Προνόμια εμβολιασμένων: Τι σκέφτεται η επιτροπή – Τι εξετάζει το Μαξίμου

Τι αλλάζει στις ημέρες καραντίνας για εμβολιασμένους σε περίπτωση επαφής με κρούσμα

Η συζήτηση έχει ανοίξει για τα προνόμια των εμβολιασμένων, όπως ανέφερε άλλωστε και ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία.

Έτσι, αναμένεται και στην Ελλάδα να τεθεί σε ισχύ ένα από τα προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, θα ισχύει και στην Ελλάδα η σύσταση διεθνών οργανισμών που λέει ότι όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις (ή τη μία με το Johnson&Johnson) εμβολίου και έρθουν σε επαφή με κρούσμα, δεν θα κάνουν τεστ ούτε θα μπαίνουν σε καραντίνα, εκτός αν έχουν συμπτώματα.

«Το πρώτο προνόμιο ήταν ότι εμβολιάστηκαν, ότι είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και να είναι ασφαλείς. Τα επόμενα προνόμια θα πρέπει να ζυγιστούν πολύ σωστά, ούτως ώστε να είναι προνόμια που μπορούν να κάνουν χρήση αυτοί μεν που έχουν εμβολιαστεί, αλλά χωρίς να δημιουργούνται έντονες διακρίσεις με τις επακόλουθες διαμαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν ακόμα πλημμελώς εμβολιαστεί ή περιμένουν να εμβολιαστούν. Πάντως πάντα θα υπάρχει ένα μέτρο, ούτως ώστε να μη δοθεί η εντύπωση της πλήρους χαλάρωσης», απάντησε συγκεκριμένα η κ. Θεοδωρίδου.

Όπως εξήγησε, τα άτομα «που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, αν έρθουν σε επαφή με ένα άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη παρακολουθούνται. Δηλαδή δεν κάνουν ούτε μοριακά τεστ αφού είναι εμβολιασμένα, παρά μόνο εάν εμφάνισαν συμπτώματα. Δηλαδή εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί δεν υφίστανται ούτε απομόνωση, ούτε εργαστηριακή διερεύνηση για πιθανή λοίμωξη».

«Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να ισχύσει για τα άτομα με μία δόση», τόνισε και επισήμανε ότι αυτό συμβαίνει γιατί «θεωρείται ότι είναι ατελώς εμβολιασμένα, επομένως μπορεί σε αυτή την περίπτωση η όποια επαφή να πέσει και σε χρονικό διάστημα που τα αντισώματα από την πρώτη δόση ή δεν έχουν αναπτυχθεί ή έχουν μειωθεί και να μην είναι προφυλαγμένα. Επομένως, εκεί θα πρέπει να γίνει εργαστηριακός έλεγχος».

Υπέρ των προνομίων των εμβολιασμών είναι και οι λοιμωξιολόγοι, ενώ χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως θα μπορέσουμε να θεσπίσουμε προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες, όταν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε επαρκή ποσότητα προσφερόμενων εμβολίων που θα μπορούν να καλύψουν όλο τον πληθυσμό και θα είναι βέβαιο ότι αυτός που δεν εμβολιάζεται είναι γιατί δεν ήθελε όχι γιατί δε βρίσκει ραντεβού.

Σημείωσε ότι δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο, αλλά θα έχουμε φτάσει τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες.

Ο κ Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η συζήτηση για προνόμια σε εμβολιασμένους πολίτες είναι παγκόσμια και ήδη σε ορισμένες χώρες το σύστημα αυτό εφαρμόζεται.

Ποια προνόμια εξετάζουν στο Μαξίμου

Ίσως σας ενδιαφέρουν