ΠΟΣΕΠΕ: Δυναμική μεταρρυθμιστική ενέργεια η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή

Τι αναφέρει η ανακοίνωση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας (Π.Ο.Σ.ΕΠ.Ε.) χαρακτηρίζει την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) από Γενική Διεύθυνση σε Ανεξάρτητη Αρχή ως «δυναμική μεταρρυθμιστική ενέργεια», βάσει όσων προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ θεωρεί ότι, με αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύεται η Επιθεώρηση Εργασίας στον σημαντικότερο πυλώνα για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας, με ανακοίνωση που εξέδωσε, επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τις επιταγές της 81 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας (ΔΣΕ) και τις πάγιες θέσεις της, η οργάνωση και η λειτουργία του ΣΕΠΕ οφείλει να εδράζεται στη συγκρότηση μιας οργανωτικής δομής που θα εξασφαλίζει ανεξαρτησία και πλήρη διοικητική, οικονομική και νομική αυτοτέλεια.

Όπως σημειώνει, στο Ελληνικό Δημόσιο Σύστημα, τα εν λόγω κριτήρια θα μπορούσαν να επιτευχθούν με την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και τη λειτουργία του υπό το μοντέλο της Ανεξάρτητης Αρχής, ώστε να διασφαλίζονται η ευελιξία και η αμεσότητα στην υλοποίηση και πραγμάτωση της δράσης του, καθώς και οι θεμελιώδεις οργανωτικές αρχές του, σύμφωνα με την 81 (ΔΣΕ), που κυρώθηκε με το Ν. 3249/1955.

Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει, μετά από 20 χρόνια λειτουργίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αποτελούν κοινή διαπίστωση τα εξής:

  1. «Έλλειψη ανεξαρτησίας, διοικητικής αυτονομίας και στρατηγικού διοικητικού συντονιστή.
  2. Αδυναμία σχεδιασμού και υλοποίησης μιας βασικής στρατηγικής για την προληπτική και κατασταλτική παρέμβαση του ΣΕΠΕ στην αγορά εργασίας, με μακρόπνοο ορίζοντα, που θα διασφαλίζει την εμπέδωση μιας αξιόπιστης εργασιακής κουλτούρας των κοινωνικών εταίρων, την εργασιακή ασφάλεια και τον υγιή ανταγωνισμό.
  3. Αδυναμία άμεσης χάραξης και εφαρμογής επιμέρους προγραμματικών δράσεων που να ανταποκρίνονται στο εκάστοτε οικονομικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι.
  4. Έλλειψη οικονομικής αυτονομίας. Οι υφιστάμενες διαδικασίες οικονομικής διαχείρισης, που εφαρμόζει το ΣΕΠΕ ως δημόσια υπηρεσία, επιβάλλουν σημαντικούς περιορισμούς στη λειτουργία του, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σημαντικά και να υπονομεύεται το έργο των Επιθεωρητών, ειδικά σε περιόδους κρίσεων, κατά τις οποίες ο ρόλος της Επιθεώρησης Εργασίας είναι εξαιρετικά κρίσιμος και αναγκαίος.
  5. Μη ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του πόρων.
  6. Σταθερή αποψίλωση των υποστηρικτικών υπηρεσιών και του προσωπικού του».

Ίσως σας ενδιαφέρουν