Σαν σήμερα το 1941: Γλέζος και Σάντας κατεβάζουν τη σβάστικα από την Ακρόπολη

Η γερμανική φρουρά αντιλήφθηκε νωρίς το πρωί ότι η σβάστικα έλειπε από τον ιστό, ενώ οι γερμανικές αρχές διέταξαν ανακρίσεις

Στις 30 Μαΐου 1941 δύο νεαροί Έλληνες προχώρησαν σε μια πράξη αντίστασης στην Αθήνα, που είχε περάσει στην κατοχή των δυνάμεων του Άξονα.

Στα τέλη του Μαΐου εκείνου του έτους είχε συμπληρωθεί ένας μήνας από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς. Ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας έβλεπαν κάθε πρωί τη σημαία με τη σβάστικα να κυματίζει στην Ακρόπολη, όταν ένα απόγευμα συνέλαβαν την ιδέα: θα κατέβαζαν από τον ιστό του Ιερού Βράχου το χιτλερικό σύμβολο.

Πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβασαν ό,τι σχετικό με τον Ιερό Βράχο. Στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια ανακάλυψαν όλες τις σπηλιές και τις τρύπες της Ακρόπολης.

Στην πορεία αντιλήφθηκαν ότι η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν, προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς φρουρούς ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου.

Το πρωί της 30ής Μαΐου, οι δύο νεαροί πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει. Οι Γερμανοί με προκηρύξεις κόμπαζαν για το κατόρθωμά τους.

Οι δύο νέοι είπαν να δράσουν το ίδιο βράδυ. Με άγνοια κινδύνου, πήδηξαν τα σύρματα, σύρθηκαν έως τη σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου και άρχισαν να σκαρφαλώνουν από τις σκαλωσιές που είχαν φτιάξει οι αρχαιολόγοι για τις ανασκαφές.

Φθάνοντας σε απόσταση λίγων μέτρων από τον ιστό της σημαίας δεν αντιλήφθηκαν κανένα φρουρό και κατέβασαν το σύμβολο του ναζισμού.

Οι δύο τους δίπλωσαν και πήραν μαζί τους τη σημαία και ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο απομακρύνθηκαν από την Ακρόπολη, χωρίς και πάλι να γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς.

Η γερμανική φρουρά αντιλήφθηκε νωρίς το πρωί ότι η σβάστικα έλειπε από τον ιστό, ενώ οι γερμανικές αρχές διέταξαν ανακρίσεις.

Γλέζος και Σάντας καταδικάστηκαν ερήμην σε θάνατο, οι άνδρες της φρουράς εκτελέστηκαν, οι Έλληνες διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ για τους φύλακες της Ακρόπολης δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.

Ίσως σας ενδιαφέρουν