Διπλωματικός «πυρετός» στην Κωνσταντινούπολη – Ουκρανοί και Ρώσοι στον 4ο γύρο συνομιλιών

Οι συνομιλίες των δύο πλευρών πραγματοποιούνται σε ένα ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ πάνω στον Βόσπορο, όπου η τουρκική προεδρία διαθέτει γραφείο – Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν «νόμιμες ανησυχίες», δήλωσε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται και στις δύο

Με χαμηλά τον πήχη προσδοκιών ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη ο τέταρτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, Ουκρανίας και Ρωσίας, στο πλαίσιο της διπλωματίας, προκειμένου να σημειωθεί κατάπαυση του πυρός και να βρεθεί η ειρηνευτική λύση, ενώ μόλις χθες και μετά από ανελέητο πολυήμερο σφυροκόπημα η μαρτυρική Μαριούπολη πέρασε στα χέρια των κατακτητών.

Οι συνομιλίες των δύο πλευρών πραγματοποιούνται σε ένα ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ πάνω στον Βόσπορο, όπου λίγο πριν τις δέκα έφτασε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εκεί η τουρκική προεδρία διαθέτει γραφείο.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν «νόμιμες ανησυχίες», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, υποδεχόμενος τις αντιπροσωπείες των διαπραγματευτών από τις δύο χώρες.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Απευθυνόμενος στους διαπραγματευτές ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα οι συνομιλίες να αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται και στις δύο πλευρές «βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία».

«Αναμένουμε τις συζητήσεις των δύο αντιπροσωπειών για να δούμε αν οι Ρώσοι θα προσέλθουν σε αυτές τις συνομιλίες έτοιμοι να συμφωνήσουν πραγματικά σε κάτι ή απλώς να επαναλάβουν τις αξιώσεις τους, που ακούστηκαν από την αρχή», είπε ο Ντμίτρο Κουλέμπα. Αν συμβεί το δεύτερο, πρόσθεσε, «τότε οι δύο πλευρές θα αποχωρήσουν όπως έφθασαν».

Οι εγγυήσεις ασφαλείας, δήλωσε, θα πρέπει να ακολουθηθούν από δημοψήφισμα στην Ουκρανία. Ο Κουλέμπα σημείωσε ότι το θέμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος δεν θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία και ότι αυτό είναι εσωτερικό ζήτημα της Ουκρανίας.

Μεταξύ άλλων, η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να εγκαταλείψει κάθε πρόθεση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ – ένα ζήτημα για το οποίο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί.

Άλλα ακανθώδη ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν περιλαμβάνουν την τύχη των περιοχών που ελέγχονται από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και το καθεστώς της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε επίσημα από τη Ρωσία το 2014.

Την ίδια ώρα, κλίμα συγκρατημένων προσδοκιών καλλιεργείται και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αξιωματούχος του οποίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Πούτιν δεν είναι πρόθυμος να κάνει συμβιβασμούς αυτή την ώρα.

Αλλά και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει ενδείξεις ότι η Ρωσία εγκατέλειψε το σχέδιό της να περικυκλώσει το Κίεβο και ότι δεν βλέπει μετακίνηση των ρωσικών δυνάμεων μακριά από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι μέρος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, που επιχειρούσαν στην Ουκρανία αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Ρωσία (ή και τη Λευκορωσία) για να ανασυνταχθούν και να επιστρέψουν.

Πάντως η Μόσχα, δια του αρχηγού του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, ξεκαθάρισε ότι «δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία», χαρακτηρίζοντας ανακριβείς τους σχετικούς ισχυρισμούς της Δύσης.

Ίσως σας ενδιαφέρουν