Κολούμπια: Πρόταση μομφής κατά του προέδρου από καθηγητές

Τον εγκαλούν γιατί κάλεσε την αστυνομία για τους διαδηλωτές και χαρακτηρίζουν την απόφασή του ως «ντροπή» – Πάνω από 2.000 οι συλλήψεις

Κατά του προέδρου του Κολούμπια Minouche Shafik κατέθεσε πρόταση μομφής η ένωση καθηγητών του πανεπιστημιακού ιδρύματος, για την απόφασή του  να καλέσει την αστυνομία για να σπάσει την κατάληψη των φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών και φοιτητών.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της, η Αμερικανική Ένωση Καθηγητών του Πανεπιστημίου (AAUP) επέκρινε την απόφαση του Shafik, του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου και άλλων αξιωματούχων του Κολούμπια να καλέσουν αστυνομικούς της Νέας Υόρκης για να απομακρύνουν τις φοιτητικές διαμαρτυρίες στις 30 Απριλίου.

«Αυτά τα αδικήματα κορυφώθηκαν με την τρομακτική επίθεση της αστυνομίας εναντίον των φοιτητών μας, η οποία τώρα με ντροπή προβάλλεται για να τη δει όλος ο κόσμος», έγραψε η ένωση, προσθέτοντας ότι φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό παραμένουν αποκλεισμένοι από την πανεπιστημιούπολη.

«Η ψήφος δυσπιστίας είναι ο μόνος τρόπος για να ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση της διαλυμένης κοινότητάς μας και να αποκαταστήσουμε τις βασικές αξίες του Πανεπιστημίου, όπως η ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση και η κοινή διακυβέρνηση», λένε.

Η έκκληση για ψήφο δυσπιστίας στο Κολούμπια έρχεται λίγες ημέρες μετά την ήττα της προέδρου του Μπάρναρντ, Λόρα Ρόζενμπουρι, σε μια ψηφοφορία δυσπιστίας σε όλη τη σχολή, την πρώτη στην ιστορία του κολεγίου, όπως ανέφερε η Columbia Daily Spectator.

Ο αριθμός των συλλήψεων σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ ξεπερνά τις 2.000

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 200 άτομα συνελήφθησαν την Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), αναφέρει τώρα το Associated Press, ανεβάζοντας τον εθνικό συνολικό αριθμό των συλλήψεων σε περισσότερες από 2.000 σε δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις από τότε που η αστυνομία εκκαθάρισε έναν καταυλισμό στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στις 30 Απριλίου.

Διαδηλώσεις και συλλήψεις έχουν σημειωθεί σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας, και τα τελευταία 24ωρα κυρίως στο UCLA, όπου αστυνομικοί με εξοπλισμό των ΜΑΤ κατέκλυσαν διαδηλωτές, αφαίρεσαν οδοφράγματα και άρχισαν να διαλύουν τον οχυρωμένο καταυλισμό των διαδηλωτών.

Ο αρχιφύλακας Αλεχάντρο Ρούμπιο της Τροχαίας της Καλιφόρνια, επικαλούμενος στοιχεία από το τμήμα του σερίφη της κομητείας του Λος Άντζελες, δήλωσε ότι οι 200 συλληφθέντες την Πέμπτη κρατήθηκαν στο συγκρότημα των φυλακών της κομητείας κοντά στο κέντρο του Λος Άντζελες και το UCLA θα καθορίσει τυχόν κατηγορίες.

Μπάιντεν: Πρέπει να επικρατήσει η τάξη, δεν είμαστε άναρχη χώρα

Η ελευθερία του λόγου και το κράτος δικαίου θα πρέπει να γίνονταν σεβαστά στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στα πανεπιστήμια για τον πόλεμο στη Γάζα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Δεν είμαστε ένα αυταρχικό κράτος που φιμώνει τους ανθρώπους και καταστέλλει τη διαφωνία. Αλλά δεν είμαστε ούτε μια άναρχη χώρα. Είμαστε μια κοινωνία των πολιτών. Και πρέπει να επικρατήσει η τάξη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Μπάιντεν είπε ότι οι διαδηλώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις δεν τον ανάγκασαν να επανεξετάσει την πολιτική του στο Μεσανατολικό.

Οι Αμερικανοί πολίτες έχουν το δικαίωμα να ακουστούν, αλλά πρέπει να τηρείται ο νόμος, επέμεινε. Η καταστροφή περιουσιών, η απειλή σε βάρος άλλων ανθρώπων δεν είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία, συνέχισε, τονίζοντας ότι υπάρχει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, όχι όμως και το δικαίωμα να προκαλεί κανείς χάος.

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε επίσης ότι ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση ούτε στα πανεπιστήμια, ούτε στην Αμερική.

Όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να παρέμβει η Εθνοφρουρά για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, απάντησε αρνητικά.

Ίσως σας ενδιαφέρουν