Τι λένε τρεις ειδικοί για την περίπτωση μεγάλου σεισμού και στην Ελλάδα

Στενά παρακολουθούν οι Έλληνες επιστήμονες τις εξελίξεις στην Τουρκία

Οι μεγάλοι σεισμοί που σημειώθηκαν στην Τουρκία και οδήγησαν στο θάνατο πάνω από 20.000 άτομα στη γείτονα αλλά και τη Συρία αποτελούν αντικείμενο συνεχούς μελέτης και από τους Έλληνες ειδικούς.

Τέτοια γεγονότα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας μόνο σε θαλάσσια περιοχή από την Αρχαιότητα και συγκεκριμένα στο ελληνικό τόξο που ξεκινά από το Ιόνιο μέχρι τα νότια της Κρήτης και τη Ρόδο.

«Πρέπει να ξέρουμε ότι στην Ελλάδα το μέγιστο αναμενόμενο όριο μπορεί να είναι 8,2, που μπορεί να γίνει στο ελληνικό τόξο νότια της Κρήτης. Δεν βλέπω πρακτικά να έχουμε ένα σεισμό μεγάλο στην Ελλάδα από τους σεισμούς, τους δύο αυτούς πολύ μεγάλους σεισμούς στην Ανατολική Τουρκία. Πάντα όμως ως Ελλάδα έχουμε δικιά μας σεισμικότητα και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακής », είπε ο Αθ. Γκανας, σεισμολόγος, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

«Τελευταίος σεισμός που προσέγγισε αυτό το μέγεθος ήταν το 1926 ανάμεσα στη Ρόδο και στην Κρήτη, νότια της Ρόδου, ο οποίος ήταν της τάξης των 8 Ρίχτερ και είναι ο πρώτος σεισμός μάλιστα που καταγράφηκε από σεισμογράφο στη χώρα μας», είπε ο Χ. Φασουλας Διδάκτωρ Τεκτονικής Γεωλογίας.

«Κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνει ένας τέτοιος σεισμός. Οι σεισμοί αυτοί συνήθως γίνονται μέσα στη θάλασσα και τρίτον είναι άλλες συνθήκες», είπε ο Κ. Σπυράκος, καθηγητής, διευθυντής αντισεισμικής Τεχνολογίας ΕΜΠ.

Συνολάκης: «Το ελληνικό τόξο μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό 8,5 Ρίχτερ»

Υπό αντίξοες συνθήκες τα σωστικά συνεργεία και οι εθελοντές συνεχίζουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάσωση και άλλων επιζώντων από τα ερείπια των χιλιάδων κατεστραμμένων κτιρίων σε Τουρκία και Συρία μετά τους φονικούς σεισμούς.

Σε ανάρτησή του ο Τούρκος σεισμολόγος Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν έκανε λόγο για 184.000 ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια, σύμφωνα με υπολογισμούς που έκανε.

«Περίπου 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 48.000 διαμερίσματα συνολικά διά 4 ορόφων, 8 διαμερισμάτων (κάθε όροφος). Αυτό αντιστοιχεί σε 192.000 άτομα κάτω από τα ερείπια διά 4 ατόμων (σε κάθε διαμέρισμα). Περίπου 8.000 άτομα έχουν διασωθεί. Κάπου 184.000 (περισσότεροι) άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Φοβάμαι», ανέφερε στην ανάρτησή του.

Το σενάριο αυτό μπορεί να είναι ακραίο, όμως μπορεί να επιβεβαιωθεί, σχολίασε στο MEGA ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, ακαδημαϊκός καθηγητής Φυσικών Καταστροφών. Ο καθηγητής τόνισε πως στις πόλεις θα σημειωθούν τα περισσότερα θύματα, καθώς εκεί βρίσκονταν πολυόροφες πολυκατοικίες.

Ακόμη, τόνισε πως μέχρι και χθες, Τρίτη, υπήρχαν περιοχές στις οποίες δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν οι διασώστες. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις ανθρώπινες ψυχές που βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα, καθώς ήδη έχουν συμπληρωθεί 72 ώρες και τα περιθώρια της διάσωσής τους στενεύουν.

