Νηστίσιμα φαγητά και γλυκά για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Νηστίσιμες, εύκολες και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά συνταγές για τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας

σουπιες, σουπιές, σουπιες με ουζο και σπανακιι

Εύκολα νηστίσιμα φαγητά και γλυκά για τη Μεγάλη Εβδομάδα, εξαιρετικά νόστιμες και χορταστικές επιλογές για τη μεγάλη νηστεία.

Δείτε παρακάτω 4 συνταγές για γλυκά και φαγητά, που μας προτείνει το ediva.gr και είναι σίγουρο ότι θα τις τιμήσετε.

Εύκολη νηστίσιμη συνταγή για σουπιές με ούζο και ρύζι!

Τώρα με τη νηστεία τα μαλάκια και τα οστρακοειδή έχουν την τιμητική τους. Το τέλειο με τις γαρίδες, το χταπόδι, τα καλαμαράκια και όλα αυτά είναι ότι μαγειρεύονται και εύκολα και γρήγορα. Έτσι μέσα σε λίγο χρόνο έχεις ένα φαγητό υπερπαραγωγή και πεντανόστιμο! Σήμερα θα σου δείξω μια πολύ εύκολη συνταγή για σουπιές με ούζο και ρύζι. Είναι από τα λεγόμενα φαγητά της μιας κατσαρόλας, μιας και δε θα λερώσεις άλλο σκεύος.

Είναι από τις αγαπημένες μου συνταγές συγκεκριμένη, μιας και την κάνω συχνά πέρα από την νηστεία. Δε θα πω τίποτα παραπάνω και θα προχωρήσω αμέσως στα υλικά και στην εκτέλεση των σουπιών με ρύζι. Δες επίσης πως να φτιάξεις ένα εύκολο και νηστίσιμο μυδοπίλαφο με πλιγούρι!

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

1 κιλό σουπιές

9 κρεμμυδάκια φρέσκα

250γρ. κονκασέ ντομάτα

λίγο ελαιόλαδο

150ml ούζο

λίγο λευκό κρασί

750γρ. ρύζι

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα ρίξε λίγο λάδι στον πάτο της και άστο να κάψει. Παράλληλα, καθάρισε τις σουπιές σου- αν δεν τις έχεις πάρει ήδη καθαρισμένες- και κόψτες σε κομματάκια. Αφού κάψει το λάδι ρίξε μέσα τις σουπιές και μαγείρεψε τες για 4 λεπτάκια. Έπειτα πρόσθεσε το λευκό κρασί- περίπου ένα ποτηράκι- τη ντομάτα κονκασέ και το ούζο. Πρόσθεσε νερό να σκεπαστούν οι σουπιές και σιγόβρασε για 20 λεπτά.

Σε αυτό το σημείο είναι ευκαιρία να βράσεις το ρύζι σου. Εγώ βάζω άγριο ρύζι γιατί μου αρέσει περισσότερο γευστικά. Αφού το βράσεις, ρίξτο στις σουπιές και ανακάτεψε για 3-4 λεπτά ακόμα. Τέλος πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι. Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά και κλείσεις το φαγητό, ψιλόκοψε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ρίξτα από πάνω. Οι σουπιές με ούζο και ρύζι είναι πανέτοιμες για σερβίρισμα!

Bonus Tips:

Όπως σου είπα εγώ προτιμώ το άγριο ρύζι, παρόλα αυτά μπορείς να βάλεις το ρύζι της προτίμησης σου. Επίσης μπορείς να προσθέσεις και χταπόδι μαζί με τις σουπιές ή και καλαμάρι ή και γαρίδες. Τέλος, μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια μπορείς να προσθέσεις και ψιλοκομμένο άνηθο. Δες επίσης πως να φτιάξεις ρεβίθια στον φούρνο με χρωματιστές πιπεριές!

Πανεύκολη αγιορείτικη συνταγή για πατατοκεφτέδες!

Η νηστεία θέλει καλοπέραση και για αυτό προσωπικά είναι η καλύτερη φάση για να δημιουργήσεις στην κουζίνα. Σήμερα θα σου δείξω πως να κάνεις την πανεύκολη αγιορείτικη συνταγή για πατατοκεφτέδες. Είναι πεντανόστιμη, πλούσια σε γεύση και φυσικά το βασικό υλικό της είναι η πατάτα!

Όλοι αγαπάμε τις πατάτες και ειδικά όταν νηστεύουμε. Ξεφεύγω, λοιπόν, από τις κλασσικές βραστές πατάτες ή πατάτες στον φούρνο και σου φέρνω τους πατατοκεφτέδες. Αν σκέφτεσαι ότι θα είναι σαν τις πατατοκροκέτες που είναι λίγο βαρετές και αδιάφορες στην γεύση, ξέχνα το! Χαρτί και μολύβι γρήγορα για να σημειώσεις τα υλικά. Δες επίσης: Ρεβίθια στο φούρνο με χρωματιστές πιπεριές!

