Σχολεία: Αναβρασμός για το «50+1»

Δείτε επίσης

Πως επιστρέφουν τη Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί στα θρανία

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Της Ειρήνης Μπέλλα

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Σε αναβρασμό βρίσκεται η εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα, ενώ τα κρούσματα κορωνοϊού αναμένεται να ξεπεράσουν τα 50 χιλιάδες ημερησίως. Εκπαιδευτικοί και γονείς ανησυχούν θεωρώντας ότι στις μικρές αίθουσες των σχολείων, με τους μαθητές να φθάνουν μέχρι και 27 ανά τμήμα και τη μεγάλη μεταδοτικότητα της «Όμικρον», θα είναι θέμα χρόνου η διασπορά.

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, πάντως, για το άνοιγμα είναι πως οι μαθητές είναι πολύ περισσότερο ελεγχόμενοι στα θρανία παρά έξω, στις πλατείες και στα καφέ, ενώ θα υπάρχει αυξημένο testing. Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει, ωστόσο, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι παίζει ρώσικη ρουλέτα σε βάρος της κοινωνίας με το άνοιγμα των σχολείων.

Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει ότι σε 3,5 μήνες λειτουργίας των σχολείων υπήρξαν πάνω από 100.000 κρούσματα σε μαθητές. Επίσης, σχεδόν 8.000 από τα 50.000 κρούσματα που παρουσιάστηκαν σε μία ημέρα ήταν σε παιδιά που μεταφέρουν τον ιό στους γονείς και τους παππούδες μέσα στα σπίτια. Κυρίως, όμως, την κατηγορεί ότι δεν αλλάζει το «εγκληματικό» πρωτόκολλο 50+1, που επιστήμονες της Επιτροπής καταγγέλλουν πως αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης και όχι εισήγησή τους, και το οποίο δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Αγκάθι τριβής το 50+1

Το πρωτόκολλο «50+1» είναι ένα κομβικό σημείο τριβής της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με την εκπαιδευτική κοινότητα. Αν και η κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων φέρνει ως βασικό της επιχείρημα ότι η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων συνάδει πλήρως και με τη διεθνή τάση για άνοιγμά τους, καθώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοιχτά τα σχολεία στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και άλλες χώρες, αυτό που απαντά ή άλλη πλευρά είναι ότι για παράδειγμα στη Γαλλία, ένα τμήμα κλείνει αν υπάρξουν τρία κρούσματα και όχι αν νοσήσει ο μισός αριθμός των μαθητών του τμήματος.

Παρ’ όλο που η κυβέρνηση σε αυτή την αιτίαση απαντά ρίχνοντας το «μπαλάκι» στην εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών, από δηλώσεις υπουργών αλλά και μελών της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων σε τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις, όπως του κ. Πέτσα και της κ. Ελένης Γιαμαρέλλου, διαφαίνεται ότι ένας βασικός λόγος είναι ότι αν χαμηλώσει ο πήχης του ορίου του αριθμού των κρουσμάτων για να κλείσει ένα τμήμα, τότε θα οδηγηθούμε στο κλείσιμο των σχολείων.

Ενεργή η τηλεκπαίδευση

Για τα τμήματα που θα κλείνουν λόγω κορωνοϊού θα υπάρχει τηλεκπαίδευση. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, παραμένει ενεργή η πλατφόρμα Webex. To δικαίωμα χρήσης των αδειών Webex για τους εκπαιδευτικούς προβλέπεται μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Το υπουργείο Παιδείας επιμένει σε αυτή τη θέση παρά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κατά της τηλεκπαίδευσης.

Το πρωτόκολλο λειτουργίας

Τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα, με βασικές αλλαγές στο πρωτόκολλο λειτουργίας:

Προβλέπεται ένα επιπλέον σελφ τεστ για την πρώτη εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου. Θα διενεργηθούν τρία δωρεάν σελφ τεστ αντί για δύο, από τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Ο έλεγχος θα πρέπει να διενεργηθεί τις τελευταίες 24 ώρες πριν από την έναρξη του σχολείου. Την ίδια περίοδο, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προμηθευτούν ένα σελφ τεστ με δική τους δαπάνη, επιπλέον των δύο τακτικών τους ράπιντ τεστ.

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε ημέρα, για 5 ημέρες, δηλαδή δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα 5 ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων σελφ τεστ.

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο υποχωρούν, και με αρνητικό σελφ τεστ για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ ή ράπιντ τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.

Ίσως σας ενδιαφέρουν