Κορβέτες… Made in Greece θέλει το Πολεμικό Ναυτικό

Προϋπόθεση για την προμήθεια το να συμμετέχουν στην κατασκευή τα ελληνικά ναυπηγεία

Τις τελικές και επίσημες προτάσεις όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών μέχρι το τέλος του Μαΐου έχει ζητήσει το Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να τις μελετήσει και να καταλήξει στην οριστική εισήγησή του προς την κυβέρνηση.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Για τους ενδιαφερόμενους το Π.Ν. στέλνει ένα σαφές μήνυμα: 

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

«Εάν δεν μετέχουν τα ελληνικά ναυπηγεία στην κατασκευή, τότε δεν υπάρχει περίπτωση αποδοχής κάποιας πρότασης», τόνισε, με έμφαση, στη «Βραδυνή της Κυριακής» υψηλόβαθμη πηγή του Πολεμικού Ναυτικού, επισημαίνοντας: «Πήραμε τις φρεγάτες αποδεχόμενοι να γίνουν στη Γαλλία, επειδή η εμπλοκή ελληνικών ναυπηγείων θα καθυστερούσε πολύ την παράδοση. Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά και δεν μπορούμε να αφήσουμε εκτός την ελληνική ναυπηγική και αμυντική βιομηχανία».

Προς τούτο ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Γιώργος Προκοπίου, μετέβη, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Γαλλία, προκειμένου να συζητήσει με την εταιρία Naval τις εξελίξεις στα ναυπηγεία, και τις νομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν ώστε να περιέλθουν απολύτως στην κατοχή του. Η τελική πρόταση των Γάλλων θα έρθει όταν ξεκαθαρίσει το νομικό καθεστώς των ναυπηγείων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται από την κυβέρνηση παρέμβαση ώστε να ξεπεραστούν οι νομικές εκκρεμότητες και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, και να είναι έτοιμα τα ναυπηγεία σε λίγους μήνες, γιατί απαιτούνται μία σειρά επενδύσεων σε υποδομές και τεχνογνωσία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται ακόμη στη φάση τεχνικού διαλόγου με τις ενδιαφερόμενες εταιρίες, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει οριστική πρόταση από κανέναν, «γιατί δεν έχει τελειώσει ο τεχνικός διάλογος».

Μόνο οι αρχικές προτάσεις με τα αρχικά κόστη υπάρχουν στο τραπέζι, που όμως περιλαμβάνουν κατασκευή στις έδρες των εταιριών, κάτι που απορρίπτεται από το Π.Ν.

Το ΓΕΝ μιλάει με Γάλλους, Ολλανδούς, Ιταλούς (αν και το ιταλικό πλοίο θεωρείται μεγάλο για τις ελληνικές ανάγκες), με Άγγλους και με Ισραηλινούς, οι οποίοι συνεργάζονται με Γερμανούς.

Πιο κοντά απ’ όλους είναι οι Γάλλοι, οι οποίοι, συν τοις άλλοις, δίνουν και την άδεια στα ναυπηγεία να κατασκευάσουν αργότερα, οψέποτε προκύψουν ανάγκες για το Π.Ν., άλλες τρεις κορβέτες. Κάτι στο οποίο δύσκολα θα συναινέσουν οι άλλες εταιρίες, αλλά ακόμη δεν υπάρχει οριστική πρόταση από κανέναν, οπότε είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη. Πάντως, με τους Γάλλους υπάρχει συμφωνία εάν αγοράσουμε 4 κορβέτες να φτιαχτούν οι 3 στην Ελλάδα και η 1 στη Γαλλία, και εάν πάρουμε 5, τότε 3 στην Ελλάδα και 2 στη Γαλλία. 

«Πακέτο» με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ

Από την ώρα που θα υπογραφούν οι συμβάσεις η πρώτη κορβέτα θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό σε 52 με 53 μήνες, ενώ οι επόμενες θα παραδίδονται ανά 8 μήνες. 

Στόχος του Π.Ν. είναι η αγορά τεσσάρων ή πέντε κορβετών, ανάλογα με τις προσφορές που θα υπάρξουν, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των 4 ΜΕΚΟ, ή όσων εκ των 4 είναι εφικτό οικονομικά να εκσυγχρονιστούν.

Το Π.Ν. θέτει άλλη μία προϋπόθεση για το πρόγραμμα των κορβετών, εκτός από την κατασκευή τουλάχιστον δύο πλοίων στα ελληνικά ναυπηγεία. Η υποχρεωτική διασύνδεση με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ.

