Ανελέητο σφυροκόπημα στη Μαριούπολη: «Πτώματα παντού, δεν έμεινε όρθιο τίποτα» λένε αυτόπτες μάρτυρες

Οι Ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν την πόλη στην Ουκρανία και προελαύνουν σε άλλα μέρη της χώρας, με σφοδρές μάχες να μαίνονται γύρω από το Κίεβο – Τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις

Τη φρίκη του πολέμου βιώνει η Μαριούπολη. Αφότου αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων, οι Ρώσοι άρχισαν εκ νέου τις επιθέσεις, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών θα γίνουν τελικά τη Δευτέρα.

«Λόγω της επιφυλακτικότητας της ουκρανικής πλευράς να ασκήσει επιρροή στους εθνικιστές ή να παρατείνει την “κατάπαυση του πυρός”, οι επιχειρήσεις ξανάρχισαν από τις 18.00, ώρα Μόσχας» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Η απομάκρυνση αμάχων από της στρατηγικής σημασίας πόλη λιμάνι της Μαριούπολης διεκόπη νωρίτερα, με τις ουκρανικές αρχές να επικαλούνται παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από ρωσικές δυνάμεις που πολιορκούν την πόλη και προελαύνουν σε άλλα μέρη της χώρας, με σφοδρές μάχες να μαίνονται γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Το Κίεβο υποστήριξε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανατολικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και εμπόδισαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν στον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός.

Σε πλήρη αντίθεση με τον ισχυρισμό του Κιέβου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, λέγοντας πως ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο έλεγχος αυτής της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις θα επέτρεπε πράγματι, στα ανατολικά, τη διασταύρωση μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων που προέρχονται από την προσαρτημένη Κριμαία, που έχουν ήδη καταλάβει τα βασικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Χερσλωβας, και των αυτονομιστών και των ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς. Και εναπόκειται σε αυτές τις ενοποιημένες δυνάμεις να κινηθούν βόρεια και να ωθήσουν τα στρατεύματά τους ακόμη πιο μακριά προς το κέντρο και τον βορρά, όπου μαίνονται οι μάχες, ειδικά στο Κίεβο και το Χάρκιβ.

Μετά από δέκα ημέρες πολέμου, ο απολογισμός θυμάτων είναι αδύνατο να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές. Το Κίεβο ανέφερε πως τουλάχιστον 350 άμαχοι και περισσότεροι και από 9.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, χωρίς να αναφέρει τις στρατιωτικές του απώλειες. Η Μόσχα αναφέρει 2.870 νεκρούς από την ουκρανική πλευρά και 498 στις τάξεις της.

Σχεδόν 1,37 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις τελευταίες καταμετρήσεις του ΟΗΕ, προκαλώντας ισχυρή κινητοποίηση στις παραμεθόριες χώρες, ιδίως στην Πολωνία, όπου έφτασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Οι σκηνές που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις είναι αποκαρδιωτικές», δήλωσε η ΔΕΕΣ, καλώντας τα εμπόλεμα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους στην Ουκρανία.

«Κατανοούμε ότι οι επιχειρήσεις ασφαλούς διέλευσης από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα δεν θα ξεκινήσουν σήμερα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τα μέρη σχετικά με την ασφαλή διέλευση αμάχων από τις διάφορες πόλεις που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση», δήλωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) σε ένα δελτίο Τύπου.

Το 2014, η Μαριούπολη, μια πόλη περίπου 450.000 κατοίκων που βρίσκεται στην Θάλασσα του Αζόφ, είχε αντισταθεί στις επιθέσεις των φιλορωσικών δυνάμεων ειδικότερα από το Ντόνετσκ.

«Πτώματα παντού»

«Χθες το βράδυ, οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) που βρίσκεται ακόμα εκεί, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι δεν έχουν τίποτε: για να πιουν νερό έφτασαν σε σημείο να μαζέψουν και να λιώσουν χιόνι, δεν υπάρχει, ρεύμα και τροφή, οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει πολλά μαγαζιά.

