Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών για τη χαλάρωση των μέτρων

Δείτε επίσης

Οι επιδημιολογικοί δείκτες της διασποράς καταγράφουν πτώση, ενώ η εκτίμηση των ειδικών για καθαρότερη εικόνα θα υπάρξει τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου

Συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη, η επιτροπή των ειδικών, η οποία θα εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα καταθέσει τις προτάσεις της στην κυβέρνηση για τη χαλάρωση ή μη των μέτρων που έχουν επιβληθεί.

Τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες έχουν μειωθεί, ενώ έχει παρέλθει ένας μήνας από τον πρώτο πενταψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στις 28 Δεκεμβρίου 2021 (21.567) και τρεις εβδομάδες από το ρεκόρ των 50.126 στις 4 Ιανουαρίου 2022.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Οι επιδημιολογικοί δείκτες της διασποράς καταγράφουν πτώση, ενώ η εκτίμηση των ειδικών για καθαρότερη εικόνα θα υπάρξει τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Μικρή μείωση καταγράφει η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) όπως προκύπτει από τα στοιχεία της σημερινής και περασμένης εβδομάδας. Συγκεκριμένα, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό που ανέρχονταν σε 5.118 την Τρίτη 18 Ιανουαρίου (4011 σε απλές κλίνες, 1107 σε Μονάδες), σήμερα είναι 4.896 (3831 σε απλές, 1065 σε Μονάδες).

Πτώση καταγράφει και ο μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία που, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ, διαμορφώθηκε για το επταήμερο στους 484 ασθενείς ενώ την περασμένη Τρίτη ήταν 552. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, 454 ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19 οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία της χώρας, το 27% στην Αττική και το 21% στη Βόρεια Ελλάδα.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο Mega, o Νίκος Τζανάκης είπε ότι το άτυπο lockdown στην Αττική και σε άλλες περιοχές, που έχει επιβληθεί λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς» είναι ικανό να επιδράσει στην εξέλιξη της πανδημίας, αφού οι πολίτες έχουν μειώσει σημαντικά τις επαφές τους.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας σημείωσε: «Η κακοκαιρία μειώνει δραστικά τις κοινωνικές επαφές, δεν χρησιμοποιούνται τα ΜΜΜ, δεν βγαίνουμε από τα σπίτια μας, ενώ από την άλλη αυξάνει τις ενδοοικογενειακές επαφές».

Παράλληλα, δήλωσε ότι θα υπάρξει μια κάμψη στα κρούσματα, λόγω των τεχνικών δυσκολιών που θα υπάρξουν με τη διενέργεια των τεστ.

«Είχαμε μια κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά την τελευταία εβδομάδα είχαμε καθυστέρηση της πτωτικής πορείας, όπως συνέβη και σε αρκετές χώρες» πρόσθεσε ο Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας ότι η υποπαραλλαγή «Όμικρον 2» αναμένεται να κρίνει την πορεία των κρουσμάτων σε μια σειρά από χώρες.

«Πρέπει να δούμε αν θα επικρατήσει και στη χώρα μας. Θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες, γιατί αρχικά φαίνεται ότι έχει μια πιο αυξημένη μεταδοτικότητα από την Όμικρον» συμπλήρωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Μείωση του ιού στα λύματα

Ίσως σας ενδιαφέρουν