Γ. Κουμουτσάκος στη «Βραδυνή»: «Σωστά γίνεται η συνάντηση, αλλά με τον Ερντογάν πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι»

Η συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν «είναι μία ευκαιρία να ξαναπιάσουν οι δύο ηγέτες το νήμα της προσωπικής τους επικοινωνίας», τονίζει ο Γ. Κουμουτσάκος στη «Βραδυνή της Κυριακής»

Σε σωστό χρόνο γίνεται η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, αλλά πρέπει να κρατάμε «μικρό καλάθι» εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης του Τούρκου προέδρου, τονίζει ο πρώην υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο πολύπειρος σε διεθνή και διπλωματικά θέματα βουλευτής εξηγεί ότι η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ταγίπ Ερντογάν είναι μία ευκαιρία να ξαναπιάσουν οι δύο ηγέτες το νήμα της προσωπικής τους επικοινωνίας μετά από ένα χρονικό διάστημα διακοπής της επικοινωνίας με ευθύνη του Τούρκου προέδρου.

Σε ό,τι, δε, αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Κουμουτσάκος θεωρεί πως ήταν μία ευθεία πρόκληση της Ρωσίας σε θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας ανεξάρτητου κράτους.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Τι αναμένεται από τη συζήτηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και πού αποσκοπεί η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης;

«Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο σωστά γίνεται. Όχι γιατί περιμένουμε ανατροπή στις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις των δύο χωρών, αλλά γιατί οι δίαυλοι επικοινωνίας, και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας πρέπει να είναι ανοιχτοί, ειδικά σε συνθήκες δραματικές όπως αυτές που βιώνει η περιοχή μας εδώ και περίπου 20 ημέρες, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Θα είναι, λοιπόν, αυτή η συνάντηση μία ευκαιρία να ξαναπιάσουν οι δύο ηγέτες το νήμα της προσωπικής τους επικοινωνίας μετά από ένα χρονικό διάστημα που αυτή είχε διακοπεί με ευθύνη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, που είχε πει ότι δεν θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μία δήλωση-εμπόδιο στην πορεία των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας. Υπό το βάρος των γεγονότων στην Ουκρανία, οι δύο ηγέτες συναντώνται και πάλι.
Σε αυτήν τη συγκυρία θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχει σύγκλιση προβληματισμών και ανησυχιών για μεγάλα ζητήματα και προκλήσεις όπως το Ενεργειακό, το Προσφυγικό και γενικότερα η κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή. Σημειώνω ότι σύγκλιση δεν σημαίνει ταύτιση.

Ταυτόχρονα, υπάρχει απόκλιση θέσεων, και μάλιστα μεγάλη και ουσιαστική, όσον αφορά στην πορεία και στα ζητήματα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Γι’ αυτή τη μεγάλη απόσταση τη μεγάλη ευθύνη τη φέρει η Τουρκία. Θυμίζω ότι πρόσφατα υιοθέτησε μία νομικά αστήρικτη και πολιτικά προκλητική θέση, πως ο αφοπλισμός των ελληνικών νησιών της στο Ανατολικό Αιγαίο είναι προϋπόθεση για να αναγνωρισθεί η ελληνική κυριαρχία επ´αυτών! “Μικρό καλάθι”, λοιπόν».

Τα γεγονότα του πολέμου στην Ουκρανία από τη Ρωσία περιορίζουν την αναθεωρητική στάση της Άγκυρας ή την αυξάνουν;

«Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η εισβολή σε μία ανεξάρτητη χώρα ήταν μία ευθεία πρόκληση σε θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας ανεξάρτητου κράτους. Απέναντι σε αυτή την πολιτική είναι πολύ θετικό ότι συνασπίστηκαν όλες οι δυνάμεις της Δύσης απέναντι στον επιθετικό αναθεωρητισμό της Μόσχας. Υπήρξε μία στιβαρή θέση της δημοκρατικής Δύσης. Η Ελλάδα δεν μπορούσε παρά να έχει τη θέση που τήρησε διότι ό,τι έκανε η Ρωσία αντιβαίνει απολύτως στις θεμελιώδεις, διαχρονικές και διακομματικές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Αυτό το διεθνές κύμα κατά του αναθεωρητισμού ευνοεί και δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις. Αποτελεί πολύτιμο διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο η Ελλάδα καλείται να αξιοποιήσει στη σχέση της και με την Τουρκία.
Η Τουρκία αυτή τη στιγμή, λόγω του χρονισμού των γεγονότων, δεν μπορεί να εκφράσει και να εφαρμόσει την αναθεωρητική της πολιτική στο βαθμό που το έκανε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα την εγκαταλείψει.

