Καταστράφηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα ο μεγαλύτερος πύραυλος της spaceX

H εκτόξευσή του ήταν επιτυχημένη αλλά λίγο αργότερα χάθηκε η επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου

Ο πύραυλος Starship της SpaceX, «χάθηκε» κατά την είσοδό του του στην ατμόσφαιρα, ενώ επέστρεφε στη Γη, στο τέλος της τρίτης δοκιμαστικής πτήσης του, ανακοίνωσε η εταιρεία.

«Το σκάφος χάθηκε» ανέφερε ο σχολιαστής κατά την απευθείας μετάδοση της πτήσης. «Επομένως, δεν θα έχουμε προσθαλάσσωση σήμερα», πρόσθεσε. Με βάση το αρχικό πλάνο, ο πύραυλος θα έπρεπε να ολοκληρώσει την πτήση του πέφτοντας στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο Starship, που είναι σχεδιασμένος για να μεταφέρει αστροναύτες στη Σελήνη και πέραν αυτής, ολοκλήρωσε σχεδόν την τρίτη δοκιμαστική πτήση του, φτάνοντας μακρύτερα από οποιαδήποτε προηγούμενη δοκιμή.

Επιτυχημένη η εκτόξευση

Επιτυχημένη ήταν η εκτόξευση του Starship, του μεγαλύτερου πυραύλου που έχει κατασκευαστεί ποτέ, της SpaceX από τη βάση στο Τέξας.

Αυτή ήταν η τρίτη δοκιμαστική πτήση του πυραύλου.Το διαστημόπλοιο ύψους σχεδόν 122 μέτρων φιλοδοξεί να μεταφέρει στα επόμενα χρόνια αστροναύτες στο φεγγάρι, για λογαριασμό της NASA και, αργότερα, τους πρώτους ανθρώπους στον πλανήτη Αρη.

Η διαστημική εταιρεία του Ελον Μασκ ανάρτησε λίγο αργότερα πλάνα με το Starship στο διάστημα, σε απόσταση 184 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης.

Ωστόσο μετά από σχεδόν 50 λεπτά πτήσης το διαστημόπλοιο ξεκίνησε την επιστροφή του στην ατμόσφαιρα της Γης. Βίντεο μεταδόθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων μέσω των δορυφόρων Starlink της SpaceX.

Η SpaceX σημείωνε νωρίτερα πως σε περίπτωση που το Starship εισέλθει επιτυχώς και σε πλήρη λειτουργία στην γήινη ατμόσφαιρα, θα συλλεχθούν πολύτιμα δεδομένα για την επανείσοδο σε υπερηχητικές ταχύτητες, πέντε φορές μεγαλύτερες από την ταχύτητα του ήχου στην επιφάνεια της γης.

Απώλεια επικοινωνίας

Η SpaceX έχασε ταυτόχρονα την επικοινωνία και μέσω του Starlink, την υπηρεσία διαδικτύου της SpaceX, και μέσω του TDRSS – ή Tracking and Data Relay Satellite System.

Στόχος ήταν αυτή τη φορά το Starship (χωρίς το μεγαλύτερο κομμάτι του, τον Super Heavy Booster) να έχει μία επιτυχημένη προσθαλάσσωση, ελεγχόμενα στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο Super Heavy Booster στόχος ήταν επίσης να πέσει επίσης στη θάλασσα, πολύ κοντά στο σημείο της εκτόξευσης.

Ίσως σας ενδιαφέρουν