Σπανακόπιτα Μακεδονίας από τη σεφ Στέλλα Σπανού

Εάν κάνετε νηστεία μπορείτε να αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα

σπανακόπιτα μακεδονίας

Μια ιδιαίτερη σπανακόπιτα με μπόλικη γέμιση από χορταρικά και τυριά. Ο τρόπος που το γάλα και τα αβγά συνθέτουν τα τραγανά φύλλα της, τη διαφοροποιούν από τις συνηθισμένες πίτες.

Αν ανήκετε σε αυτούς που νηστεύουν μπορείτε και πάλι να την φτιάξετε παραλείποντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Δείτε βήμα βήμα τη συνταγή που προτείνει η σεφ Στέλλα Σπανού,

Υλικά 

1 κιλό φρέσκο ​​σπανάκι

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ζύμης

2 πράσα κομμένα

5 φρέσκα κρεμμύδια κομμένα

1 κρεμμύδι ξερό κομμένο

10 φύλλα άνηθου

4 φύλλα δυόσμου

2 αυγά

50 γρ κίτρινο τυρί

200 γρ τυρί φέτα

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

50 γραμμάρια γάλα

αλάτι ,πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το πράσο μαζί με λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσουν. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, το δυόσμο και το σπανάκι, προσθέτουμε μέσα στο σπανάκι τα σοταρισμένα κρεμμύδια και πράσο μαζί με τον ψιλοκομμένο άνηθο και δυόσμο, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι .

Τρίβουμε τη φέτα και το κίτρινο τυρί μέσα στη γέμιση και ανακατεύομαι καλά .

Αναμειγνύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το γάλα και 2 αυγά ,τα χτυπάμε πολύ καλά

Λαδώνουμε καλά ένα ταψί απλώνουμε το ένα φύλλο ζύμης ( συνήθως τα χωριάτικα φύλλα είναι 6 όποτε τα μοιράζουμε στα μισά κάτω και πάνω ) περιχύνουμε με το μίγμα από το γάλα τοποθετούμε και τα αλλά 2 στο ταψί, με την ίδια μέθοδο και κατόπιν βάζουμε τη γέμιση, πασπαλίζουμε με το μίγμα γάλακτος και τη γέμιση και συνεχίζουμε να προσθέτουμε τα υπόλοιπα 3 φύλλα.

Χαράζουμε κυκλικά στο κέντρο τα φύλλα και ακτινωτά περιμετρικά δεν τα κόβουμε μέχρι κάτω στο ταψί .

Αλείφουμε τα φύλλα με το υπόλοιπο μίγμα γάλακτος .

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα .

Ίσως σας ενδιαφέρουν