Η πολιορκία της Μαριούπολης έρχεται καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν την πρωτεύουσα Κίεβο, συναντώντας επίμονη αντίσταση και μερικές φορές βομβαρδίζουν πολυκατοικίες, συμπεριλαμβανομένης της Τσέρνιγιβ, 150 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, όπου δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Μια δημοσιογραφική ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου που πήγε εκεί σήμερα είδε σκηνές καταστροφής σε κατοικημένες γειτονιές -ενώ η Μόσχα λέει ότι δεν τις στοχεύει- σε αυτήν την πόλη των 300.000 κατοίκων που άδειαζε από τους κατοίκους της, δημιουργώντας φόβους ότι το Κίεβο θα έχει την ίδια μοίρα καθώς συστοχίες ρωσικών πυραύλων και δυνάμεις πυροβολικού βρίσκονται προ των πυλών της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Υπήρχαν πτώματα παντού στο έδαφος. Βρίσκονταν στην ουρά για το φαρμακείο, εδώ, και πέθαναν όλοι», λέει ο Σεργκέι, ένας επιζών εντελώς αποπροσανατολισμένος ακόμα από το συνεχές ουρλιαχτό των σειρήνων, μιλώντας για επικείμενη επιδρομή.

Το πρωί του Σαββάτου, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξέι Ρεζνίκοφ παραδέχτηκε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε πολλές κατευθύνσεις, ενώ ισχυρίστηκε ότι ελέγχουν μόνο ένα «μικρό τμήμα» της ουκρανικής επικράτειας.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Μόσχα ότι άλλαξε τακτική και κυνηγά αμάχους αφού συνάντησε ισχυρή ουκρανική αντίσταση, η οποία, όπως είπε, υπονόμευσε τα ρωσικά σχέδια για εισβολή σε μεγάλες πόλεις και ταχεία ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο τελευταίος συνέχισε να αψηφά τη Μόσχα και είπε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει αντεπίθεση γύρω από το Χάρκιβ, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, τόπος μερικών από τους πιο έντονους βομβαρδισμούς από την έναρξη του πολέμου.

Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος συνεχίζει να βομβαρδίζει έντονα τα περίχωρα του Κιέβου στα βορειοδυτικά και ιδιαίτερα από τα ανατολικά, κατέλαβε την Παρασκευή τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίγια, όπου χτυπήματα του πυροβολικού του, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προκάλεσαν μια πυρκαγιά -για την οποία η Μόσχα αρνείται ότι είναι η υπαιτία. Αυτό εκτόξευσε τους φόβους για ένα καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα.

Η ανθρωπιστική κατάσταση χειροτερεύει και ο αριθμός των προσφύγων που προσπαθούν να διαφύγουν από τη ρωσική εισβολή είναι ενδεχόμενο να αυξηθεί στα 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, έναντι των 1,3 εκατομμυρίων προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι σήμερα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίπο Γκράντι.

Πούτιν: Ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ότι όλα οδεύουν βάσει σχεδίου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Συμπλήρωσε πως η Μόσχα θα θεωρήσει αντίπαλη οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, έναν ισχυρισμό του Κιέβου που το ΝΑΤΟ έχει απορρίψει.

«Θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση, ως συμμετοχή στην ένοπλη σύγκρουση οποιασδήποτε χώρας το έδαφος της οποίας, θα δημιουργούσε απειλή για τους στρατιώτες μας», είπε για μια πιθανή «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας».

Τόνισε επίσης ότι δεν σκοπεύει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία. Συνέχισε λέγοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με εταιρείες μίσθωσης αεροσκαφών για την επίλυση πιθανών ζητημάτων που συνδέονται με τις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Μόσχα αποκαλεί την εισβολή ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανέφερε πως η Δύση συμπεριφέρεται σαν κακοποιός, ωστόσο η Ρωσία είναι πολύ μεγάλη για να απομονωθεί, καθώς ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Δύση επιδίδεται σε «ληστεία» κατά της Ρωσίας και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

Δεν διευκρίνισε το είδος της απάντησης, εντούτοις είπε ότι αυτή θα είναι σύμφωνη με τα ρωσικά συμφέροντα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία είναι απομονωμένη», είπε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεσμεύτηκε να επιβάλει σκληρά, αλλά αναλογικά μέτρα κατά βρετανικών συμφερόντων στη Ρωσία, εξαιτίας αυτού που αποκάλεσε ως μια «υστερία κυρώσεων» από το Λονδίνο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ίσως σας ενδιαφέρουν