«Το “παράθυρο” είναι συνήθως μέχρι 72 ώρες. Μπορεί – και μακάρι να υπάρξουν – εκπλήξεις, έστω για μία και δύο ανθρώπινες ζωές πρέπει να συνεχίζουν οι προσπάθειες των διασωστών. Όμως, οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ μικρές», δήλωσε.

Τέλος, ο κος Συνολάκης τόνισε πως τέτοιοι μεγασεισμοί γίνονται κάθε 600 χρόνια και αναφέρθηκε στον σεισμό στην Κρήτη το 365 π.Χ., τονίζοντας πως το νησί ανυψώθηκε 10 μέτρα εξαιτίας της σεισμικής δόνησης.

«Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κρήτη έγινε το 1403 και υπολογίζεται ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 με 800 χρόνια. Είμαστε ήδη στο «παράθυρο» του αιώνα, που μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8,5 Ρίχτερ», δήλωσε.

Παπαζάχος: Κάποια στιγμή θα βιώσουμε στην Ελλάδα σεισμό σαν της Τουρκίας

Σε μία τρομακτική πρόβλεψη προχώρησε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος σημειώνοντας ότι κάποια στιγμή θα βιώσουμε στον ελληνικό χώρο έναν σεισμό σαν της Τουρκίας και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ρωτήθηκε αν ένας σεισμός σαν αυτός της Τουρκίας, γινόταν στην Ελλάδα, και στην περίπτωση αυτή αν θα είχε και στη χώρα μας τις ίδιες συνέπειες, ο κ. Παπαζάχος είπε ότι τέτοιοι σεισμοί έχουν γίνει στην Ελλάδα, «απλά δεν θυμόμαστε και πολλά γι’ αυτούς, γιατί έχουμε σχετικά βραχεία μνήμη», και υπενθύμισε τους σεισμούς των 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό το 1956 και των 7,2 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά το 1953.




Η περίπτωση της Ελλάδας

«Έχουμε λοιπόν τέτοιους σεισμούς στον ελληνικό χώρο, αυτό πρέπει να μας προβληματίσει: πώς θα αντιδράσουμε και τι θα γίνει στην αντίστοιχη περίπτωση», τόνισε ο κ. Παπαζάχος προσθέτοντας πως «κάποια στιγμή θα βιώσουμε έναν τέτοιο σεισμό με σύγχρονα κτίρια και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τέτοιοι σεισμοί στον ελληνικό χώρο «γενικά έχουν περιορισμένες επιπτώσεις, κυρίως γιατί γίνονται σε θαλάσσιες περιοχές».

Ερωτηθείς δε στην αρχή της συνέντευξης εάν ένας τέτοιος σεισμός σαν αυτόν της Τουρκίας θα μπορούσε να προβλεφθεί, αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα γίνει ένας σεισμός» και υπενθύμισε σεισμούς όπως αυτόν του 1822 στο Αλέππο – που εκτιμάται ότι είχε μεταξύ 20.000-60.000 νεκρών – και του 1939 στο Ερζιτζάν «στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, πιο κοντά στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, περίπου στη διασταύρωση τους, (που) είχε περίπου 35.000 νεκρούς και 100.000 τραυματίες», ο κ. Παπαζάχος είπε ότι τέτοιοι σεισμοί δεν είναι άγνωστοι στη συγκεκριμένη ζώνη, «κατά συνέπεια ξέρουμε ότι σε επίπεδο εκατονταετίας έχουμε τέτοιους σεισμούς».

«Ειδικά στα τέλη του 19ου αιώνα είχαμε περίπου 4-5 τέτοιους σεισμούς μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα που έσπασαν το μεγαλύτερο κομμάτι, στο πιο βορειοανατολικό κομμάτι του συγκεκριμένου ρήγματος. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει μια πρόβλεψη με την έννοια που αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι «θα γίνει ένας σεισμός αύριο μεθαύριο, βγείτε έξω από τα σπίτια σας», αλλά σίγουρα ξέραμε ότι αυτή η περιοχή δέχεται πάρα πολύ μεγάλες επιταχύνσεις και οι επίσημες προδιαγραφές γι’ αυτή την περιοχή ήταν εξαιρετικά αυστηρές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος.

