Μακρόν – Λεπέν: «Κούρσα» για δύο η γαλλική προεδρία – Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν τον νικητή

Φαβορί ο Εμανουέλ Μακρόν, που αναμένεται να είναι ο πρώτος πρόεδρος που επανεκλέγεται, είκοσι χρόνια μετά τον Ζακ Σιράκ

Ο Εμανουέλ Μακρόν άφησε στην άκρη το αυστηρό μπλε κουστούμι με το άσπρο πουκάμισο και τη σκούρα γραβάτα, και αφού ανακάτεψε τα μαλλιά του κάθισε χαλαρός σε έναν καναπέ εκθέτοντας σε κοινή θέα το δασύτριχο στήθος του.

Το μήνυμα που θέλησε να περάσει η συγκεκριμένη φωτογραφία, ότι δηλαδή ο Γάλλος πρόεδρος δεν είναι φερέφωνο των πλουσίων, αλλά ένας πολιτικός με τον οποίο μπορούν να ταυτιστούν εξίσου η επιχειρηματική ελίτ της χώρας του και οι Γάλλοι διαβάτες από την αριστερή πλευρά του Σηκουάνα, πέτυχε το σκοπό του.

Ο Μακρόν, σύμφωνα με όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις και παρά την επιτυχημένη εμφάνιση της Μαρίν Λεπέν στην πρόσφατη τηλεμαχία τους, που δεν μπόρεσε, όμως, να ξεπεράσει τη δική του λαμπρή παρουσία, θα κερδίσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά την προεδρία της Γαλλίας, για πρώτη φορά μετά τον Ζακ Σιράκ πριν από 20 χρόνια.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Οι εκλογές της επικοινωνίας

Σε αυτό πιστεύεται ότι συμβάλλει και η καθαρή επικράτησή του στο τετ α τετ με την αντίπαλό του, η οποία μπορεί να πήγε αυτή τη φορά διαβασμένη για να τον αντιμετωπίσει σε σχέση με την προηγούμενη μονομαχία τους το 2017, αλλά δεν υπολόγισε ότι η επικοινωνιακή ομάδα του Μακρόν βλέπει μόνο τη νίκη. Μετά τις φωτογραφίες με το φούτερ και το τζιν στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά και την άλλη με την αγαπημένη του Μπριζίτ στα γόνατά του που έγινε viral σε κλάσματα δευτερολέπτου, οι πληροφορίες θέλουν τον Μακρόν να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τους συμβούλους του για να πάψει να μιλά και να φέρεται σαν Γάλλος δανδής και να αποκτήσει ένα πιο λαϊκό προφίλ.

Η εφημερίδα «La Canard enchaine» έγραψε, μάλιστα, ότι οι πιέσεις στον Γάλλο πρόεδρο ήταν τόσο έντονες, που εκείνος κάποια στιγμή εξερράγη και τους είπε: «Σταματήστε να μου λέτε να αποφύγω την αλαζονεία! Μου το επαναλάβατε εκατό φορές, το κατάλαβα. Το ήξερα και πριν μου το πείτε. Αλλά δεν θα κάνω και γιόγκα!».

Ο Μακρόν και η Οικονομία

Αλήθεια ή ψέματα, ο Μακρόν έριξε «νερό στο κρασί του», γι’ αυτό και στην πρόσφατη τηλεμαχία είπε πολλές φορές «Μάλιστα κ. Λεπέν», και «έχετε δίκιο κ. Λεπέν», αφήνοντας εκείνη να φαίνεται ότι αγωνιά για την ημέρα των εκλογών, ενώ ο ίδιος να παρουσιάζεται ως ο σίγουρος πρόεδρος όλων των Γάλλων. Στις τρεις ώρες που βρέθηκαν απέναντι ο ένας από τον άλλον, η Λεπέν χαρακτήρισε «αφόρητη αδικία» τη συνταξιοδότηση στα 65 έτη που επιθυμεί ο Μακρόν, υποσχόμενη στους Γάλλους σύνταξη «μεταξύ 60 και 62 ετών», ενώ εκείνος τόνισε ότι θέλει «να διατηρήσει αυτόν τον θησαυρό που είναι το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα».