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

1 κιλό πατάτες

1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 φλ. δυόσμο ψιλοκομμένο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

3 κ.σ ελαιόλαδο

200γρ. τυρί σόγιας

1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο

1 κ.σ χυμό λεμόνι

αλάτι, πιπέρι

αλεύρι

σπορέλαιο για το τηγάνι

Εκτέλεση:

Πλύνε τις πατάτες και βάλτες να βράσουν σε μια κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν. Αφού μαλακώσουν, στράγγιξε τες , ξεφλούδισε τες και είτε με το πιρούνι, είτε με το εξάρτημα που πολτοποιείς τις πατάτες, είτε στον μύλο του πουρέ, πολτοποίησε τις πατάτες. Στόχος είναι να γίνει σαν πουρές. Να μην έχει μεγάλα κομμάτια.

Tip: Εγώ βράζω πάντα τις πατάτες με τη φλούδα και για αυτό πάντα τις πλένω από πριν πολύ καλά. Παρόλα αυτά μπορείς να τις ξεφλουδίσεις και έπειτα να τις βράσεις.

Στο μπολ που έκανες τις πατάτες πουρέ, ρίξε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι. Το τυρί σόγιας κόψτο και αυτό σε μικρά κομματάκια για να είναι όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφη η ζύμη σου. Εφόσον, τα ανακάτεψες όλα καλά, βάλε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ωρίτσα να σφίξει. Μόλις περάσει μισή ώρα, βάλε σπορέλαιο σε ένα τηγάνι, δώσε στους πατατοκεφτέδες σου ό,τι σχήμα θέλεις, πέρνα τους από το αλεύρι και τηγάνισε τους μέχρι να ροδίσουν. Οι αγιορείτικοι πατατοκεφτέδες σου είναι έτοιμοι!

Bonus Tips:

Αν δεν σου αρέσει το μοσχοκάρυδο ή ο μαϊντανός ή ο δυόσμος, θα μπορούσες να τα παραλείψεις, αν και δίνουν υπέροχο άρωμα και γεύση στο φαγητό. Μπορείς να παραλείψεις το σκόρδο, αν θες να σου βγουν πιο ελαφριοί οι κεφτέδες. Τέλος, αν δεν νηστεύεις και από γαλακτοκομικά μπορείς να βάλεις κανονική φέτα, αντί για σόγιας. Δες επίσης τη συνταγή για μυδοπίλαφο με πλιγούρι εύκολο και νηστίσιμο!

Συνταγή για νηστίσιμη σοκολατόπιτα!

Κορίτσια μου αγαπημένα! Μέχρι στιγμής παράπονο από την νηστεία δεν έχουμε, μιας και οι συνταγές έρχονται η μια μετά την άλλη. Αυτό που λείπει τις περισσότερες φορές είναι τα νηστίσιμα γλυκά. Όχι τα κουλουράκια και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, αλλά τα πλούσια, παχυντικά και σοκολατένια γλυκά. Όχι πια! Σήμερα σου έχω μια τέλεια συνταγή για νηστίσιμη σοκολατόπιτα!

Η συνταγή έχει αρκετά υλικά παρόλα αυτά είναι πολύ εύκολη. Πάρε χαρτί και μολύβι να σημειώσεις όλα τα υλικά για να μην τα ξεχάσεις και ξεκινάμε. Σαν τη σοκολάτα δεν έχει και για αυτό ακόμα και της μέρες της νηστείας καταφέρνουμε να την έχουμε- πέρα από την κουβερτούρα. Δες επίσης πως να φτιάξεις πανεύκολα μπισκότα βρώμης με μπανάνα!

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

Για το κέικ:

1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 1/2 κούπα ζάχαρη

6 κ.σ κακάο

1 1/2 κ.γ σόδα μαγειρική

2 κ.σ ταχίνι

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι

1/2 κούπα σπορέλαιο

1 βανίλια

6 κ.σ ψιλοκομμένη κουβερτούρα

Για το σιρόπι:

1 κούπα νερό

1/2 κούπα κακάο

1 κούπα ζάχαρη

1/2 κούπα κουβερτούρα τριμμένη

Εκτέλεση:

Αρχικά προθέρμανε τον φούρνο στους 180 και στις αντιστάσεις. Σε ένα μπολ ρίξε μέσα το αλεύρι κοσκινισμένο, το κακάο κοσκινισμένο, την βανίλια, την σόδα και την ζάχαρη. Τέλος πρόσθεσε και την κουβερτούρα ψιλοκομμένη. Ανακάτεψε καλά όλα τα υλικά μαζί με ένα κουτάλι.

Σε ένα άλλο μπολ ανακάτεψε το σπορέλαιο, το ταχίνι, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα. Αφού ανακατευτούν καλά όλα τα υγρά υλικά, πρόσθεσε τα στο μείγμα με τα στερεά. Ανακάτεψε πολύ πολύ καλά. Σε ένα ταψί στρώσε μια λαδόκολλα και ρίξε το μείγμα της σοκολατόπιτας. Ψήσε για 40 λεπτά στον φούρνο.

