Ο Μακρόν τα δίνει όλα

Επανεξετάζει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια

Ο Εμανουέλ Μακρόν πιστεύει σε αυτό που λέει η γνωστή γαλλική παροιμία, ότι «δεν πρέπει να συγχέεις την ταχύτητα με τη βιασύνη» (Il ne faut pas confondre vitesse et precipitation). Γι’ αυτό και από τη νίκη του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία (ποσοστό 27,6%) έχει αναπτύξει ταχύτητα χωρίς να κάνει βιαστικές κινήσεις, αλλά με το βλέμμα του στο δεύτερο γύρο, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου, προβαίνει σε συντονισμένες ενέργειες για να πείσει τους πολίτες της χώρας του ότι αξίζει μία δεύτερη θητεία.

Για του λόγου το αληθές, αυτή την εβδομάδα απέφυγε να χαρακτηρίσει τις ρωσικές ενέργειες στα ουκρανικά εδάφη γενοκτονία, όπως ο Αμερικανός ομόλογός του, έχοντας, πλέον, συνειδητοποιήσει ότι αυτή η σύγκρουση, που του χάρισε σχεδόν αυτόματα τον τίτλο του ηγέτη όλης της Ευρώπης, λόγω της έντονης διπλωματικής του δραστηριότητας, κάθεται στο στομάχι των Γάλλων ψηφοφόρων, και για την ακρίβεια που έχει φέρει μέσα στα σπίτια τους.

Η Μαρίν Λεπέν, με την οποία θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπος για το ανώτατο αξίωμα όπως πριν από 5 χρόνια, αύξησε τα ποσοστά της δημοτικότητάς της (23,4% στον πρώτο γύρο) αποφεύγοντας τις ακροδεξιές κορόνες και μιλώντας ακριβώς για όσα προβληματίζουν τους Γάλλους πολίτες στην καθημερινότητά τους, όπως είναι ο πληθωρισμός, η Ενέργεια, το βιοτικό επίπεδο και οι κοινωνικές παροχές.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Σε μία προσπάθεια να καλύψει αυτό το κενό στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Μακρόν, που οι αντίπαλοί του τον χαρακτηρίζουν πρόεδρο των πλουσίων επειδή μείωσε τους εταιρικούς φόρους στην πρώτη του θητεία, αποδεικνύει ότι αφουγκράζεται τις ανάγκες των Γάλλων αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια.

Και με στόχο να προσελκύσει τόσο τους ψηφοφόρους του Ζαν-Λικ Μελανσόν (22% στον πρώτο γύρο) όσο και τους αναποφάσιστους, που είναι ο 1 στους 3 Γάλλους, υπόσχεται ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να χαμηλώσουν οι τιμές του ρεύματος, της βενζίνης και των τροφίμων, απευθύνοντας, ταυτόχρονα, κάλεσμα για τη δημιουργία δημοκρατικού μετώπου που θα μπλοκάρει, έστω και την τελευταία στιγμή, την Άκρα Δεξιά. Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, τον ευνοούν αφού προβλέπουν ότι θα εκλεγεί και πάλι πρόεδρος της Γαλλίας, με διαφορά όμως μικρότερη από αυτή που κατέκτησε το 2017.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση του Ipsos- SopraSteria, ο Μακρόν φαίνεται να συγκεντρώνει το 55% των ψήφων έναντι του 45% που πιστώνεται στη Λεπέν, με τη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο να εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 73%. Για την ιστορία, το 2017 ο Γάλλος πρόεδρος είχε κερδίσει το 66% των ψήφων, ενώ η ακροδεξιά πολιτικός το 34%. Όσον αφορά τη διανομή των ψήφων από τους άλλους υποψηφίους που αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο, δημοσκόπηση του γαλλικού ινστιτούτου Ifop δείχνει ότι το 33% των ψηφοφόρων του Μελανσόν θα ψηφίσει τον Μακρόν, το 76% των υποστηρικτών του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ θα ταχθεί υπέρ της Λεπέν, ενώ οι ψηφοφόροι της κεντροδεξιάς Βαλερί Πεκρές θα μοιραστούν σχεδόν ισόποσα ανάμεσα στους δύο μονομάχους.

Το ρωσικό δάνειο «καίει» τη Λεπέν
Ποτέ πριν η Μαρίν Λεπέν δεν είχε φτάσει τόσο κοντά στην προεδρική πηγή της Γαλλίας για να πιει νερό, όσο βρίσκεται σήμερα. Αν, τελικά, θα καταφέρει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας και η πρώτη ακροδεξιά πρόεδρος, θα απαντηθεί σε μία εβδομάδα ακριβώς.

Μέχρι τότε, συνεχίζει να κρατά το μετριοπαθές προφίλ που αύξησε τα ποσοστά της δημοτικότητάς της μεταξύ των Γάλλων πολιτών αποφεύγοντας αμφιλεγόμενες προτάσεις της, όπως το Frexit και η επαναφορά της θανατικής ποινής. Επειδή, όμως, πρώτα φεύγει ο άνθρωπος και μετά το χούι του, η πρόσφατη δήλωσή της, ότι «η Ρωσία του Πούτιν δεν είναι η Σοβιετική Ένωση του Στάλιν», εξόργισε πολλούς συμπατριώτες της, όπως τη γυναίκα που σε πρόσφατη ομιλία της σήκωσε ένα πλακάτ σε σχήμα καρδιάς με τη φωτογραφία της Λεπέν δίπλα σε αυτήν του Πούτιν, με αποτέλεσμα τη βίαιη απομάκρυνσή της από τους άνδρες ασφαλείας.

Η στενή σχέση ανάμεσα στους δύο πολιτικούς δεν είναι κρυφή και είναι, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, αυτή που, τελικά, θα σώσει την Ευρώπη από την Ακροδεξιά στην πρώτη γραμμή της. Γιατί όσο προετοιμασμένη και αν είναι αυτή τη φορά η Λεπέν για το debate στις 20 Απριλίου, θα δυσκολευτεί να πείσει τους Γάλλους ψηφοφόρους ότι για να ξεχρεώσει το δάνειο των 9,14 εκατ. ευρώ που πήρε το 2014 το τότε καταχρεωμένο κόμμα της, ο «Εθνικός Συναγερμός» (RN), από τη ρωσική τράπεζα First Czech – Russian Bank, δεν θα χρειαστεί αύριο να παραδώσει τη Γαλλία επί πίνακι στη Ρωσία σε περίπτωση εκλογής της.

Ίσως σας ενδιαφέρουν