Η Σουηδία επέτρεψε εκ νέου τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία

Η άρση αυτών των περιορισμών ήταν ένας από τους όρους που είχαν τεθεί από την Άγκυρα για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία

Τελικά δεν ήταν οι «τρομοκράτες» που ζητούσε η Τουρκία από τη Σουηδία, αλλά κυρίως την τεχνολογία που έχει σε εξοπλιστικά προγράμματα η χώρα της Σκανδιναβίας.

Έτσι μετά την υπόψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία επέτρεψε εκ νέου τις εξαγωγές όπλων και πολεμικού υλικού στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική αρχή που είναι αρμοδια για τις στρατιωτικές εξαγωγές.

Η άρση αυτών των περιορισμών ήταν ένας από τους όρους που είχαν τεθεί από την Άγκυρα για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία – μια ένταξη η οποία θα πρέπει να λάβει απαραιτήτως την έγκριση της Τουρκίας.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Η υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία ανακοινώθηκε το Μάιο μαζί με εκείνη της γειτονικής της Φινλανδίας, «επιτρέπει την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού προς άλλες χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων η Τουρκία», εξηγεί σε ανακοίνωσή της η Επιθεώρηση Στρατηγικών Προϊόντων (ISP).

Η Σουηδία είχε μπλοκάρει το 2019 τις εξαγωγές στρατιωτικούο υλικού προς την Τουρκία μετά την τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία και έκτοτε δεν είχε γίνει καμιά τέτοια εξαγωγή.

Η ISP διευκρινίζει πως ενέκρινε κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο εξαγωγές στρατιωτικού χαρακτήρια προς την Τουρκία, οι οποίες αφορούν «ηλεκτρονικό υλικό», «λογισμικά» και «τεχνική υποστήριξη». Δεν αποκάλυψε ποιες εταιρείες ή συγκεκριμένα προϊόντα αφορούν οι εξαγωγές αυτές, επικαλούμενη τον εμπιστευτικό χαρακτήρα τους.

Μέχρι σήμερα, 28 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ -από τα 30 συνολικά- έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Μόνο τα κοινοβούλια της Ουγγαρίας και της Τουρκίας δεν έχουν δώσει ακόμη την τελική έγκρισή τους.

Ίσως σας ενδιαφέρουν