Ο Τραμπ απειλεί την Ευρώπη με τον Πούτιν

Η Ε.Ε. επεξεργάζεται σχέδιο άμυνας εάν ο πρώην Πρόεδρος κερδίσει τις προεδρικές εκλογές

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

«Δεν πρόκειται να σας προστατεύσω. Στην πραγματικότητα θα την ενθαρρύνω (τη Ρωσία) να κάνει ό,τι διάολο θέλει. Πρέπει να πληρώσετε».

Με αυτές τις τρεις προτάσεις ο Ντόναλντ Τραμπ διέλυσε και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις της Ευρώπης ότι θα συνεχίσει να τυγχάνει της προστασίας των ΗΠΑ στην περίπτωση που ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Όπως έγραψε πρόσφατα ο «Economist», τα πράγματα στον κόσμο είναι απλά: η Ρωσία γίνεται πιο επικίνδυνη, η Αμερική λιγότερο αξιόπιστη και η Ευρώπη παραμένει απροστάτευτη.

Η αλήθεια βέβαια, είναι ότι ακόμη και με τον Τζο Μπάιντεν στο τιμόνι, η Ευρώπη έπρεπε να μετριάσει τις προσδοκίες της σχετικά με το μέγεθος της συμμετοχής των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων.

Με τη ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη να μετρά ήδη τρία χρόνια, η υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Κίεβο αμφισβητείται ανοιχτά, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο αντιδρούν στη συνέχισή της. Στην περίπτωση όμως επιστροφής του Τραμπ στην πρώτη γραμμή της αμερικανικής εξουσίας, οι συνέπειες για την ασφάλεια της Ευρώπης θα είναι απείρως περισσότερες και σίγουρα σοβαρότερες.

Και αυτό, γιατί η Ευρώπη εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό από τις ΗΠΑ σε στρατιωτικό και ενεργειακό επίπεδο, ενώ και η εμπορική και οικονομική της εξάρτηση είναι εξίσου σημαντική.

Και μπορεί τελικά, ο Τραμπ, που οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν οριακά μεν αλλά ξεκάθαρα μπροστά από τον Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, να μην πραγματοποιήσει τελικά όλα όσα τρομερά και φοβερά λέει ότι θα κάνει, η Ευρώπη όμως οφείλει να σταθεί στα πόδια της χωρίς να υπολογίζει στη βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσα στην Ευρώπη να μην έχει ορατό ορίζοντα τέλους και με την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ για βοήθεια να φθίνει κάθε μήνα που περνά, οι Βρυξέλλες σκέφτονται να κάνουν ένα σημαντικό βήμα για την ευρωπαϊκή άμυνα, με τη νέα Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική (EDIS).

Μέσω αυτής, η Ε.Ε. επιδιώκει επιτάχυνση παραγωγής όπλων διαθέτοντας κονδύλια για κοινά αμυντικά προγράμματα, προκειμένου η ευρωπαϊκή βιομηχανική βάση να είναι σε θέση να προσφέρει όλα τα αμυντικά προϊόντα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Πρωταρχικός στόχος είναι τα κράτη-μέλη να μπορούν να προμηθεύονται το 40% του αμυντικού εξοπλισμού τους συνεργατικά έως το 2030.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, το Ινστιτούτο Bruegel επεσήμανε ότι η στρατηγική αυτή είναι υπερβολικά θετική όσον αφορά στην αξιολόγηση των ικανοτήτων της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Τεχνολογικής και Βιομηχανικής Βάσης (EDTIB), προτείνει ένα πολύ υψηλότερο εγχώριο μερίδιο παραγωγής για την κάλυψη των αναγκών προμηθειών, χωρίς να εξηγεί επαρκώς γιατί αυτό χρειάζεται, ενώ οφείλει να είναι πιο τολμηρή όσον αφορά στη χρηματοδότηση.

Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση της EDIS θα αναμένει τον επόμενο 7ετή προϋπολογισμό το 2028, καθώς επίσης ότι από τον τρέχοντα προϋπολογισμό για τη 2ετία 2025-2027 θα διατεθεί 1,5 δισ. ευρώ.

Σε παράλληλο τέμπο η Ε.Ε. επεξεργάζεται το πώς θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε τυχόν τιμωρητικά εμπορικά μέτρα που θα πλήξουν το μπλοκ εάν ο πρώην πρόεδρος κερδίσει και πάλι τις προεδρικές εκλογές.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι ΗΠΑ παραμένουν η υπ’ αριθμόν ένα πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων για την Ε.Ε., ενώ το διμερές εμπόριο έφτασε στο 1,3 τρισ. δολ. το 2022.

Η ομάδα του Τραμπ σχεδιάζει μία πιθανή δέσμη δράσεων κατά της Ε.Ε., η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει έναν ευρύ ελάχιστο δασμό 10%, καθώς και πιθανά αντίμετρα κατά των ευρωπαϊκών φόρων ψηφιακών υπηρεσιών που σιωπηρά στρέφονται κατά των αμερικανικών εταιριών του τεχνολογικού τομέα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg.

«Οι δασμοί αποτελούν καθοριστικό πόρο για ένα κράτος, αποτελούν ανάχωμα στις εισαγωγές και ενθαρρύνουν την εγχώρια παραγωγή», συμπλήρωσε η «WallStreetJournal», ενώ ως απόδειξη της αναγκαιότητας των δασμών έφερε το εμπορικό έλλειμμα της υπερδύναμης που εκτιμάται ότι το περασμένο έτος έφτασε στο 1 τρισ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που ο Τραμπ κλόνισε τα θεμέλια της διατλαντικής σχέσης ήταν όταν επιτέθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αμφισβήτησε τις ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφαλείας και αποκάλεσε τις Βρυξέλλες «κολαστήριο».

Οι Ευρωπαίοι στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ υπήρξαν τυχεροί στο γεγονός ότι ήταν αρκετοί οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που δεν «χόρεψαν» αποκλειστικά και μόνο στο δικό του ρυθμό, ήταν το σχετικό σχόλιο του «ForeignPolicy».

Τη δεύτερη φορά η τύχη δεν θα είναι με το μέρος τους, αφού ο Αμερικανός μεγιστάνας και οι οπαδοί του, έχοντας εντοπίσει την αχίλλειο πτέρνα τους, είναι αποφασισμένοι την επόμενη φορά να μην αφήσουν κανένα «παραθυράκι» ανοιχτό, προειδοποιεί το ίδιο δημοσίευμα, καλώντας την Ε.Ε., που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή της τα τελευταία 75 χρόνια, να βγει, επιτέλους, μπροστά.

Ίσως σας ενδιαφέρουν