Νηστίσιμο σιροπιαστό κέικ με ινδοκάρυδο

Είναι το απόλυτο συνοδευτικό για τον καφέ σας ακόμα και στην περίοδο της Σαρακοστής!

Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει ένα νηστίσιμο σιροπιαστό κέικ με ινδοκάρυδο, που αποτελεί το απόλυτο συνοδευτικό για τον καφέ ακόμα και στην περίοδο της Σαρακοστής!

Υλικά

Για το σιρόπι

450 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
300 γρ. νερό
1 στικ κανέλας
φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
Για το κέικ
150 γρ. ινδοκάρυδο
350 γρ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
120 γρ. ρόφημα αμυγδάλου
150 γρ. σπορέλαιο
320 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 βανιλίνες
15 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
μαργαρίνη, για το ταψί
σιμιγδάλι, για το ταψί
Για το σερβίρισμα
ινδοκάρυδο

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το στικ κανέλας και τις φλούδες πορτοκαλιού, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει βράση το σιρόπι.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
Για το κέικ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
Αλείφουμε με ένα πινέλο ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 25×32 εκ. με μαργαρίνη, πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι, τινάζουμε να φύγει το περιττό και αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τη σόδα και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το ρόφημα αμυγδάλου και το σπορέλαιο, και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ το αλεύρι, τις βανιλίνες, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε στο μπολ με τα υγρά υλικά.
Προσθέτουμε το ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 55-60 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο, περιχύνουμε σταδιακά με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 30 λεπτά να απορροφηθεί το σιρόπι και να κρυώσει καλά. (Μπορούμε να το μεταφέρουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα για να κρυώσει εντελώς.)
Κόβουμε σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com

Ίσως σας ενδιαφέρουν