Σε δέκα ημέρες η απάντηση για τη Χλωροκίνη

1.004 ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με συνδυασμό χλωροκίνης και αζιθρομυκίνης. Από αυτούς οι 1.003 θεραπεύτηκαν ενώ ο ένας απεβίωσε.

Η χλωροκίνη μπήκε στην ζωή μας τις τελευταίες μέρες και είναι η ελπίδα των επιστημόνων για την αντιμετώπιση της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Για τη χρήση της ουσίας μίλησε για πρώτη φορά ο Γάλλος λοιμωξιολόγος και καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας δρ. Ντιντιέ Ραούλ. Η ομάδα του Ραούλτ με την χρήση της χλωροκίνης θεράπευσε το 75% των ασθενών με κορωνοϊό που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή σε νοσοκομείο της Μασσαλίας.

Τώρα στην νέα μεγαλύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών είναι πιο ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα σε 1.004 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με συνδυασμό χλωροκίνης και αζιθρομυκίνης. Από αυτούς οι 1.003 θεραπεύτηκαν ενώ ο ένας απεβίωσε.

Μεγάλες ποσότητες χλωροκίνης στην Ελλάδα

Η Ελλάδα βλέποντας τα θετικά αποτελέσματα προμηθεύθηκε πάνω από πέντε τόνους χλωροκίνης με την φαρμακοβιομηχανία Uni-pharma SA να έχει στα εργοστάσια της την ουσία. Η Uni-pharma SA θα διαθέσει δωρεάν 24 εκατομμύρια δόσεις Unikinon στο ελληνικό κράτος, ενώ η ποσότητα των δόσεων θα καθοριστεί από την ελληνική επιστημονική κοινότητα.

Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία σημειώνει ότι «η Uni-pharma SA έλαβε για πρώτη φορά άδεια προϊόντος χλωροκίνης στην Ελλάδα, το 1984» και προσθέτει: «Με υψηλό αίσθημα ιστορικής ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς, η Uni-pharma SA δηλώνει ότι βρίσκεται πάντα κοντά στον Έλληνα ασθενή και τις ανάγκες του, στηρίζοντας τη δημόσια Υγεία, όπως άλλωστε αυτό πράττει τα τελευταία 57 έτη. Γιατί πάνω απ’ όλα, στόχος μας πρέπει να είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών στις θεραπείες τους και ιδιαίτερα την ώρα της ανάγκης».

Στη δραστική ουσία χλωροκίνη έχει αναφερθεί εκτενώς στις ενημερώσεις του υπουργείου Υγείας ο εκπρόσωπος για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

«Είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μαλάρια εδώ και δεκαετίες και δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση μαλάριας, ελονοσίας δηλαδή. Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται όντως και σε κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά. Εγώ γνωρίζω, γιατί είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς σε όλα τα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με το νέο κορωνοϊό, ότι όλοι παίρνουν χλωροκίνη».

«Οι περισσότεροι έχουν πάρει το φάρμακο. Τα αποτελέσματα που έχουμε σχετικά με την θνητότητα, βλέπετε ότι κυμαίνονται γύρω στα 3%. Σε παγκόσμια επίπεδο, είναι γύρω στο 6%. Είμαστε λίγο παρακάτω», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. Συνεχίζοντας τόνισε ωστόσο ότι «δεν μπορεί να πει κανείς με σαφήνεια, αυτή τη στιγμή, αν αυτό οφείλεται στο ότι πήραν θεραπεία έγκαιρα, στο ότι αναγνωρίστηκαν και νοσηλεύτηκαν και τους δόθηκε η κατάλληλη προσοχή έγκαιρα».

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας οι περισσότεροι ασθενείς έχουν λάβει τη χλωροκίνη σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα και για αυτό «είναι δύσκολο όταν παίρνεις διπλό ή τριπλό σχήμα να αξιολογήσεις το αποτέλεσμα του ενός ή των δύο ή των τριών μαζί» «Όλα αυτά, πρέπει να γίνουν μεθοδικά. Με βάση δεδομένων η οποία προχωράει και νομίζω γρήγορα θα έχουμε και αποτελέσματα από τον ελληνικό χώρο των νοσοκομείων».

Σύμφωνα με τον ίδιο ασφαλή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα θεραπειών ενάντια στον νέο κορωνοϊό και τη νόσο που προκαλεί θα έχουμε σε 10 περίπου μέρες. Βέβαια δεν παρέλειψε να σημειώσει πως υπάρχουν και αντίθετες επιστημονικές απόψεις που αναφέρουν πως η ουσία δεν βοηθάει τόσο πολύ όσο νομίζουμε. Για αυτό ο κ. Τσιόρδας επεσήμανε πως« Θέλω να έχω περισσότερα δεδομένα στα χέρια μου πριν σας πω με σιγουριά ότι βοηθάει στους Έλληνες αρρώστους. Είναι οπωσδήποτε ένα φάρμακο που υιοθετούν στρατηγικά οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή, ευτυχώς έχουμε πάρει και στη χώρα μας με ενέργειες που έχουν γίνει από το Υπουργείο Υγείας και θεωρώ ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς, παρά να τους το δώσουμε».

Ίσως σας ενδιαφέρουν