Πώς θα μετατραπεί η Αστυπάλαια σε «πράσινο και βιώσιμο νησί» μέσα στα επόμενα έξι χρόνια

Δείτε επίσης

Ένα πρωτοπόρο έργο για την μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο έξυπνο και πράσινο νησί της Μεσογείου, που θα έχει ενεργειακή αυτονομία, συμφώνησαν σήμερα η ελληνική κυβέρνηση και ο όμιλος Volkswagen.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Enterprise Greece, το έργο περιλαμβάνει α) την σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης οχημάτων στο νησί με ηλεκτρικά, β) την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών συγκοινωνίας και μετακίνησης, καθώς και γ) την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, χωρίς αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα, σε αντικατάσταση των σημερινών γεννητριών πετρελαίου.

«Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα από τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη και τον Dr. Herbert Diess, CEO του ομίλου Volkswagen, επισφραγίζει την εθνική στρατηγική της Ελληνικής κυβέρνησης για προώθηση της “πράσινης οικονομίας” και επιβεβαιώνει την ικανότητα της χώρας να προσελκύει και να υποστηρίζει καινοτόμες επενδύσεις» όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Για την Ελληνική κυβέρνηση το εμβληματικό αυτό έργο αποτελεί ένα από τους κεντρικούς πυλώνες περιβαλλοντικής αντίληψης, αλλά και ένα νέο υπόδειγμα κοινωνικής συμπεριφοράς και πολιτισμού της καθημερινότητας. Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

ηλεκτροκίνηση που περιλαμβάνει προοδευτική αντικατάσταση όλων των οχημάτων ΙΧ και ΔΧ, νέες υπηρεσίες μετακίνησης που αφορούν διαμοιραζόμενα ΜΜΜ και κατά παραγγελία υπηρεσίες συγκοινωνίας και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέσω υβριδικού συστήματος ΑΠΕ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, για την υλοποίηση της συμφωνίας συνέβαλαν αποφασιστικά οι υπουργοί ‘Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, υπουργός Εσωτερικών, και οι Κώστας Καραμανλής, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και Γιάννης Κεφαλογιάννης, υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών.

Η διάρκεια του έργου έχει αρχικό σχεδιασμό υλοποίησης τα έξι χρόνια. «Η Ελλάδα με αυτό το έργο δείχνει την ετοιμότητά της να γίνει διεθνής πόλος έλξης επενδύσεων που αφορούν την έξυπνη βιωσιμότητα και τον κλάδο της ηλεκτροκίνησης» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δηλώσεις

Ίσως σας ενδιαφέρουν