Τέλος τα τεστ κορωνοϊού από το Κέντρο Αιμοδοσίας λόγω έλλειψης αναλώσιμων

Όσα αναφέρει σε επιστολή του προς τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών

Με επιστολή του προς τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έκανε γνωστό πως δεν έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει άλλα τεστ κορωνοϊού. Στην επιστολή αναφέρεται ότι ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας των αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ.

Πλέον τα τεστ του ΕΚΕΑ θα γίνονται σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το οποίο θα επιβαρυνθεί κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται συνολικά λιγότερα τεστ για τον κορονοϊό, ενώ τα αποτελέσματά τους θα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βγουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται το πρόβλημα να έχει λυθεί μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και τότε το Κέντρο Αιμοδοσίας θα μπορεί να εξυπηρετήσει με τη διενέργεια των τεστ.

«Στο ΕΚΕΑ εξετάζονται περίπου 1.000 από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο καθημερινά στη χώρα»

Ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8/9.

Κατά συνέπεια, και προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου.

Σημειώνεται ότι στο ΕΚΕΑ εξετάζονται περίπου 1.000 από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο καθημερινά στη χώρα, όπως επίσης ότι το ΕΚΕΑ ολοκληρώνει τον εργαστηριακό έλεγχο όλων των δειγμάτων που του αποστέλλονται εντός 24 ωρών και δεν παρατηρείται ουδεμία καθυστέρηση στη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων».

Ίσως σας ενδιαφέρουν