Χάγη «Γιοκ»

Η «ΒτΚ» αποκαλύπτει το σενάριο αλλαγής διπλωματικής πλεύσης

κυριακος μητσοτακης ρετζεπ ταγιπ ερντογαν, μητσοτακης ερντογαν, μητσοτάκης ερντογάν

Την περαιτέρω βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τη Δευτέρα στην Άγκυρα.

Οι δύο ηγέτες θα συμφωνήσουν κατ’ αρχάς πού διαφωνούν και θα εστιάσουν στα θέματα που υπάρχει συναντίληψη, παραπέμποντας στην επόμενη συνάντησή τους τη συζήτηση των θεμάτων που καίνε…

Υπό αυτές τις συνθήκες η προσφυγή στη Χάγη για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών δεν είναι κάτι που μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

Και η όποια επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών θα προκύψει πιθανότατα από τις συζητήσεις των δύο χωρών, είτε υπό την εποπτεία κάποιου Οργανισμού, είτε κάποιας ισχυρής χώρας, είτε της Ε.Ε.

Αυτό συνάγεται από πληροφορίες της «ΒτΚ» από έμπειρους απόμαχους διπλωμάτες που επί τουλάχιστον μία 20ετία, ασχολήθηκαν με ζητήματα που αφορούν το συνυποσχετικό και ενεπλάκησαν σε συνομιλίες με Τούρκους ομολόγους τους, με αντικείμενο τη διατύπωση ενός κειμένου που θα μπορούσε να θεωρηθεί αποδεκτό ως ένας μίνιμουμ κοινός τόπος μεταξύ των δύο χωρών.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιμένει στην πάγια θέση του ότι ο στόχος είναι μόνο η Χάγη, και απορρίπτει το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών για επίλυση διαφορών.

Η αδυναμία σύνταξης ενός τέτοιου κειμένου, άλλωστε, οδήγησε το υπουργείο Εξωτερικών στη δημιουργία δύο ομάδων τεχνοκρατών και διπλωματών, που ασχολούνται με το θέμα του συνυποσχετικού, κάτι που υποδηλώνει την προσήλωση του ΥΠ.ΕΞ. στη επιλογή της Χάγης, όπου θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από το Σάββατο (11/05) στα περίπτερα, σε όλη την Ελλάδα.

Ίσως σας ενδιαφέρουν