Με λίγα λόγια, η Τουρκία, αυτήν τη στιγμή, θα αναστείλει την ένταση της αναθεωρητικής, αλλά δεν θα την εγκαταλείψει. Θα την ξαναβρούμε μπροστά μας σε επόμενο χρονικό διάστημα. Πρέπει να δουλεύουμε στη λογική του πιο δύσκολου σεναρίου και όχι του πιο εύκολου».

Πώς διαβλέπετε την επόμενη μέρα στην Ευρώπη από το κύμα ανατιμήσεων στην Ενέργεια;

«Η κρίση ασφάλειας που δημιούργησε η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, συνοδεύεται και από μία κρίση Ενέργειας, και αυτό έχει δραματικές επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές Οικονομίες και τους Ευρωπαίους πολίτες. Η εκτόξευση της τιμής των καυσίμων δημιουργεί μία πολύ δύσκολη κατάσταση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η Ευρώπη συνειδητοποιεί ότι κακώς ήταν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και το ρωσικό πετρέλαιο. Είναι, λοιπόν, βέβαιο ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε πολιτικές απεξάρτησης από τη Ρωσία. Αυτό, όμως, θα πάρει χρόνο. Δεν είναι απλό να βρεις ένα νέο μείγμα πηγών και οδών Ενέργειας σε σύντομο χρόνο. Είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουμε σε περισσότερη αξιοποίηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Το πρόβλημα και η πρόκληση είναι ευρωπαϊκής κλίμακας. Ευρωπαϊκές πρέπει να είναι και απαντήσεις. Διότι ό,τι και να κάνουμε εμείς στο εσωτερικό, εάν απέξω εξακολουθούν να υπάρχουν οι λόγοι μεγάλης αύξησης των τιμών, η εγχώρια Οικονομία θα υποστεί τις συνέπειες.

Τώρα, αυτό το οποίο χρειάζεται, είναι οι δύο προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού: αφενός μία άμεση παρέμβαση υποβοήθησης και ενίσχυσης των Ευρωπαίων καταναλωτών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών από ένα ειδικό Ταμείο στήριξης, αφετέρου μία πολιτική ευρωπαϊκής παρέμβασης στη χρηματιστηριακή αγορά του φυσικού αερίου, ώστε να ελεγχθεί η διακύμανση της τιμής της».

Η χώρα μας πώς μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις που πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις;

«Ο πρωθυπουργός έχει κάνει δύο προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι πολύ σημαντικές. Αφενός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αγορά Ενέργειας, αφετέρου για την αναγκαία στήριξη νοικοκυριών, αγροτών και επιχειρήσεων. 

Πρώτον, για περιορισμένο χρονικό διάστημα επιβολή πλαφόν στην τιμή των συναλλαγών των τίτλων του φυσικού αερίου

Και, δεύτερον, χρηματοδότηση, που δεν θα υπονομεύει το μέλλον, μέτρων ουσιαστικής στήριξης των νοικοκυριών, των αγροτών και των επιχειρήσεων και βιομηχανιών, για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών. Έχει προτείνει τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης με πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Και ασφαλώς στο εσωτερικό, η κυβέρνηση, ήταν και είναι δίπλα στις δυσκολίες των πολιτών. Θα προχωρήσουμε με τις επιδοτήσεις λογαριασμών Ενέργειας για τις καταναλώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το μήνα Μάρτιο.
Έχει ήδη προαναγγελθεί ένα σύνολο ουσιαστικών μέτρων που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες».

Έτσι όπως διαγράφεται το σκηνικό με τα πολλαπλά μέτωπα, η κυβέρνηση θα μπορέσει να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά ή θα πρέπει να προστρέξει, κατά τη γνώμη σας, στην ανανέωση της ψήφου της λαϊκής εντολής;

«Η κυβέρνηση χαίρει μίας πολύ ισχυρής λαϊκής εντολής και μίας στέρεης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας 158 εδρών. Η ισχυρή νομιμοποίησή της, όμως, δεν είναι μόνο θεσμική, είναι και πολιτική. Διότι τα αποτελέσματα όλων των δημοσκοπήσεων, αλλεπάλληλων δημοσκοπήσεων, επιβεβαιώνουν ότι έχει ισχυρό προβάδισμα αποδοχής από την εληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα, έχει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα με σαφείς κατευθύνσεις τόσο με μεταρρυθμιστικές πολιτικές όσο και με πολιτικές στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις δύσκολες και δραματικές συγκυρίες που περνάμε.

Αυτό δείχνει σταθερότητα και διάρκεια διακυβέρνησης και εντολής.

Ταυτόχρονα, τα γεγονότα είναι δραματικά και εξελίσσονται πολύ γρήγορα. Ο πρωθυπουργός θα κρίνει εάν αυτά τα γεγονότα απαιτούν μία νέα δρομολόγηση των πολιτικών εξελίξεων».

Ίσως σας ενδιαφέρουν