Βήμα βήμα προς την κανονικότητα: Ποια μέτρα χαλαρώνουν με εισήγηση Μαξίμου

Στην ευρωπαϊκή «γραμμή» για πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα – Την Τετάρτη η συνεδρίαση των ειδικών, ποια η εισήγηση της κυβέρνησης

Βήμα βήμα προς την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα κινείται η χώρα, με την κυβέρνηση να εισηγείται νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τη στιγμή που έχουν εμφανιστεί τα πρώτα σημάδια της ύφεσης του «κύματος» της Όμικρον.

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών την προσεχή Τετάρτη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, όπως προέκυψε από την πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση εισηγείται την αύξηση πληρότητας στα γήπεδα άνω του 50%, την επαναφορά όρθιας διασκέδασης και την επιστροφή των σχολικών εκδρομών.

«Σήμα» για πλήρη άρση των μέτρων

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Την ώρα που η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκή χώρα ρίχνει τίτλους τέλους στα περιοριστικά μέτρα, πετώντας ακόμη και τις μάσκες, η Ελλάδα κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, λαμβάνοντας ωστόσο σταδιακά τις σχετικές αποφάσεις, από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Η συζήτηση περί πλήρη άρση των μέτρων έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά αποκλειστικά τους εμβολισμένους πολίτες, με τους ειδικούς να εξακολουθούν να χτυπούν καμπανάκι για τους 300.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών., που παραμένουν ανεμβολίαστοι, τονίζοντας ότι γι’ αυτούς η «Όμικρον» δεν θα είναι ένα απλό κρυολόγημα.

«Η βασική συζήτηση με τους άλλους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε. είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Όμικρον είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει την νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο τη γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέφερε ότι σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο που δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά οι άνθρωποι που είναι ευπαθείς ή οι ανεμβολίαστοι είναι καλό να την φοράνε. «Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα. Εξακολουθεί να υπάρχει σύσταση», τόνισε.

Μιλώντας για τους ανεμβολίαστους ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού «υπάρχει ακόμη αντίσταση στον εμβολιασμό».

Αναφερόμενος, ωστόσο, στους εμβολιασμένους δήλωσε ότι σταδιακά θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα. «Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους θα περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η θνητότητα και η αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αποσύρουμε κάποιους από τους περιορισμούς». Γεγονός που σημαίνει ότι η ελάφρυνση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας θα είναι υπό προϋποθέσεις.

Παράλληλα, για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι το καλοκαίρι, έκανε λόγο ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

«Στους επόμενους μήνες με δεδομένη την αλλαγή του καιρού, την έκθεση σχεδόν όλων στον ιό, και την μικρή επιφύλαξη ότι δεν θα προκύψει κάποιο νέο στέλεχος που δεν θα ανατρέψει τις προγνώσεις, πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα μπορούμε να είμαστε τελείως διαφορετικά», τόνισε ο καθηγητής.

Ωστόσο, εξήγησε πως η οποιαδήποτε άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό πρέπει να γίνει βήμα-βήμα: «τα μέτρα που αίρονται τώρα καλό θα είναι να μην συνδυαστούν σε αλλαγές με τις μάσκες και τις αποστάσεις. Είναι χρήσιμο να πηγαίνουμε σταδιακά ώστε η Επιτροπή να αξιολογεί εβδομάδα με εβδομάδα τα δεδομένα».

Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε επίσης, ότι με βάση τα δεδομένα από τα λύματα, ήδη το στέλεχος Δέλτα φαίνεται πως έχει σχεδόν εξαφανιστεί, ενώ επικρατεί η Όμικρον. «Νομίζω ότι τα δεδομένα δείχνουν αποκλιμάκωση, ήδη από μετρήσεις στα λύματα το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα έχει σχεδόν εξαφανιστεί και το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον επικρατεί, που γνωρίζουμε ότι συνδυάζονται με μεγάλη μεταδοτικότητα και ηπιότερη νόσηση σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα πρωτεϊνικά εμβόλια, επισήμανε πως έχουν διαφορετική τεχνολογία από τα προηγούμενα σκευάσματα και υπάρχει η ελπίδα ότι πρόκειται «να πείσουν τους καλοπροαίρετους δύσπιστους να εμβολιαστούν».

Τα ποσοστά εμβολιασμού στους 55 ετών και άνω

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικιακές ομάδες από 55 ετών και άνω με πρώτη δόση, αν συνυπολογιστούν και τα ραντεβού, έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

Στην ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, έχει εμβολιαστεί ή έχει προγραμματισμένο ραντεβού το 92,8%.

