Τσιόδρας: «Θα είχαμε χιλιάδες νεκρούς αν είχαμε πάρει χαλαρά μέτρα» – 10 νέα κρούσματα και ένας θάνατος

Δείτε επίσης

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε σήμερα ότι εντοπίστηκαν στη χώρα 10 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο των νοσούντων σε 2892. Από τα νέα νέα κρούσματα τα 8 σχετίζονται πιθανώς με γνωστό κρούσμα ενώ ιχνηλατείται η προέλευση των άλλων δύο.

628 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1644 με άλλο γνωστό κρούσμα. Το 55% από τους νοσούντες είναι άνδρες. 18 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83.3 % έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 69 έτη. 101 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Τέλος, διαπιστώθηκε ακόμη ένας θάνατος, ανεβάζοντας τους νεκρούς από κορωνοϊό στους 173. Οι 52 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 76 έτη. Το 94.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Συνολικά, έχουν διενεργηθεί 160991 διαγνωστικά τεστ.

Οι τρομακτικές διαπιστώσεις αν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα

«Βάση των μαθηματικών μας εκτιμήσεων είχαμε συνολικό ποσοστό κρουσμάτων κάτω από 1% του πληθυσμού. Σήμερα έχουν καταγραφεί 173 θάνατοι. Με το καλύτερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους.

Ενώ με μία μείωση των επαφών κατά 20% θα ήταν 7.015 θάνατοι. Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα θα τα παίρναμε. Τότε όμως θα ήταν αργά.

Στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα μας, καταγράφονταν συνολικά 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, 555 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 544 στην Ιταλία. Αν ξέχναγα τις μαθηματικές εκτιμήσεις και στη χώρα μας είχαμε περίπου 500 θανάτους ανά εκατομμύριο, λιγότερους από αυτούς που σας αναφέρω, θα αναμέναμε περίπου 5.400 θανάτους.

Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε. Με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει. Διασπείρεται εύκολα. Όταν έχω συμπτώματα, πρέπει να ελέγχομαι, να απομονώνομαι, να παίρνω θεραπεία όταν χρειάζεται. Σαν παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, θαρρείς όλη η Γη έγινε ένα. Ζήσαμε και ζούμε δύσκολα, με εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν τον κάβο του ιού και εκατοντάδες χιλιάδες να μην τα καταφέρνουν.

Τέλος η ζωντανή ενημέρωση

Ο Σωτήρης Τσιόδρας κλείνοντας, ενημέρωσε, ότι η σημερινή ζωντανή ενημέρωση ήταν και η τελευταία, καθώς απο εδώ και στο εξής θα εκδίδονται μόνο γραπτές ανακοινώσεις ενώ θα υπάρχει ζωντανή ενημέρωση μία φορά το μήνα ανάλογα με την πορεία του κορωνοϊού.

Ο ίδιος τόνισε, ότι καθώς σταδιακά επιστρέφουμε στην κανονικότητα, επιθυμεί και ο ίδιος να επιστρέψει στις δραστηριότητες που είχε προ κορωνοϊού.

«Με μόνο εφόδιο την ειλικρίνεια και την προσπάθεια να αναλύσω επιστημονικά τα δεδομένα, και με τη βοήθεια μιας επιτροπής 26 εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετέχω υπό τον ΓΓ Δημόσιας Υγείας, τον κ. Πρεζεράκο, καθώς και τη στήριξη και τη συμβολή της ηγεσίας του υπ. Υγείας, τους Υπουργούς Κικίλια και Κοντοζαμάνη, καθώς βέβαια και την ανεκτίμητη βοήθεια από την Πολιτική Προστασία και τον Υπουργό κύριο Χαρδαλιά, προσπάθησα επί 4 μήνες να δίνω χρήσιμες πληροφορίες. Να απαντώ στα ερωτήματα που έθεταν οι συμπολίτες μας μέσω των δημοσιογράφων. Και κάποιες φορές να εμψυχώνω μια κοινωνία που αγωνιούσε».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως όλο αυτό το διάστημα, με δυσκολότερη την περίοδο της καραντίνας παρέμεινε μαθητής περισσότερο, παρά καθηγητής. Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε πως υπήρξαν στιγμές που είπε «δεν γνωρίζω», ενώ βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλές αβεβαιότητες. «Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις. Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε έναν τέτοιο διάλογο», σχολίασε.

«Όλο αυτό τον καιρό δεν αισθάνθηκα κάτι διαφορετικό από όλους σας. Απλά ένας άνθρωπος απευθυνόμενος σε συνανθρώπους τους. Ένας άνθρωπος με αδυναμίες. Ένας άνθρωπος που φυσικά και δεν πρέπει να προβάλλεται σαν πρότυπο.

Αναπάντεχα και απροσδόκητα βρέθηκα κοντά σας, τόσο κοντά σας μέσω του τηλεοπτικού φακού και εν μέσω απαγορευτικού. Και αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσαμε με φυσικό τρόπο. Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι πνευματικό εφόδιο. Και μια παρηγοριά στο μυστικό πόλεμο με το άγνωστο. Με τον ίδιο το χειρότερο εχθρό μας. Που τον αγκαλιάσαμε με έναν παράξενο τρόπο. Που τον τιμούσαμε, σε εισαγωγικά, αναφέροντας ενοχλητικά νούμερα και στατιστικές.

Στην πατρίδα μας, παρά τις απώλειες, επιτρέψτε μου να πω και να επαναλάβω. Δεν είχε τον τελευταίο λόγο. Και γι’ αυτό δεν του κάνω τη χάρη να ξανααναφερθώ σ’ αυτόν», συνέχισε συγκινημένος.

«Ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά τον Β ΠΠ πολύ εύκολα αναμείχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν» είπε επιπλέον ο Σωτήρης Τσιόδρας πριν αποχαιρετίσει από τη θέση που τον συνηθίσαμε τις τελευταίες 72 ημέρες, από την ημέρα που ξεκίνησε η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο λοιμωξιολόγος ήταν ιδιαίτερα συναισθηματικός στο «αντίο» του ενώ έκλεισε με ένα απόσπασμα από το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία».

«Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα
και με τα πιο μικρά..
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές
Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια.
Που ξέρω ν’ ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους.
Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.
Πολύ…
Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.
Πολύ…
Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς.
Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.
Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.
Που μπορώ και κλαίω ακόμα.
Και που τραγουδάω… μερικές φορές…
Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.
Και ευωδιές που με γοητεύουν…».

Ίσως σας ενδιαφέρουν