Ρόδος: Τι έγινε με τον «κροκόδειλο»– Για «lizard monitor» κάνουν λόγο οι ερπετολόγοι

Oι μέχρι στιγμής έρευνες των Αρχών δεν έχουν οδηγήσει σε αποτέλεσμα και δη ότι υπάρχει κροκόδειλος στον ποταμό της Κρεμαστής, στη Ρόδο

Στη Ρόδο υποστηρίζουν πως είδαν κάτι μεγάλο να κινείται, ενώ κάποιοι είπαν πως είδαν και την ουρά του και κάπως έτσι ήχησε συναγερμός για «κροκόδειλο» στον ποταμό της Κρεμαστής.

Η Περιφέρεια με τις αρμόδιες υπηρεσίες μπήκαν στην διαδικασία εξιχνίασης της υπόθεσης, δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορετικές καταγγελίες για μεγάλο ερπετό και οφείλουν να διαπιστώσουν αν ελλοχεύει κίνδυνος για την ασφάλεια των κατοίκων.

Ο ποταμός εκτείνεται σε ένα μεγάλο μήκος και ξεκινά από την Παστίδα και εκβάλλει στην θάλασσα της Κρεμαστής και ελέγχονται κυρίως τα σημεία όπου υπάρχει αυτήν την περίοδο νερό, στοιχείο που χρειάζεται για να επιβιώσει -αν υπάρχει- κάποιο ερπετό μεγάλο.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Σύμφωνα με το rodosreport.gr, το 2017 είχε γίνει παράνομη εισαγωγή 5 μωρών αλιγατόρων στη Ρόδο, όπου ευτυχώς εντοπίστηκαν στους ελέγχους του αεροδρομίου Διαγόρας.

Τότε, ένας πατέρας και γιός είχαν συλληφθεί για παράνομη διακίνηση απαγορευμένων ειδών, ενώ σε έλεγχο στην οικία τους από το Δασαρχείο και το Tελωνείο βρέθηκαν , μεταξύ άλλων, 12 φίδια πύθωνες και βόες, εγκαταστάσεις αναπαραγωγής και δεκάδες εξωτικά πουλιά.

Βέβαια, οι μέχρι στιγμής έρευνες των Αρχών δεν έχουν οδηγήσει σε αποτέλεσμα και δη ότι υπάρχει κροκόδειλος στον ποταμό της Κρεμαστής, στη Ρόδο.

{“@context”:”http://schema.org”,”@type”:”VideoObject”,”name”:”Ρόδος: «Συναγερμός» για κροκόδειλο σε ποτάμι – Έρευνες από την πυροσβεστική “,”description”:”Συναγερμός έχει σημάνει στη ρόδο με βίντεο να αποκαλύπτει την ύπαρξη -ενδεχομένως- κροκοδείλου σε ποτάμι του νησιού.”,”thumbnailUrl”:”https://i3thumbs.glomex.com/dC1idjJwdndiMjRzeGwvMjAyMy8wNy8xMy8xMC8zNV81N182NGFmZDM4ZDNhNGZkLmpwZw==/profile:player-960×540″,”duration”:”PT4M8S”,”uploadDate”:”2023-07-13T10:37:14.000Z”,”embedUrl”:”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599v17l28y0qoz&playlistId=v-cu0z1qpnpggh”,”provider”:{“@type”:”Organization”,”name”:”glomex GmbH”,”logo”:{“@type”:”ImageObject”,”url”:”https://player.glomex.com/[email protected]”,”width”:136,”height”:146}}}

Tι λένε οι ερπετολόγοι

Ο υπεύθυνος της Ελληνικής Εταιρείας Ερπετολόγων Κρήτης Πέτρος Λυμπεράκης μίλησε για το περιστατικό στην «Πρώτη Έκδοση Δωδεκανήσου», δηλώνοντας τα εξής:

«Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μάλλον δεν επρόκειτο για κροκόδειλο αλλά lizard monitor. Καταλήγουμε μάλλον στο συμπέρασμα αυτό, διότι ο κροκόδειλος δεν είναι τόσο ταχύτατος όπως οι καταγγελίες αναφέρουν.

Μας μιλάνε δηλαδή για ένα ερπετό πολύ ταχύτατο. Άρα θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για lizard monitor. Αν επρόκειτο για lizard monitor δεν θα βρεθεί ποτέ. Είναι πανέξυπνο ζώο. Και η τακτική δόλωσης του είναι πολύ συγκεκριμένη για να πιαστεί.

