Θρομβώσεις και εμβόλιο AstraZeneca: Συσχέτιση ή σύμπτωση;

Τα λιγοστά περιστατικά θρομβώσεων ανάμεσα στα εκατομμύρια εμβολιασμών παγκοσμίως, μπορούν να συμβούν και σε όποιον δεν έχει εμβολιαστεί ή έχει εμβολιαστεί με άλλου είδους εμβόλια, τονίζουν Έλληνες ειδικοί

Παραλίγο να τιναχθεί στον αέρα το πρόγραμμα των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca/Οξφόρδης, και ενώ ήδη πάνω από 170.000 άνθρωποι στην Ελλάδα είχαν κάνει την πρώτη δόση.

Μετά τον καταιγισμό αναστολών από διάφορες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων Γερμανίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου, και μέχρι να αποφανθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμών Φαρμάκων, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών όπως και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός είχαν καταλήξει αμφότεροι στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό είναι περισσότερα των κινδύνων.

Αυτό επισήμανε στη «Βραδυνή της Κυριακής» πλήθος γιατρών, γι’ αυτό όλοι συστήνουν στους ασθενείς να προχωρούν κανονικά τον εμβολιασμό. Τα λιγοστά περιστατικά θρομβώσεων ανάμεσα στα εκατομμύρια εμβολιασμών παγκοσμίως, μπορούν να συμβούν και σε όποιον δεν έχει εμβολιαστεί ή έχει εμβολιαστεί με άλλου είδους εμβόλια, τονίζουν.

Εξαρχής, άλλωστε, η Διεθνής Εταιρία Θρομβώσεων και Αιμόστασης είχε συστήσει τη συνέχιση των εμβολιασμών, χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Εφόσον, τώρα, κάποιοι που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση δεν θέλουν να κάνουν τη δεύτερη, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους εξηγεί ότι στο τέλος του Μαρτίου ενοποιείται το πρόγραμμα, επομένως ο πολίτης δεν θα μπορεί να επιλέξει εμβόλιο, αλλά θα έχει το δικαίωμα να μην το κάνει.

Την αναστάτωση που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες με την απόφαση αρκετών κρατών να αναστείλουν τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, έληξε αρχικά ο Ευρωπαϊκός, και εν συνεχεία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση όσων ευρωπαϊκών χωρών «πάγωσαν» τους εμβολιασμούς ήταν προσωρινή και για προληπτικούς λόγους, με σκοπό να γίνει διερεύνηση των λιγοστών περιστατικών θρομβοεμβολικών επεισοδίων που μπορεί να συνδέονται με τον εμβολιασμό. Έως αυτή τη στιγμή, κανένα περιστατικό σε καμία χώρα δεν αποδείχθηκε ότι σχετίζεται αιτιολογικά με το εμβόλιο.

«Μόλις 37 περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε σύνολο 17 εκατ. δόσεων του συγκεκριμένου εμβολίου έχουν αναφερθεί ως “ύποπτα” στις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές», εξηγεί στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο κ. Γιώργος Παπαζήσης, καθηγητής Φαρμακολογίας, εκπαιδευμένος στις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.

*Ο κ. Γιώργος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στην Ιατρική ΑΠΘ, εκπαιδευμένος στο κέντρο του ΠΟΥ στη Σουηδία, για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.

Ίσως σας ενδιαφέρουν