαστεί. Προβλέπεται από το νόμο δυνατότητα διακοπής ακόμη και 30 ημερών», τόνισε ο Εισαγγελέας.

Με την πρόταση του εισαγγελέα συντάχθηκε και ο Θανάσης Χαρμάνης, συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας για την μητέρα της Καρολάιν Κράουτς. Σουζάνα Λυρρακάκη

Το αίτημα αναβολής απορρίφθηκε από το δικαστήριο, το οποίο υιοθέτησε την εισαγγελική άποψη. Έτσι προχώρησε στην κλήρωση ενόρκων που θα πλαισιώσουν στην Έδρα τους τακτικούς δικαστές. Ένορκοι κληρώθηκαν τρεις γυναίκες και ένας άντρας ενώ συνολικά το Δικαστήριο έχει τέσσερις γυναίκες και τρεις άντρες δικαστές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτήν τη δίκη δεν δηλώθηκε παράσταση για την σκυλίτσα Ρόξυ, για την οποία είχε παρασταθεί στην πρώτη δίκη Φιλοζωική Οργάνωση.

Στόχος η αναγνώριση ελαφρυντικού

Ο 35χρονος πιλότος, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, θα επιχειρήσει να επιτύχει την αναγνώριση κάποιου ελαφρυντικού, ώστε να ελπίζει σε «σπάσιμο» των ισοβίων».

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, που είχε εκδικάσει σε πρώτο βαθμό την υπόθεση δεν είχε αναγνωρίσει στον κατηγορούμενο ελαφρυντικό.

Ο κατηγορούμενος στην απολογία του είχε ισχυριστεί ότι ι δολοφόνησε την σύζυγό του και μητέρα του παιδιού του εν βρασμώ ψυχικής ορμής.

Όπως είχε υποστηρίξει, «θόλωσε» όταν η Καρολάιν απώθησε την μικρή Λυδία έπειτα από λεκτική αντιπαράθεση που είχαν. Όλα έγιναν μέσα σε πέντε λεπτά, είπε και ενώ βρίσκονταν πάνω στο σώμα της κοπέλας, η οποία ήταν στο κρεβάτι τους, θέλοντας να την ηρεμήσει.

Αναφορικά με το θέατρο που έπαιζε,πάνω από 30 ημέρες μετά το ειδεχθές έγκλημα, υποστηρίζοντας τότε ότι στην μεζονέτα στα Γλυκά Νεά είχαν εισβάλλει ληστές που δολοφόνησαν την γυναίκα του και το σκυλί, είχε ισχυριστεί πως η στάση του είχε σκοό να μην μείνει το παιδί του και χωρίς τον πατέρα του.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορώ να πω ούτε στον εαυτό μου, ούτε στην Καρολάιν ούτε σε κανέναν που να μπορεί να φτάσει το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσα» είχε αναφέρει ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος για να προσθέσει: «Ζητάω συγνώμη και κάθε μέρα θα ζητάω συγνώμη από τη γυναίκα μου. Δεν υπάρχουν αρκετές συγνώμες αλλά θα έδινα και τη ζωή μου για να γύριζε ο χρόνος πίσω και να ήταν εδώ. Το ίδιο συγνώμη πρέπει να ζητήσω και από την κορούλα μου που δεν θα γνωρίσει τη μητέρα της. Συγνώμη πρέπει να ζητήσω και από την πεθερά μου. Και από τη Ροξούλα (σ.σ το σκυλί της οικογένειάς που δολοφόνησε για να φανεί πιστευτό το σενάριο του περί ληστών). Ελπίζω κάποτε όλοι όσοι έχουν χάσει τη ζωή του να με συγχωρέσουν. Ελπίζω ο Θεός να με συγχωρέσει. Εγώ δεν θα με συγχωρήσω ποτέ».

Έλλειψη ενσυναίσθησης, ψυχρότητα και σκληρότητα

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δεν είχε κάνει δεκτό το αίτημα του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για αναγνώριση ελαφρυντικών ούτε και τον ισχυρισμό του περί βρασμού ψυχικής ορμής.

Οι δικαστές του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην απόφασή τους:«σε κάθε περίπτωση οι περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκαν οι αξιόποινες πράξεις καταδεικνύουν την έλλειψη ενσυναίσθησης, την ψυχρότητα και την ιδιαίτερη σκληρότητα της προσωπικότητας του κατηγορουμένου, στοιχεία που μεγιστοποιούν την ποινική απαξία των πράξεών του, σε σχέση με το μέσο όρο των παρεμφερών υποθέσεων». Ακόμη, στην απόφαση αναφέρεται πως «καθ’ όλη τη διάρκεια τέλεσης της ανθρωποκτόνου πράξης, ο κατηγορούμενος είχε το χρόνο να υπαναχωρήσει από αυτήν, πλην όμως δεν λειτούργησαν οι ανασταλτικοί μηχανισμοί που θα τον απέτρεπαν από την διάπραξη της ανθρωποκτονίας, παρότι αυτός είχε πλήρη συναίσθηση, λόγω της άμεσης σωματικής επαφής του με το θύμα και των ειδικών γνώσεων παροχής πρώτων βοηθειών που διέθετε».

Σχετικά με τον ισχυρισμό περί λεκτικής αντιπαράθεσης με το θύμα εξαιτίας της οποίας οδηγήθηκε στο έγκλημα, στην απόφαση επισημαίνεται ότι: «ακόμη και αν θεωρηθούν βάσιμα τα πραγματικά περιστατικά, που ο κατηγορούμενος ανέφερε (…) το συμβάν αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είχε τέτοια ένταση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει έκρηξη ασυγκράτητών συναισθημάτων στον κατηγορούμενο, που να αποκλείουν την ήρεμη σκέψη αυτού».

anagnwstopoulos1






Ίσως σας ενδιαφέρουν