Ο Πούτιν πρόεδρος της Ρωσίας μέχρι το 2036;

«Η στιγμή που η ελίτ μπορούσε να σπάσει στα δύο και να προκαλέσει την πτώση του Πούτιν πέρασε οριστικά», εκτιμά ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι

Ήταν το 2022 όταν για μερικές εβδομάδες όλα έδειχναν ότι η τύχη του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε στερέψει για τα καλά.

Τότε που οι Ρώσοι απέτυχαν να καταλάβουν γοργά το Κίεβο και τα κράτη της Δύσης σε μια γροθιά μπήκαν μπροστά από την Ουκρανία για να την προστατέψουν. Από τότε μέχρι σήμερα, όπως γράφει ο Guardian σε άρθρο του για τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσίας, πολλά έχουν αλλάξει.

Η Δύση έχει κουραστεί από τον πόλεμο φθοράς του Πούτιν και οι Ουκρανοί βλέπουν ότι το τέλος του πολέμου μπορεί να απέχει, αλλά δεν πρόκειται να βγάλει εκείνους νικητές.

Η τύχη του Ρώσου προέδρου δεν επέστρεψε απλά σε μεγάλες δόσεις, αλλά είναι τέτοιες οι συνθήκες, οι προκλήσεις και τα προβλήματα σε διεθνές επίπεδο που εκείνος επικρατεί, απλά γιατί δεν υπάρχουν πλέον αντίπαλοι εντός και εκτός Ρωσίας να τα βάλουν στα σοβαρά μαζί του.

Οι εκλογές-ανέκδοτο αυτών των ημερών θα βγάλουν τον Πούτιν ξανά πρόεδρο της χώρας με συντριπτικό ποσοστό και οι Ρώσοι, μετά και τον αναπάντεχο θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να πορευτούν μαζί του σε αυτόν τον πόλεμο στην Ευρώπη μέχρι την επίτευξη όλων των στρατιωτικών στόχων του. Ο Πούτιν είναι αυτός που ξεκίνησε τον πόλεμο και δεν πρόκειται να τον τελειώσει, αν δεν πάρει όλα όσα θέλει, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος.

«Όλοι μας – χάρη στον Πούτιν – έχουμε οδηγηθεί σε μια τέτοια κατάσταση που δεν υπάρχει καλή έκβαση. Οι μόνες επιλογές κυμαίνονται από πολύ κακές έως καταστροφικές», πρόσθεσε.

Και αν ο Πούτιν αρχίσει να χάνει, τότε «μπορεί να δούμε όλοι τα αστέρια στον ουρανό», συνέχισε, υποδηλώνοντας ένα πιθανό πυρηνικό πόλεμο.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η προεκλογική προπαγάνδα στοίχισε στον Ρώσο πρόεδρο 1 δισ. δολάρια και ότι παρά τις συστάσεις των ειδικών για να διεξάγει μια πιο θετική καμπάνια, να μιλήσει δηλαδή για κοινωνικές δαπάνες και πολιτιστικά επιτεύγματα, εκείνος επέλεξε να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του κατά την επίσκεψη του σε βετεράνους τους πολέμου, υποσχόμενος τη συνέχιση του μέχρι την εξασφάλιση της νίκης.

Κατά τους αναλυτές πάντως το πιθανότερο σενάριο είναι μια «παγωμένη σύγκρουση», που, όπως έχουν δείξει και όλες οι άλλες μέχρι σήμερα, μπορεί να κρατήσει για 100 χρόνια ακόμη.

«Θα ήταν γελοίο για εμάς να αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε με την Ουκρανία, απλά επειδή ξεμένει από πυρομαχικά», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη του πριν από μερικές μέρες με τον προπαγανδιστή Ντμίτρι Κίσελεφ.

Ένας από τους βασικούς στόχους του Πούτιν σε αυτές τις εκλογές είναι να «αφαιρέσει από τους περισσότερους Ρώσους τη δυνατότητα να φανταστούν ένα μέλλον χωρίς αυτόν», έγραψαν οι Μάικλ Κίματζ και Μαρία Λίπμαν στο ForeignAffairs. Και οι προοπτικές για την επόμενη σίγουρη θητεία του – και για τις άλλες δύο που μπορεί να ακολουθήσουν μέχρι το 2036 (οπότε ο Πούτιν θα είναι 83 ετών) – είναι κι άλλοι πόλεμοι, περισσότερη καταστολή και λιγότερες ελευθερίες.

Σήμερα πια ελάχιστοι διαμαρτύρονται για τον πόλεμο και οι λίγοι ολιγάρχες που το κάνουν και θα μπορούσαν να δρομολογήσουν την αλλαγή στη αχανή χώρα ζουν στο εξωτερικό και δεν διατηρούν πλέον επιχειρήσεις στη Ρωσίας, όπως είναι για παράδειγμα ο Ολέγκ Τίνκοφ.

Όπως εξηγεί ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο πρώην ολιγάρχης που φυλακίστηκε από τον Πούτιν και αυτός στη Σιβηρία, αλλά κατάφερε να επιβιώσει και να είναι σήμερα μέλος της εξόριστης αντιπολίτευσης, «η στιγμή που η ελίτ μπορούσε να σπάσει στα δύο και να προκαλέσει την πτώση του Πούτιν πέρασε οριστικά».

Μιχαήλ Χοντορκόφσκι

«Χωρίς να υποστούν μια σαφή στρατιωτική ήττα, οι διαφωνίες τους δεν αρκούν για να δρομολογήσουν αλλαγές στη χώρα, τουλάχιστον όσο ο Πούτιν είναι ζωντανός», προσθέτει ο ίδιος.

Και ναι, το Κρεμλίνο θα χρειαστεί να προσελκύσει πίσω το μισό εκατομμύριο άτομα που εγκατέλειψαν τη χώρα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, και σίγουρα τους πιο μορφωμένους και πλούσιους ανάμεσα τους, ωστόσο στο τέλος δεν θα υπάρξουν σοβαρές απώλειες.

Όπως ανέφερε στον Guardian Ρώσος αποδέκτης των δυτικών κυρώσεων, «είναι φανερό ότι όσοι έφυγαν δεν κατάφεραν και πολλά. Αυτοί που λένε ότι είναι εύκολο να μιλήσεις (εναντίον του πολέμου) όταν βρίσκεσαι μακριά, δεν καταλαβαίνουν τις πραγματικότητες σε αυτή τη χώρα και τις συνέπειες που κατά κανόνα ακολουθούν».

Ίσως σας ενδιαφέρουν