Ξάφριζαν λογαριασμούς με το όνομα υφυπουργού!

Δύο εκατ. ευρώ τα κέρδη της συμμορίας, που είχε το «στρατηγείο» της στον καταυλισμό Ρομά στο Ζευγολατιό

Στις Φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκαν οι πέντε hitech απατεώνες που είχαν αρπάξει περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς ξενοδόχων, γιατρών και επιχειρηματιών σε όλη την Ελλάδα.

Ανάμεσά τους και ο 28χρονος αρχηγός, που είχε στήσει το τηλεφωνικό κέντρο της συμμορίας μέσα στον καταυλισμό Ρομά στο Ζευγολατιό Κορινθίας. Στα υποψήφια θύματά συστήνονταν συνήθως με τα επώνυμα «Οικονόμου» και «Καραμανλάκης Μιχάλης», που παραπέμπουν ευθέως σε επώνυμα του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και του πρώην αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας! Έτσι, έπειθαν για τη φερεγγυότητά τους τα θύματά τους, και αυτά ακολουθούσαν όλες τις οδηγίες που τους έδιναν, ώσπου κατάφερναν και τους αποσπούσαν τους κωδικούς πρόσβασης, αδειάζοντας μέσα σε δευτερόλεπτα τους λογαριασμούς τους.

Τους τελευταίους έξι μήνες, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης βρέθηκαν στα ίχνη της συμμορίας που, όπως διαπιστώθηκε, είχε από το φθινόπωρο του 2021 πανελλαδική δράση. Στις 23 Ιουνίου στο Ζευγολατιό και στη Θήβα συνελήφθησαν πέντε μέλη της συμμορίας, ηλικίας 22 έως 32 ετών. Από αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι πέντε δράστες είχαν διαπράξει συνολικά 85 απάτες, αποκομίζοντας 2.050.000 ευρώ!

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Τα θύματα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εξαπάτηση γυναίκας ξενοδόχου της Μύκονου. Αφού απέσπασαν τους προσωπικούς κωδικούς e-banking τής αφαίρεσαν 375.000 ευρώ από το λογαριασμό της. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», ο αρχηγός της συμμορίας εμφανίστηκε στην ξενοδόχο ως «Οικονόμου», ζήτησε να πληρώσει (700 ευρώ) προκαταβολικά το δωμάτιο, και ακολούθως έβαλε μπροστά την απάτη. Τα χρήματα μεταφέρθηκαν στο λογαριασμό «συνεργάτη» της σπείρας και, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, με εννέα συναλλαγές σε ΑΤΜ στη Δυτική Αττική εκταμίευσαν το μεγάλο χρηματικό ποσό. Τα θύματα, δεκάδες. Στη Σάμο από ξενοδόχο «άρπαξαν» από το λογαριασμό του 180.000 ευρώ. Στην Έδεσσα εξαπάτησαν άλλο ξενοδόχο και του απέσπασαν ηλεκτρονικά 100.000 ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη από φυσιοθεραπευτή έκλεψαν 15.000 ευρώ. Από οδοντίατρο στο Πύργο 9.500 ευρώ. Στη Σέριφο ανάγκασαν το σύλλογο ξενοδοχοϋπάλληλων σε μαζική καταγγελία στις Αρχές σε βάρος των συγκεκριμένων απατεώνων, διότι είχαν προσπαθήσει να εξαπατήσουν σχεδόν όλα τα καταλύματα στο νησί. Στα Ιωάννινα εξαπάτησαν γιατρό και απέσπασαν ηλεκτρονικά 78.000 ευρώ από το «ηλεκτρονικό του πορτοφόλι». Στη Λευκάδα από ξενοδοχείο απέσπασαν 85.000 ευρώ.

Διάλογος

Χαρακτηριστικός διάλογος με θύμα ξενοδόχο που ακολούθησε τα βήματα που του είπε ο απατεώνας:

– «Θύμα»: Κ. Οικονόμου, θα πάθω εγκεφαλικό απόψε.

