Η Γερμανία έπεσε στα… βράχια της φτώχειας

Μπορεί να ξεπέρασε την Ιαπωνία και να κατέκτησε τον τίτλο της 3ης σε μέγεθος Οικονομίας, αλλά 17,7 εκατ. Γερμανοί βρίσκονται στο φάσμα κοινωνικού αποκλεισμού

φτώχεια, φτωχεια

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της Γερμανίας τις τελευταίες δεκαετίες αποδίδεται στην ικανότητά της να μένει σταθερή στην πορεία της.

Ακόμη και τα δράματα που απασχόλησαν έντονα τις κυβερνήσεις της σχετίζονταν με αυτή τη δυναμική της συνέχειας, όπως αποδείχτηκε με την απόφαση της τότε καγκελαρίου να μην αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας μπροστά στα κύματα των Σύρων προσφύγων που έφταναν στην πόρτα της. «Wirscaffendas», είχε πει τότε, υπενθυμίζει ο «Economist», δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση θα το διαχειριστούμε και αυτό με επιτυχία.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία σηματοδότησε αυτό που ο διάδοχός της Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε «Zeitenwende», αλλαγή του πνεύματος της εποχής. Πράγματι, η Γερμανία άλλαξε όχι μόνο γιατί διαφοροποιήθηκαν οι παγκόσμιες καταστάσεις ολόγυρά της, αλλά γιατί για πρώτη φορά εδώ και καιρό, έχασε τον οικονομικό της ρυθμό και φτώχυνε στο εσωτερικό της.

Απόδειξη αυτού είναι ότι σήμερα ένας στους πέντε Γερμανούς βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Τι και αν η Γερμανία ξεπέρασε πριν από δύο μήνες την Ιαπωνία και κατέκτησε τον τίτλο της τρίτης σε μέγεθος Οικονομίας, το παραπάνω στατιστικό στοιχείο μεταφράζεται σε 17,7 εκατ. Γερμανούς με εισόδημα που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας ή που το νοικοκυριό τους πλήττεται από σημαντική υλική και κοινωνική στέρηση ή που τα ενήλικα μέλη της οικογένειας, ηλικίας 18-64 ετών, έχουν πολύ χαμηλή συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, όπως εξηγεί σχετικό άρθρο του Reuters.

Με δεδομένο ότι ο παραπάνω αριθμός αντιστοιχεί σε ποσοστό 21%, αυτό σημαίνει ότι η αλλοτινή «ατμομηχανή της Ευρώπης» βρίσκεται σήμερα σε επίπεδο φτώχειας κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., που κυμαίνεται στο 21,6%.

Την παραπάνω σκοτεινή εικόνα κάνει ακόμα πιο θλιβερή η διαπίστωση ότι αυτή τη στιγμή η παιδική φτώχεια έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ στη Γερμανία, αφού επίσης ένα στα πέντε παιδιά ζουν σε συνθήκες ένδειας, καθώς, όπως σημειώνει ο Ούλριχ Σνάιντερ, διευθυντής της ένωσης για την ευρωστία των πολιτών Paritaetische Gesamtverband, «από το 2006 και μετά, η μόνη σταθερότητα στη χώρα είναι αυτή προς την αυξανόμενη φτώχεια των πολιτών της».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μία σημαντική μερίδα του πληθυσμού της Γερμανίας σήμερα αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο, το στεγαστικό δάνειο και τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ενώ για διασκέδαση ούτε λόγος, γεγονός που εξηγεί γιατί το ακροδεξιό κόμμα

Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) καρπώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο υψηλά ποσοστά δημοτικότητας στη χώρα.

Η Γερμανία είναι πλέον η μεγαλύτερη ανεπτυγμένη Οικονομία με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο, με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. να προβλέπουν νέα συρρίκνωσή της.

Ίσως το πιο τραγικό στοιχείο σε όλα αυτά είναι ότι για την ώρα δεν διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ, αφού, όπως έγραψε, πριν από μερικές εβδομάδες, η Handelsblatt, «η ισχυρότερη ευρωπαϊκή Οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ακόμα χαμένη χρονιά, η οποία δεν θα είναι η τελευταία», προβλέποντας συγκεκριμένα «επτά χρόνια ισχνών αγελάδων –τουλάχιστον», στον τίτλο του άρθρου της.

«Για μεγάλο μέρος της μεταπολεμικής της Ιστορίας, η Γερμανία ήταν φάρος ευημερίας και πολιτικής σταθερότητας. Τώρα, η Οικονομία της είναι στάσιμη και η κοινωνική αρμονία έχει δώσει τη θέση της στην αγανάκτηση και το διχασμό», έγραφε στις αρχές του χρόνου το Bloomberg για την απώλεια της οικονομικής ευρωστίας της Γερμανίας.

Τη γενικότερη άποψη ότι η χώρα στην καρδιά της Ευρώπης αποσυντίθεται εκ των έσω, καθώς οι υποδομές της τρίζουν, ο πληθωρισμός δεν βοηθά και το φθηνό ρωσικό αέριο αποτελεί παρελθόν, προσπάθησε να αντιστρέψει αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος ανακοίνωσε την αναθεώρηση της γερμανικής Οικονομίας από το 0,2% στο 0,3% για το τρέχον έτος.

Κάνοντας λόγο για ένα «σημείο καμπής» για τη χώρα, ο Χάμπεκ είπε ότι από τις αρχές του έτους διαπιστώνεται ανάκαμψη, έπειτα από δύο χρόνια στασιμότητας, η οποία οφείλεται κυρίως στις υψηλές τιμές της Ενέργειας.

Η μικρή βελτίωση της πρόβλεψης «δεν αποτελεί βεβαίως, λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι ή να μην συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» της Γερμανίας, είπε ο ίδιος, εξηγώντας πόσο σημαντική είναι η μείωση των τιμών της Ενέργειας, αφού οι καταναλωτές, χωρίς τους υπέρογκους λογαριασμούς της, θα μπορούν και πάλι να διαθέσουν περισσότερα χρήματα στην κατανάλωση.

«Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η αύξηση των εισοδημάτων και ο χαμηλός πληθωρισμός θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Οικονομία και το επόμενο έτος, για το οποίο προβλέπει ανάπτυξη ύψους 1%», κατέληξε ο Χάμπεκ, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι προκειμένου η Γερμανία να επιστρέψει στα παλαιότερα επίπεδα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ίσως σας ενδιαφέρουν