Guardian: Ερωτηματικά για τους ισχυρισμούς των Ρώσων ότι ξέρουν τη δολοφόνο της Ντούγκινα

Την ώρα που η ουκρανική πλευρά αρνείται κάθε εμπλοκή, οι ισχυρισμοί των Ρώσων αντιμετωπίζονται με… διστακτικότητα

Αμφισβητούν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες την ταχύτατη εξιχνίαση της δολοφονίας της Ντάρια Ντούγκινα από την FSB. Και υποστηρίζουν ότι ο ταχύτατος εντοπισμός της υποτιθέμενης ενόχου εγείρει ερωτήματα σχετικά με το γεγονός ότι δεν έχει γίνει σύλληψη.

Κάθε νέος ισχυρισμός για την επίθεση που σκότωσε την Ντάρια Ντούγκινα φαίνεται να εγείρει περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά, υπογραμμίζει σε ανάλυσή του ο «Guardian».

Τη Δευτέρα, η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ισχυρίστηκε ότι έχει διαλευκάνει την υπόθεση, δημοσιεύοντας πληροφορίες καθώς και ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει μια Ουκρανή από το τάγμα Αζόφ ως υπεύθυνη για τη δολοφονία της Ντούγκινα.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Σύμφωνα με την FSB, η δολοφόνος κατάφερε να εισέλθει στη Ρωσία με τη 12χρονη κόρη της, να κυκλοφορεί απαρατήρητη αλλάζοντας συχνά πινακίδες στο αυτοκίνητό της, να τοποθετήσει και να πυροδοτήσει έναν επαγγελματικό εκρηκτικό μηχανισμό και να φύγει από τη χώρα.

Υποτίθεται ότι τα κατάφερε όλα αυτά χωρίς να την εντοπίσουν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, προφανώς παριστάνοντας μια από τις εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανές που είτε έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Ρωσία είτε έχουν απελαθεί βίαια από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Όπως έγραψε και δημοσιογράφος της BILD ειρωνικά:«Η FSB λοιπόν: ήξερε το σπίτι της, έψαξε το αυτοκίνητό της, κινηματογράφησε τις διαδρομές της και παρ’ όλα αυτά την άφησε να σκοτώσει την Dugina και να φύγει από τη χώρα με ασφάλεια;! Τι φανταστική υπηρεσία είναι αυτή…»

Έντονος σκεπτικισμός απέναντι στους ισχυρισμούς των Ρώσων, αλλά «λογικός» στόχος ο Ντούγκιν

Οι ισχυρισμοί της FSB αντιμετωπίζονται με έντονο σκεπτικισμό, την ώρα που η Ουκρανία αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση, επισημαίνοντας ότι ο Ντούγκιν είναι μια περιθωριακή φιγούρα και επιμένοντας ότι δεν εκτελεί τέτοιου είδους αποστολές.

Αλλά δεν είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς το κίνητρο για μια τέτοια αποστολή από το Κίεβο, σημειώνει ο «Guardian».

Ο θάνατος της Ντούγκινα έρχεται καθώς οι Ουκρανοί δίνουν ολοένα και μεγαλύτερες μάχες με τη Ρωσία στην κατεχόμενη Κριμαία για πρώτη φορά από την εισβολή.

Επιχειρήσεις όπως ένα τολμηρό σχέδιο για να δελεάσουν μια ομάδα Ρώσων μισθοφόρων στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια δείχνουν ότι στις ουκρανικές υπηρεσίες υπάρχουν άνθρωποι με… μεγαλεπήβολα σχέδια.

Επιπλέον, ενώ είναι αλήθεια ότι ο Ντούγκιν μάλλον δεν είναι σχεδόν το πρόσωπο επιρροής του Πούτιν που μερικοί τον θέλουν να είναι, δεν υπάρχει αμφιβολία αφενός ότι το όνομά του αναγνωρίζεται στα υψηλά κλιμάκια τόσο της Ρωσίας όσο και της Δύσης, και αφετέρου ότι έχει κάνει συχνές, απεχθείς εκκλήσεις για βία εναντίον της Ουκρανίας και των Ουκρανών.

Εάν, λοιπόν, το σχέδιο αφορούσε έναν στόχο υψηλού προφίλ, αρκετά ευάλωτο και με ελάχιστη ασφάλεια, ο Ντούγκιν δεν θα ήταν μια παράλογη επιλογή, υποθέτοντας ότι αυτός και όχι η κόρη του ήταν ο αρχικός επιδιωκόμενος στόχος.

Οι αποτυχίες της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών και οι εκδοχές της δολοφονίας
Ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία η FSB κατέληξε σε «αποδεικτικά» βίντεο, καθώς και αρκετές, μάλλον αινιγματικές πτυχές της ιστορίας της, σίγουρα δημιουργούν πολλά ερωτήματα.

Για μια υπηρεσία που απέτυχε να λύσει πολλές δολοφονίες υψηλού προφίλ στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των επικριτών του Πούτιν, η ταχύτητα των εργασιών της FSB σε αυτήν την υπόθεση είναι τόσο ύποπτη όσο και η έλλειψη προόδου σε άλλες περιπτώσεις.

άλλες εκδοχές

Άλλες εκδοχές του συμβάντος, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, επίσης δείχνουν αβάσιμες. Την Κυριακή, ο πρώην Ρώσος βουλευτής Ilya Ponomarev, που πλέον ζει εξόριστος στο Κίεβο, ισχυρίστηκε ότι πίσω από την επίθεση ήταν αντάρτες από μια άγνωστη μέχρι τώρα ομάδα, που ονομάζεται Εθνικός Ρεπουμπλικανικός Στρατός, προσθέτοντας μια απροσδόκητη και ενδιαφέρουσα διάσταση στην υπόθεση. Αλλά ο Ponomarev δεν παρείχε κανένα στοιχείο και πολλοί παρατηρητές απέρριψαν τον ισχυρισμό ως διαφημιστικό κόλπο.

Αξιωματούχοι στην Ουκρανία υποστήριξαν ότι η δολοφονία ήταν πιο πιθανό να είναι μια επιχείρηση προβοκάτσιας, που οργανώθηκε από το ρωσικό κράτος προκειμένου να στοχοποιήσει την Ουκρανία και να δικαιολογήσει περαιτέρω βία.

Είτε αλήθεια είτε ψέμα, η Ρωσία είναι μόνο χαμένη από την ιστορία της δολοφονίας της Ντούγκινα

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία χρειαζόταν κάποιο πρόσχημα για να συνεχίσει την επιθετικότητά της, και, αν η όλη υπόθεση ήταν στημένη, είναι κάτι που κάνει την FSB και τη Ρωσία να φαίνονται περιέργως ευάλωτες και ανίκανες.

Ίσως σας ενδιαφέρουν