– «Δράστης»: Για ποιο λόγο;

– «Θύμα»: Ε, δεν ξέρω, δεν ξέρω τι να σας πω τώρα, δεν ξέρω.

– «Δράστης»: Μισό λεπτάκι, δεν κατάλαβα τι είπατε, ξαναπείτε μου.

– «Θύμα»: Ωραία, τι άλλο θέλετε από μένα; Με ακούτε;

– «Δράστης»: Ναι, τι έγινε;

– «Θύμα»: Τίποτα δεν έγινε κ. Οικονόμου, ποσά λεφτά πήρατε από την τράπεζα; Με ενημέρωσε τώρα η τράπεζα. Πόσα λεφτά πήρατε; Με το e-banking και τις μ*****ες που κάνετε, απατεώνες είσαστε, θα σας πιάσω γιατί έχω ενημερώσει για τα πάντα. Πόσα λεφτά έχετε πάρει, το ξέρετε;

Οι «συνεργάτες»

Τα μέλη της συμμορίας πλήρωναν 27 «συνεργάτες» με ποσά από 1.000 έως 1.500 ευρώ μετρητά για να τους ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς και να αποκτήσουν τις τραπεζικές τους κάρτες. Ο νεαρός της φωτογραφίας που δημοσιεύει η «Βραδυνή της Κυριακής» εντόπιζε στη Δυτική Αττική τους «συνεργάτες», και αφού εξασφάλιζαν πιστωτικές κάρτες, τις παραλάμβανε ο ίδιος και έκανε με τους συνεργούς του αναλήψεις από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, όπου είχαν μεταφερθεί τα χρήματα των θυμάτων τους. Αφού αφαιρούσαν όλα τα χρήματα, οι «συνεργάτες» της συμμορίας προέβαιναν σε ψευδή δήλωση κλοπής ή απώλειας της κάρτας.

«Ναργιλέδες» και «μπίρες»…

Οι κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης ήταν:

  • Ναργιλέδες = χρήματα
  • Φτα-λε = λεφτά
  • Μπίρα = τραπεζική κάρτα της Eurobank
  • Άλφα ποιότητα = τραπεζική κάρτα της Τράπεζας Alpha Bank
  • Κίτρινη = τραπεζική κάρτα της Τράπεζας Πειραιώς
  • Έψιλον = τραπεζική κάρτα της Εθνικής Τράπεζας.
  • Σίδερα = τραπεζικές κάρτες.

Τα μέλη χρησιμοποιώντας «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συνδέσεις καλούσαν τα θύματά τους και με το πρόσχημα παροχής υπηρεσιών τούς έπειθαν να προκαταβάλουν ηλεκτρονικά μέρος του χρηματικού ποσού. Χρησιμοποιούσαν υπερ-συνδέσμους (links), που προσομοίαζαν με το περιβάλλον ηλεκτρονικής τραπεζικής ελληνικών τραπεζών, αποστέλλοντας μέσω SMS κινητής τηλεφωνίας (μέθοδος smishing) ή μέσω μηνύματος e-mail (μέθοδος phishinge-mail), με αποτέλεσμα τα μέλη της οργάνωσης να αποσπούν τα προσωπικά διαπιστευτήρια ηλεκτρονικής τραπεζικής (username και password, προσωπικό κωδικό PIN κ.λπ.) των προσωπικών λογαριασμών υπηρεσιών web-banking που διατηρούν. Έτσι, αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς web-banking των θυμάτων και προέβαιναν σε συντονισμένη καταχώρηση εντολών μεταφοράς χρηματικών ποσών προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς των «συνεργατών» τους. Τα χρηματικά ποσά μεταφέρονταν στους «στρατολογημένους» από την οργάνωση λογαριασμούς δικαιούχων (money mules), και σχεδόν αμέσως έκαναν ανάληψη των χρημάτων ή εκτελούσαν νέα μεταφορά μέσω web-banking προς άλλους λογαριασμούς (μέθοδος smurfing), για την αποφυγή της άμεσης δέσμευσης των χρημάτων με το χαρακτηρισμό της ύποπτης συναλλαγής.

Ίσως σας ενδιαφέρουν