Σε ό,τι αφορά την Οικονομία, που παραδοσιακά κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ο Μακρόν αναγνώρισε ότι οι Γάλλοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα και υποσχέθηκε ανώτατο όριο στις τιμές της Ενέργειας, ενώ η Λεπέν δεσμεύτηκε για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Η Λεπέν και η Ρωσία

Όπως ήταν λογικό και επόμενο, όταν η συζήτηση έφτασε στην εξωτερική πολιτική ο Μακρόν επέκρινε με σφοδρότητα τις στενές σχέσεις της Λεπέν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν υπενθυμίζοντας το δάνειο που πήρε το κόμμα της, το 2014, από τη ρωσική τράπεζα First Czech – Russian Bank, φίλα προσκείμενη στο Κρεμλίνο. Η ίδια απάντησε ότι πρόκειται για νόμιμο δανεισμό, ενώ προσπάθησε να θολώσει το τοπίο λέγοντας ότι «η ρωσική επιθετικότητα με θύμα την Ουκρανία είναι απαράδεκτη».

Ωστόσο, η δήλωση του Μακρόν, ότι οι Γάλλοι δεν ξεχνούν την αναφανδόν υποστήριξή της στο ρωσικό εμβόλιο Sputnik για τον κορωνοϊό, και καταλαβαίνουν απόλυτα ότι όταν μιλά για μία Ευρώπη των εθνών εννοεί την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρώπη, φαίνεται ότι γυρίζει την πλάστιγγα υπέρ του Γάλλου προέδρου. Απόδειξη αυτού ότι δημοσκόπηση του «Politico» για την αναμέτρηση της Κυριακής δείχνει ότι ο Μακρόν θα επικρατήσει με το 55% των ψήφων έναντι της Λεπέν, που φαίνεται να καρπώνεται το 45% της εμπιστοσύνης των Γάλλων, την ώρα που τα βρετανικά γραφεία στοιχημάτων θεωρούν ότι οι πιθανότητες επανεκλογής του Γάλλου προέδρου είναι πάνω από 90%!

«Μεταξύ πανούκλας και χολέρας»

Τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θα κερδίσει ο υποψήφιος που θα καταφέρει να τον στηρίξουν οι περισσότεροι από τους νεαρούς -στην πλειοψηφία τους- ψηφοφόρους του Ζαν-Λικ Μελανσόν, που στον πρώτο γύρο απέσπασε το 22% των ψήφων. Οι αναποφάσιστοι Γάλλοι παραμένουν πολλοί, ένας στους τρεις σύμφωνα με τις σχετικές δημοσκοπήσεις, γεγονός που καθιστά ακόμα σημαντικότερες τις ψήφους του Γάλλου αριστερού πολιτικού.

Στην τελευταία του ομιλία ο Μελανσόν τούς ζήτησε να μην σπαταλήσουν ούτε μία ψήφο στη Μαρίν Λεπέν, χωρίς, όμως, να τους παρακινήσει ανοιχτά να στηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν. Σήμερα, όπως σχολιάζει σχετικό άρθρο του «Politico», η επιλογή των Γάλλων κάτω των 30 ετών μοιάζει δύσκολη, και ας φρόντισε ο Γάλλος πρόεδρος να κινηθεί προς τα αριστερά καθοδόν προς το δεύτερο γύρο των εκλογών μιλώντας στη δική τους γλώσσα της οικολογίας, την ώρα που η Λεπέν μετακινήθηκε προς το Κέντρο με μετριοπαθή παντιέρα και χαμηλούς αντιευρωπαϊκούς τόνους.

«Είναι σα να διαλέγεις ανάμεσα στην πανούκλα και τη χολέρα», λέει η Μαχά, 19 ετών, φοιτήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, που ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποιον θέλει για πρόεδρο της Γαλλίας. «Δεν θέλω να πάρω μία απόφαση που πάει ενάντια στις πεποιθήσεις μου στις πρώτες εκλογές που θα ψηφίσω», εξηγεί ο 19χρονος Ενζό, που στήριξε τον Μελανσόν για τις προτάσεις που έκανε για το Περιβάλλον. «Τα σχέδια του Μακρόν χρονολογούνται από τον 20ό αιώνα, ο νεοφιλελευθερισμός δεν αφορά τους νεαρούς ανθρώπους», συμπληρώνει ο 22χρονος Ναγκ, που ομολογεί, όμως, ότι θα τον ψηφίσει, γιατί μεταξύ δύο «διαβόλων» διαλέγεις τον λιγότερο επικίνδυνο.

Ίσως σας ενδιαφέρουν