Τσιόδρας: Κριτική με το… μπαμπάκι για τα νέα κρούσματα – 55 νέα κρούσματα και 4 θάνατοι σε ένα 24ωρο στη χώρα

Η ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε σήμερα ότι εντοπίστηκαν 55 νέα κρούσματα στη χώρα ανεβάζοντας το σύνολο στα 2463. Τα νέα κρούσματα σχετίζονται με υγειονομικές δομές.

Το 56% των νοσούντων είναι άνδρες. 574 από τα κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1131 με ήδη γνωστό κρούσμα. 52 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη. Στην πλειοψηφία τους πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. 15 από αυτά τα άτομα είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 57 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Τέλος, διαπιστώθηκαν 4 θάνατοι, ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών στους 125. Οι 33 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη. Στην πλειοψηφία τους έπασχαν από κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 59241 εργαστηριακά τεστ.

Οδηγίες για την υφασμάτινη μάσκα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε αναφορά στη χρήση υφασμάτινης μάσκας, τονίζοντας ότι η χρήση της θα πρέπει να γίνεται τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.

Αναλυτικότερα, η επιλογή χρήσης της εξετάζεται από την επιτροπή για τον κορωνοϊό ως επιπλέον προστασία, μετά την χαλάρωση των μέτρων.

Η επιτροπή έλαβε, σύμφωνα με τον κύριο Τσιόδρα οριστική θέση για τις υφασμάτινες μάσκες, σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Στόχος είναι να δώσουμε «ακόμη λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους, όχι σε ανοιχτούς, αλλά σε κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση της επιτροπής της οποίας προΐσταται ο Σωτήρης Τσιόδρας, συστήνεται η χρήση υφασμάτινης μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και γενικότερα, σε κλειστούς χώρους.

Ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως θα ακολουθήσει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τη σωστή χρήση της μάσκας, προκειμένου να συμβάλει όντως σε περαιτέρω προστασία από τον κορωνοϊό.

Δίνοντες ορισμένες βασικές οδηγίες, ο Σωτήρης Τσιόδρας σχολίασε πως η μάσκα πρέπει να καλύπτει πλήρως μύτη και στόμα, ενώ ο χρήστης οφείλει να πλένει πολύ συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό πριν βάλει τη μάσκα. Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι όταν αφαιρείται η μάσκα, αυτό να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μην αγγίζει το μπροστά μέρος της.

Σε ό, τι αφορά τις μάσκες μιας χρήσης, αυτές θα πρέπει να απορρίπτονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο, όχι στους κάδους ανακύκλωσης. Αν η μάσκα είναι υφασμάτινη και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να πλένεται στους 60 βαθμούς με κανονικό απορρυπαντικό.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως πιο σημαντική στην αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού είναι η κοινωνικής αποστασιοποίηση, η αποφυγή συνωστισμού και η τήρηση της υγιεινής.

Τα κρούσματα στις υγειονομικές δομές

Όσον αφορά τα κρούσματα στις υγειονομικές δομές, ο λοιμωξιολόγος άσκησε κριτική με το… μπαμπάκι για τη μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, με αποτέλεσμα να υπάρξει διασπορά του ιού.

Κλείνοντας, τόνισε, ότι όλοι πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθότι, μπορεί τα πράγματα να πηγαίνουν καλά, όμως αρκεί ένα μικρό λάθος για να υπάρξουν νέα κρούσματα σε μεγάλη μορφή, όπως συνέβη σε δύο περιπτώσεις το τελευταίο 24ωρο.

«Αν συνεχίσουμε έτσι δε θα χαλαρώσουμε ποτέ. Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη γι’ αυτούς που προσέχουν. Ο ιός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται πολύ εύκολα και ιδιαίτερα στις δομές υγείας.

Συστήνεται αυξημένη επαγρύπνηση. Στεναχωρούμαι να λέω ότι απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις σε χώρους όπου δεν υπήρξε επαγρύπνηση, έγινε το κακό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Κανείς δεν ξέρει ακόμα τι θα γίνει με τους τουρίστες

Ο κος Τσιόδρας όταν ρωτήθηκε για το αν η χώρα θα μπορέσει να υποδεχθεί τουρίστες την περίοδο του καλοκαιριού, περιορίστηκε να πει ότι για αυτό το ζήτημα «υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα».

Το τι θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ως πιστοποιητικό υγείας για να ταξιδέψει από τη μια χώρα στην άλλη δεν το γνωρίζουμε ακόμη καθώς «υπάρχει έλλειψη επιστημονικών δεδομένων ή σημαντική ανοσία. Είναι νωρίς για να απαντήσουμε με βεβαιότητα. Δεν γνωρίζουμε».

Όπως εξήγησε ο κος Τσιόδρας, δεν θα μπορεί να δοθεί απάντηση σε αυτό το ερώτημα πριν από το τέλος Μαΐου «οπότε και θα έχουμε δεδομένα για να μπορούμε να απαντήσουμε με ασφάλεια». Μάλιστα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, είπε ότι τα μέτρα που εφαρμόζουν ήδη κάποιες χώρες για τους ταξιδιώτες δεν μπορούν να εφαρμοστούν στον τουρισμό.

«Τους λένε να κάνουν τεστ, έχουν το πιστοποιητικό ότι είναι αρνητικοί αλλά θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για 14 μέρες όταν φθάνουν στον προορισμό τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ίσως σας ενδιαφέρουν