Όσο ψήνεται το κέικ μας, σε ένα κατσαρολάκι ρίξε το νερό, τη ζάχαρη, την κουβερτούρα και το κακάο. Ανακάτεψε όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά και έπειτα άφησε να σιγοβράσει το σιρόπι για 5 λεπτά. Βγάλε το κέικ και με μια οδοντογλυφίδα κάνε τρύπες παντού και περίχυσε από πάνω το σιρόπι. Άφησε την σοκολατόπιτα σου να κρυώσει και έπειτα σέρβιρε!

Bonus Tips

Αν τα γλυκά τα προτιμάς γενικότερα με λιγότερη ζάχαρη μπορείς να την μειώσεις στη μέση την ποσότητα. Επίσης μπορείς να προσθέσεις και μια τσαχπινιά στην σοκολατόπιτα σου. Όταν θα αναμείξεις όλα τα στερεά υλικά, μπορείς να προσθέσεις και θρυμματισμένο φουντούκι για περισσότερη γεύση. Ή επίσης μπορείς να προσθέσεις κομματάκια κουβερτούρας στο μείγμα για ακόμα πιο σοκολατένια γεύση.

Εύκολη και νόστιμη συνταγή για χαλβά σιμιγδαλένιο!

Το δυσκολότερο πράγμα στην νηστεία δεν είναι το τι θα μαγειρέψεις.  Το πιο δύσκολο είναι το γλυκό. Καλή η κουβερτούρα που είναι νηστίσιμη, αλλά μόνο με την σκέτη σοκολάτα δε βγαίνει η νηστεία. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι ένα χαλβάς σιμιγδαλένιος. Είναι πανεύκολος, δεν παίρνει πολύ χρόνο και τα υλικά είναι ελάχιστα.

Εύκολη και νόστιμη συνταγή για χαλβά σιμιγδαλένιο σου έχω σήμερα και θα γλείφεις τα δάχτυλα σου. Η νηστεία θέλει καλοπέραση άλλωστε. Ετοίμασε γρήγορα τα υλικά σου και μια κατσαρόλα και ξεκινάμε αμέσως να φτιάξουμε χαλβά σιμιγδαλένιο.

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

2φλ. σιμιγδάλι χοντρό

1φλ. ελαιόλαδο

3φλ. ζάχαρη

4φλ. νερό

2 ξυλάκια κανέλας

λίγη κανέλα για το τελικό πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίξε το λάδι και άφησε το μέχρι να ζεσταθεί- δε θέλουμε να κάψει γιατί θα μυρίσει πολύ έντονα. Έπειτα ρίξε το σιμιγδάλι και ξεκίνησε αμέσως να ανακατεύεις συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα για 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Είναι σημαντικό να ανακατεύεις συνέχεια γιατί αλλιώς μπορεί να μην σου πετύχει το σιμιγδάλι.

Στο μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι βάλε τη ζάχαρη, το νερό και τα στικς κανέλας να βράζουν σε χαμηλή φωτιά. Δε θέλουμε να γίνει σιρόπι. Στόχος είναι να λιώσει η ζάχαρη και να μπορέσει να πάρει το ζουμί όλα τα αρώματα της κανέλας.  Αφού καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, με πολύ μεγάλη προσοχή ρίξε το μείγμα από νερό και ζάχαρη μέσα στην κατσαρόλα. Τονίζω το σιγά σιγά γιατί το νερό με τη ζάχαρη θα τσουρουφλάει. Χαμήλωσε τη φωτιά και βάλε την κατσαρόλα ξανά στο μάτι. Σκέπασε με μια πετσέτα και άφησε για 2-3 λεπτά μέχρι να σωθούν τα υγρά.

Αφού ο χαλβάς έχει ρουφήξει τα υγρά του, άδειασε το μείγμα σε μια φόρμα είτε του κέικ, είτε σε φόρμα κουπ-πατ, βάλε ένα πιάτο από πάνω και αναποδογύρισε! Πασπάλισε με κανέλα από πάνω και ο σιμιγδαλένιος σου χαλβάς είναι πανέτοιμος!

Bonus Tips:

Σε μερικούς αρέσει να βάζουν στον σιμιγδαλένιο χαλβά αμύγδαλα ή σταφίδες. Αν σου αρέσει και σένα, τότε πριν ρίξεις το νερό με την ζάχαρη στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, ρίξε πρώτα τους ξηρούς καρπούς, ανακάτεψε να πάνε παντού και έπειτα το νερό με τη ζάχαρη! Επίσης, μπορείς να στολίσεις τον χαλβά σου με γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή περγαμόντο αντί για κανέλα. Δες επίσης την εύκολη συνταγή για παστέλια!

Ίσως σας ενδιαφέρουν