Χουλιάρας: «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα σεισμό – τέρας στην Ελλάδα»

Ο κ. Χουλιάρας μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι στην Ελλάδα ιστορικά έχουν εκδηλωθεί σεισμοί τέτοιου μεγέθους, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν τέτοιο σεισμό, καθώς είμαστε στο «παράθυρο» του αιώνα για έναν μεγασεισμό.

Σημείωσε, επίσης, ότι «οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μεγάλες περιόδους επανάληψης, που σημαίνει ότι ένας σεισμός της τάξης των 7-8 Ρίχτερ θα κάνει πολλά χρόνια να ξαναεκδηλωθεί».

Σύμφωνα με τον ειδικό, σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, όταν μιλάμε όμως για 7 Ρίχτερ, τέτοιοι σεισμοί έχουν επανάληψη μετά από 100 έως 1.000 χρόνια.




Ο τελευταίος μεγασεισμός που έγινε στο ελληνικό τόξο ήταν το 365 μ.Χ και το μέγεθός του ήταν 8,2 Ρίχτερ, είπε ο κ. Χουλιάρας. Επομένως, εκτιμά ότι έχουμε ξεπεράσει τα χρόνια επανεμφάνισης και άρα θα μπορούσε να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός τα επόμενα χρόνια.

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε χρονικά πλαίσια, λέμε τα επόμενα χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε ο κ. Χουλιάρας τα δεδομένα που έχουμε από τους σεισμογράφους στη χώρα μας είναι από το 1964, όταν άρχισε να κτίζεται και να δημιουργείται το ηχητικό σεισμολογικό δίκτυο. Οπότε τα δεδομένα που έχουμε για σεισμούς που έγιναν παλαιότερα δεν έχουν μεγάλη ακρίβεια, οπότε υπάρχει μεγάλο μεγάλο σφάλμα και αβεβαιότητα». Και όπως τόνισε, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο δεν μπορεί κανένας να είναι συγκεκριμένος σε αυτό το θέμα.

Διαψεύδει τις προβλέψεις ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης

Καθησυχαστικός εμφανίστησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, σχετικά με την εκτίμηση του κ. Συνολάκη για την πιθανότητα σεισμού της τάξης των 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε, μια τέτοια πρόγνωση δεν έχει επιστημονική βάση.

Ο κ. Σκορδίλης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «στην Ελλάδα ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο μέγεθος σεισμού που έχει καταγραφεί ποτέ εκτιμάται στα 8,3 Ρίχτερ και αφορά ένα σεισμό που έγινε το 365 μετά Χριστόν δυτικά της Κρήτης. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μέγεθος που εικάζεται ότι έχει γίνει στον ελληνικό χώρο ποτέ. Συνήθως τέτοιοι σεισμοί έχουν πολύ πολύ μεγάλες περιόδους επανάληψης. Απόδειξη είναι ότι δεν έχουμε ιστορικά ή ενόργανα στοιχεία που να δείχνουν ότι στην Τουρκία προηγήθηκε κάποιος τέτοιος σεισμός στο παρελθόν, που σημαίνει ότι προφανώς έχει ξαναγίνει, αλλά σε μεγάλο χρονικό διάστημα πίσω».

«Στην Ελλάδα, λόγω υψηλού επιπέδου σεισμικότητας που έχουμε ως χώρα, περιμένουμε τουλάχιστον έναν σεισμό πάνω από 6 βαθμούς κάθε χρόνο. Στατιστικά υπάρχουν περίοδοι που πέρασε χρόνος χωρίς σεισμό. Υπήρχαν και περίοδοι με πάνω από έναν σεισμό πάνω από 6. Το 2021 είχαμε σεισμούς πάνω από 6. Είχαμε τον σεισμό στην Ελασσόνα και είχαμε και δύο σεισμούς μεγάλους στην Κρήτη. Αυτά μέσα στο 2021. Το 2022 δεν είδαμε κανένα σεισμό κανέναν. Αυτό πιθανότατα μας λέει ότι ίσως μέσα στο 2023 να έχουμε έναν τέτοιο σεισμό πάνω από 6. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι 7 ή 8. Λέμε ότι πιθανόν να έχουμε ένα τέτοιο σεισμό στην ελληνική επικράτεια μέσα στο έτος που διανύουμε. Ένα σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ» τόνισε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν