Ελληνοτουρκικά: Ο διάλογος περνά από θερμό επεισόδιο

Ιστορικά, η Τουρκία κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ύστερα από κρίσεις στα Ελληνοτουρκικά, όπως το 1976 και το 1987

Η πίεση της Άγκυρας για διάλογο και συνομιλίες με την Ελλάδα, «για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος», όπως λένε οι διπλωμάτες της Άγκυρας, μπορεί να οδηγήσει σε ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο, με στόχο την εμπλοκή τρίτων, οι οποίοι θα πιέσουν «να τα βρούμε», και, τέλος, να υποχρεωθεί η Ελλάδα να συνομιλήσει με την Τουρκία για θέματα που δεν αναγνωρίζει ως «διαφορές»…

Αυτή είναι μία πολύ ισχυρή πιθανότητα, σύμφωνα με διπλωμάτες, οι οποίοι λένε ότι οι Τούρκοι επικρίνουν την εμπλοκή τρίτων χωρών ως αποτρεπτικό παράγοντα για κάποιο επεισόδιο, αλλά δεν θα έχουν αντίρρηση εάν «τρίτες δυνάμεις» εμπλακούν για να τερματιστεί η ένταση ή ένα θερμό επεισόδιο, και πιέσουν για συνομιλίες.

Είναι απολύτως χαρακτηριστική των τουρκικών επιδιώξεων η πρόσφατη αναφορά του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ανέφερε ότι «θα πρέπει να είναι ουσιώδες να επιλυθεί το ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων. Είναι σημαντικό να συναντηθούν η Τουρκία και η Ελλάδα για να επιλύσουν τα ζητήματα εστιάζοντας σε μία θετική ατζέντα. Πρέπει να λύνουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας».

Όπως ανέφερε στη «ΒτΚ» έμπειρος διπλωμάτης, κάθε φορά που η Ελλάδα συνομίλησε με την Τουρκία και απώλεσε δικαιώματα, είχε προηγηθεί μία κρίση που επεδίωξε η Άγκυρα, και παρενέβησαν στη συνέχεια τρίτες δυνάμεις.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από αυτό το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022

Ίσως σας ενδιαφέρουν