Η ηγεσία του ΓΕΝ αποδίδει μεγάλη σημασία σε αυτό, και θεωρεί ότι μπορεί το Π.Ν. να στηριχθεί στις ΜΕΚΟ για αρκετά ακόμη χρόνια, εάν εκσυγχρονιστούν. Όπως αναφέρουν ανώτατοι αξιωματικοί του Π.Ν., το μπάτζετ για τις πέντε κορβέτες είναι περίπου 1,7 δισ. ευρώ και περίπου 300 εκατ. θα δοθούν για 2 ή 3 ΜΕΚΟ. Πράγμα δύσκολο τα 5 πλοία, όπως παραδέχονται, αλλά δεν είναι αδύνατο. Σε περίπτωση που αγοραστούν 4 πλοία, τότε περισσεύουν περίπου 500 εκατ. για τις 4 ΜΕΚΟ. Ο εκσυγχρονισμός τους απαιτεί ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο δεν αλλάζει. Ως εκ τούτου, θα εξαρτηθεί από το τι θα μείνει από τις κορβέτες, ώστε να ξέρουν πόσες ΜΕΚΟ θα αναδιαμορφώσουν, και στο Π.Ν. στοχεύουν να κάνουν μία ορθολογική αποτίμηση, για το αν θα αναβαθμιστεί το σύμβολο ή μέρος των πλοίων.

Είναι άλλο πράγμα να ζητήσουμε αναβάθμιση 2 πλοίων και διαφορετικό η αναβάθμιση 4, που εξασφαλίζονται και καλύτερες τιμές. Να σημειωθεί ότι το Π.Ν. έχει παραγγείλει 30 νέους πυραύλους ESSM Block I επιφανείας – αέρος. Οι πύραυλοι αυτοί φαίνεται ότι τοποθετούνται διερευνητικά από το ναυτικό Επιτελείο, και στο τραπέζι των συζητήσεων με τους «μνηστήρες», που προτείνουν ο καθένας τη δική του κορβέτα για την ενίσχυση του ελληνικού στόλου.

Πάντως, από το ΓΕΝ λένε ότι η τεχνογνωσία για να γίνει αυτή η αλλαγή στον κύριο οπλισμό αεροπορικού σημείου από τις εταιρίες, υπάρχει. Τους συγκεκριμένους πυραύλους ESSM φέρουν ήδη για παράδειγμα οι γαλλικές κορβέτες Gowind των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, άρα έχουν ενταχθεί πλήρως στο σύστημα μάχης του πλοίου (CMS). Οι διαπραγματευτές του Πολεμικού Ναυτικού 
αναμένεται να θέσουν το ερώτημα αυτής της αλλαγής στους Ιταλούς για τις κορβέτες Doha, τους Ολλανδούς για τις Sigma, καθώς και στους Γερμανούς, Βρετανούς. Οι Γάλλοι ήδη έχουν προτείνει για τις ελληνικές κορβέτες είτε τους πυραύλους ASTER 15 είτε τους MICA VL.

Αιφνιδιασμός με τα F16

Τελικά οι S-400 δεν ήταν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την Άγκυρα, όπως πίστευε η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας μας, η οποία δοκίμασε ένα σοκ μετά την αποκάλυψη της επιστολής του State Department προς το Κογκρέσο, με την οποία ζητά την έγκριση προμήθειας 40 μαχητικών F-16 Block 70 (Viper) και τον εκσυγχρονισμό 80 παλαιότερων τουρκικών μαχητικών.

Το Πεντάγωνο κατελήφθη εξαπίνης, αφού δεν ανέμενε τέτοια εξέλιξη με δεδομένη τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο ΝΑΤΟ, την άρνηση των κυρώσεων στη Μόσχα, και την αυτόνομη πορεία στους εξοπλισμούς. 

Αυτό που σόκαρε περισσότερο, όμως, το Πεντάγωνο ήταν η αναφορά στην επιστολή ότι «η πώλησή τους στην Τουρκία, συνάδει με τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών». Κάτι που προκαλεί ανησυχία για την τελική στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα, που τα έχει δώσει όλα χωρίς ανταλλάγματα, παρά μόνο την στήριξη της Ουάσινγκτον στα δύσκολα. 

Ίσως σας ενδιαφέρουν