Μπορεί οι ειδικοί να ψάχνουν μέρες στο ποτάμι και να μην το δουν ποτέ και όταν φύγουν να γίνουν και άλλες αναφορές εμφάνισης του.

Συνήθως δεν επιτίθεται σε ανθρώπους αλλά τρέφεται μόνο με ζώα. Για παράδειγμα κότες. Στην περιοχή προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις σε κοτέτσια.

Είναι όμως περίεργο, διότι το συγκεκριμένο είδος δεν επιτίθεται στον άνθρωπο τον φοβάται ενώ εδώ έχουμε αναφορές για επιθέσεις.

Από την άλλη βέβαια οι αναφορές που έχουν γίνει για επιθέσεις είναι πάντα βραδινές ώρες. Το lizard monitor είναι ζώο το οποίο εμφανίζετε την ημέρα. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι με σιγουριά ακόμα. Προφανώς το ζώο είναι σε σύγχυση και προσπαθεί να προσαρμοστεί.

Το ζώο αυτό δεν μπορεί να έχει έρθει μόνο του στο νησί. Κάποιος το έχει φέρει παράνομα από την Αφρική. Τώρα το άφησε ελεύθερο; του έφυγε; κανείς δεν μπορεί να ξέρει».

Στην «Πρώτη Έκδοση Δωδεκανήσου» μίλησε και ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Ευστρατίου, σημειώνοντας τα εξής:

«Έχω δεχτεί καταγγελίες για την εμφάνιση ενός ζώου γύρω στο ένα – ενάμιση μέτρο. Μου λένε για ένα ζώο με περίεργη ουρά. Από την περιγραφή κατάλαβα ότι επρόκειτο πιθανόν για κροκόδειλο.

Επειδή υπάρχουν και αυτοί που μπορεί να φιλοξενούσαν ζώα όπως ένας κροκόδειλος και να το πέταξαν στην περιοχή, έδωσα εντολή η περιοχή να ελεγχθεί διεξοδικά σε όλο το μήκος του ποταμού προκειμένου να δούμε αν υπάρχει κάτι εκεί.

Μπορεί να μην υπάρχει και τίποτα απολύτως. Η έρευνα θα δείξει. Αν διαπιστωθούν ευρήματα θα καλεστούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και με σεβασμό σε ότι αυτό είναι θα απομακρυνθεί.

Μέχρι να διαπιστωθεί η ύπαρξη του συνιστώ στους πάντες να προσέχουν. Στην σημερινή πρωινή έρευνα δεν βρέθηκε κάτι. Σύμφωνα πάντα με δικές μας πληροφορίες τα ζώα πιθανότατα να είναι δύο.

Το ένα βρίσκεται στον βιολογικό της Κρεμαστής στην Περιοχή Λειβάδα όπου εντοπίστηκε από το συνεργείο που εργαζότανε εκεί και λίγο παραπάνω στην ανηφόρα πρέπει να βρίσκετε το δεύτερο».

Τι είναι τα lizard monitor

Οι σαύρες παρακολούθησης (ήτοι lizard monitor) είναι σαύρες στο γένος Varanus , το μόνο σωζόμενο γένος της οικογένειας Varanidae.

Είναι εγγενή στην Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία , και ένα είδος βρίσκεται επίσης στην Αμερική ως χωροκατακτητικό είδος. Αναγνωρίζονται περίπου 80 είδη.

Οι lizard monitor έχουν μακρύ λαιμό, ισχυρές ουρές και νύχια και καλά ανεπτυγμένα άκρα. Το ενήλικο μήκος των σωζόμενων ειδών κυμαίνεται από 20 cm (7,9 in) σε ορισμένα είδη όπως το Varanus sparnus έως πάνω από 3 m (10 πόδια) στην περίπτωση του δράκου Komodo , αν και το εξαφανισμένο varanid γνωστό ως megalania (Varanus priscus ) μπορεί ήταν ικανά να φτάσουν σε μήκος μεγαλύτερο από 7 m (23 πόδια).

Τα περισσότερα είδη παρακολούθησης είναι χερσαία , αλλά είναι επίσης γνωστά τα δενδρόβια και ημιυδάτινα μόνιτορ. Ενώ οι περισσότερες σαύρες παρακολούθησης είναι σαρκοφάγα , τρώνε αυγά , μικρότερα ερπετά, ψάρια,πουλιά , έντομα και μικρά θηλαστικά, μερικά τρώνε επίσης φρούτα και βλάστηση, ανάλογα με το πού ζουν.

Ίσως σας ενδιαφέρουν