80 – 84, το 84%.

75 – 79 το 95%,

70 – 74 το 88,8%

65 – 69, το 92,7%

60 – 64 το 90,1%.

Και όλοι όσοι είναι άνω των 60 το ποσοστό είναι πλέον στο 91%.

55 – 59, το 85,9%.

Τα ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικιακές ομάδες από 55 ετών και άνω σε αυτούς που ήδη έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους με βάση αυτούς που είναι δικαιούχοι:

Στην ηλικιακή ομάδα 85 και άνω: 90,1%,

80-84: 94,4%,

75-79: 96,1%,

70-74: 96,7%,

65-69: 96,6%,

60-64: 96%,

55-59: 91,8%.

Η Ευρώπη χωρίς «πάσο ελευθέρας»

Τσεχία

Η Τσεχία προχώρησε σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, όπως είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα. Οι περισσότεροι περιορισμοί θα αρθούν μέχρι την 1η Μαρτίου, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

Από σήμερα οι πολίτες δεν υποχρεούνται να επιδεικνύουν πιστοποιητικό Covid για να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κομμωτήρια, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από τις 19 Φεβρουαρίου έως και 5.000 θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν καθήμενοι συναυλίες και αγώνες.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας έχει ήδη καταργήσει τα υποχρεωτικά τεστ σε σχολεία και εταιρείες με τα ημερήσια κρούσματα να υποχωρούν από το ρεκόρ των 57.000 την πρωτομηνιά σε 37.600 την Τρίτη, ενώ η χώρα των 10.5 εκατ. θρηνεί 37.612 θύματα της Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας.

Σουηδία

Η κυβέρνηση της Σουηδίας προχώρησε στην άρση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων, καθώς η πανδημία μπήκε σε «νέα φάση» με τη λιγότερο σοβαρή παραλλαγή «Όμικρον». Έτσι τα μπαρ και τα εστιατόρια δεν χρειάζεται πλέον να κλείνουν στις 23:00 τοπική ώρα, αίρεται η υποχρεωτικότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού για την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους καθώς και η σύσταση για χρήση μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Η πανδημία δεν έχει λήξει, αλλά μπαίνουμε σε μια εντελώς νέα φάση, οι γνώσεις έχουν αυξηθεί, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η Όμικρον οδηγεί σε λιγότερο σοβαρή νόσηση», δήλωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον την περασμένη εβδομάδα ανακοινώνοντας την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ισπανία

Η κυβέρνηση Σάντσεθ είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό ότι η Ισπανία βάζει τέλος στην υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκα προστασίας στους εξωτερικούς χώρους με τους δείκτες της πανδημίας υψηλούς μεν, αλλά σε σταθερά πτωτική πορεία (χθες ήταν στα 1.692 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα 14 ημερών ), 62.839 νέα κρούσματα και 282 θανάτους από 361 την Τρίτη.

To περιοριστικό μέτρο είχε επιβληθεί στα τέλη Δεκεμβρίου για να αντιμετωπιστεί το έκτο κύμα των κρουσμάτων της Covid-19, που προκλήθηκε από την παραλλαγή Όμικρον. Ωστόσο η κατάσταση βελτιώνεται στα νοσοκομεία κι έτσι από σήμερα οι πολίτες μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκες στους δρόμους, όπως και οι μαθητές στα προαύλια των σχολείων τους, αλλά οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές σε μαζικές εκδηλώσεις με ορθίους σε εσωτερικούς χώρους όπως και οι αποστάσεις ασφαλείας 1,5 μ. για τους καθημένους (π.χ. σε γήπεδα).

Βρετανία

Στα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας εντός του Φεβρουαρίου αποφάσισε να βάλει τέλος ο Μπόρις Τζόνσον, περιλαμβανομένης της χρήσης μάσκας και της υποχρέωσης καραντίνας για τους θετικούς στην Covid-19.

Ο Τζόνσον ανέφερε ότι θα δημοσιοποιήσει το πλήρες σχέδιο για την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων στις 21 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας πάντως ότι εφόσον συνεχίσει η ενθαρρυντική τάση, οι περιορισμοί μπορούν να καταργηθούν στην Αγγλία τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Δανία – Νορβηγία

Την προηγούμενη εβδομάδα η Δανία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ, που προχώρησε στην άρση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων, ενώ το παράδειγμά της ακολούθησε και η Νορβηγία με τον πρωθυπουργό Γιόνας Γκαρ Στέρε να δηλώνει ότι η κοινωνία πρέπει να μάθει «να ζει» με τον κορωνοϊό.

Ίσως σας ενδιαφέρουν