Τα μονοκλωνικά έσωσαν ανεμβολίαστη έγκυο

Δείτε επίσης

Η θεραπεία με μονοκλωνικά αφορά κατηγορίες ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κίνδυνου

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Του Ανδρέα Κατσικάρη

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Με επιτυχία «στέφτηκε» η πρώτη περίπτωση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων σε έγκυο στη χώρα μας.

Η θεραπεία έγινε στο Νοσοκομείο Σερρών, ενώ στο νομό τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, αφού πολλοί κάτοικοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η κοπέλα στην οποία χορηγήθηκε η θεραπεία είναι ανεμβολίαστη, όπως πολλές ακόμα έγκυες στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα ένιωσε αδιαθεσία, έκανε τεστ στο νοσοκομείο και τελικά βρέθηκε θετική στον ιό. Οι γιατροί χωρίς να χάσουν χρόνο ξεκίνησαν τη διαδικασία.

Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της θεραπείας έπαιξε το γεγονός ότι επισκέφτηκε άμεσα το νοσοκομείο, καθώς η χορήγηση των μονοκλωνικών έχει αποτέλεσμα όταν ο ασθενής βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της νόσησης, δηλαδή τις πρώτες 2 με 5 ημέρες.

Η θεραπεία γίνεται σε εγκύους που βρίσκονται στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ η χορήγηση πραγματοποιείται σε νοσοκομειακό περιβάλλον, με μία εφάπαξ δόση.

Επίσης, τα μονοκλωνικά χορηγούνται ενδοφλεβίως και η ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση είναι απαραίτητη για μία ώρα, μήπως προκύψουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Όπως τόνισε στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο Δημήτρης Μπαλακτσής, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Σερρών, η κοπέλα βρίσκεται σπίτι της και είναι απύρετη, με ήπιο βήχα.

Όσον αφορά στα μονοκλωνικά, πρόκειται για αντισώματα που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να αναγνωρίζουν και να προσκολλώνται σε μία συγκεκριμένη δομή του κορωνοϊού.

Κάθε μονοκλωνικό ακουμπάει στην ακίδα – πρωτεΐνη του ιού σε διαφορετική θέση.

Η σύνδεση δεν επιτρέπει στον κορωνοϊό να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Επομένως, η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να παρέχει άμεση και παθητική ανοσία, ενώ περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της νόσου και τις επιπλοκές της.

Ας σημειωθεί ότι η θεραπεία αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κίνδυνου, όπως άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων.

Επίσης, η θεραπεία απευθύνεται σε άτομα τα οποία βρίσκονται σε λίστα αναμονής για υποβολή́ σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή́ κάθαρση. Τα μονοκλωνικά χορηγούνται ακόμα σε ασθενείς με κυστική́ ίνωση και καρκινοπαθείς που κάνουν χημειοθεραπείες.

Για τη χορήγηση ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία, όπως είπε στη «Βραδυνή της Κυριακής » ο κ. Μπαλακτσής.

Οι θεράποντες ιατροί υποβάλλουν στην αρμόδια επιστημονική επιτροπή τα αιτήματά τους για τη χορήγηση του φαρμάκου. Η κατάθεση των αιτήσεων γίνεται μέσω συγκεκριμένης πλατφόρμας στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η επιτροπή εξετάζει τις αιτήσεις και καταχωρεί στην πλατφόρμα την ανάλογη ένδειξη έγκρισης ή απόρριψης. Για τις αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης υπάρχει προτεραιότητα βάσει του χρόνου υποβολής.

Ο ασθενής και ο γιατρός ενημερώνονται με SMS, ενώ το νοσοκομείο ειδοποιεί τον ενδιαφερόμενο για την ημέρα και την ώρα του ραντεβού. Η χορήγηση γίνεται εντός 24 ωρών από την έγκριση του αιτήματος.

Σε 10 νοσοκομεία η χορήγηση

H προτεραιότητα στη διάθεση των μονοκλωνικών αντισωμάτων δόθηκε κατόπιν σύστασης που εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, μετά από αίτημα του υπουργείου Υγείας, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας.

Μέχρι τώρα, έχουν χορηγηθεί σε δεκάδες ασθενείς στη χώρα μας, με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η πρώτη έγχυση του φαρμάκου έγινε στο «Σωτηρία», ενώ ο ασθενής ανταποκρίθηκε θετικά στη θεραπεία.

Όλοι οι νοσήσαντες ήταν άνω των 12 ετών, ενώ είχαν κάνει μοριακό τεστ τις τελευταίες 5 ημέρες από τότε που άρχισε η θεραπεία τους.

Οι ασθενείς παραμένουν σε στενή ιατρική παρακολούθηση για 28 ημέρες, μέχρι να χαρακτηριστούν «ελεύθεροι νόσου».

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν 10 νοσοκομεία στην Ελλάδα, όπου υπάρχει η υποδομή και η τεχνογνωσία για τη χορήγηση των μονοκλωνικών.

Στην Αθήνα είναι το «Σωτηρία» και το «Σισμανόγλειο», ενώ στη Θεσσαλονίκη το «ΑΧΕΠΑ» και το «Παπαγεωργίου».

Επίσης, η θεραπεία γίνεται στο Νοσοκομείο Λαμίας και τα Πανεπιστημιακά Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Ιωαννίνων, Πατρών – Ρίου και Ηρακλείου.

Ίσως σας ενδιαφέρουν