Οι επικίνδυνες γκάφες του Τζο Μπάιντεν

Οι λέξεις ενός προέδρου πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά, έγραψε το CNN

Από την επικινδυνότητα στην απερισκεψία, μία… θητεία δρόμος. Η Αμερική πέρασε 4 ολόκληρα χρόνια φοβούμενη τις συνέπειες των αυθαίρετων αποφάσεων του Ντόναλντ Τραμπ, και σήμερα τρέμει τις κρίσεις που μπορούν να πυροδοτήσουν οι αφιλτράριστες δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν.

Και αν η σύγκριση μοιάζει ατυχής, δεν μπορεί να υποβαθμιστεί το γεγονός ότι με την πρόσφατη γκάφα του Αμερικανού προέδρου να πει ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πρέπει να μείνει άλλο στην εξουσία, ο Λευκός Οίκος «δαγκώθηκε», η διεθνής κοινότητα αναστατώθηκε και το Κρεμλίνο εξέτασε τις επιλογές του.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι την επόμενη μέρα η έγκυρη εφημερίδα «Wall Street Journal» πρότεινε, με λόγια σταράτα, στον Μπάιντεν να μιλάει όσο γίνεται λιγότερο δημόσια στη διάρκεια αυτής της διεθνούς κρίσης. Και ενώ θα ήταν πολύ εύκολο κάποιος να επαναπαυτεί στα συνηθισμένα σενάρια κινηματογραφικής φαντασίας, ότι στις ΗΠΑ ο πρόεδρος είναι διακοσμητικός και στην πραγματικότητα τη χώρα διαφεντεύουν οι άνθρωποι στο πλευρό του, ο πανικός των Αμερικανών αξιωματούχων που έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ανατροπής του Πούτιν και ότι μπορούν μόνο εικασίες να γίνουν σχετικά, διηγείται μία διαφορετική ιστορία.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Φυσικά και δεν είναι το πρώτο τέτοιο ολίσθημα του Μπάιντεν, που συχνά-πυκνά χαρακτηρίζεται στα αμερικανικά μέσα ως εκτοξευτής γκαφών, αφού μόλις λίγες ημέρες μετά το προαναφερθέν συμβάν αποκάλεσε τη Μαριούπολη… Μητρόπολη προκαλώντας το χλευασμό του ρωσικού πρακτορείου RIA για τις αρκετές προσπάθειες που χρειάστηκε να καταβάλει μέχρι να προσφέρει σωστά το όνομα της ουκρανικής πόλης.

Και όλα αυτά ενώ μόλις τον Ιανουάριο είχε πει ότι μία εισβολή μικρής κλίμακας από τη Ρωσία στην Ουκρανία, δεν θα προκαλούσε την αντίδραση της Δύσης, και ας διεξαγόταν από τον Ρώσο ηγέτη που, μερικές εβδομάδες αργότερα, ο ίδιος χαρακτήρισε εγκληματία πολέμου. Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, που σηκώνουν πολλές παρερμηνείες σε αυτόν τον πόλεμο, δεν σταματούν εδώ, αφού σάλος προκλήθηκε και όταν είπε σε Αμερικανούς στρατιώτες ότι θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη γενναιότητα των Ουκρανών αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πολεμήσουν στο πλευρό τους. Εξίσου πολλές αντιδράσεις προκάλεσε και η δήλωσή του ότι το ΝΑΤΟ θα απαντήσει καταλλήλως στη Ρωσία αν χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία, με πολλούς να φοβούνται μήπως επίκειται πυρηνικός ή χημικός πόλεμος στην περίπτωση που η Ρωσία κάνει πρώτη το απονενοημένο βήμα.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το επιχείρημα ότι πρόκειται για έναν πρόεδρο που μιλάει πάντα από καρδιάς και με ιρλανδικές ρίζες, που μεταφράζεται σε μία θερμόαιμη προσωπικότητα, δεν έπεισε κανέναν, όπως συνέβη όταν πριν από μερικούς μήνες ακούστηκε να αποκαλεί δημοσιογράφο του συντηρητικού καναλιού Fox «π@@@@@@ς γιο» επειδή δεν κατάλαβε ότι το μικρόφωνό του είναι ανοιχτό. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Τζέιμς Φρίμαν στην προαναφερόμενη αμερικανική εφημερίδα, είναι «σημαντικό για όλους μας να μπορούμε να ακούμε απευθείας από τους εκλεγμένους αξιωματούχους», αμφισβητώντας ευθέως την ικανότητα διακυβέρνησης του Μπάιντεν και σχολιάζοντας ότι «αυτός ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δεν φαίνεται να είναι ικανός γι’ αυτό». Από την πλευρά του, το CNN σημείωσε ότι οι λέξεις ενός προέδρου πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά…

Ο Τζο Μπάιντεν μοιάζει σα να διανύει ταυτόχρονα τις καλύτερες και τις χειρότερες ημέρες της προεδρίας του. Ο πόλεμος στην Ουκρανία τού έδωσε την ευκαιρία να εμφανιστεί σαν ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης όλης της Δύσης που συγκόλλησε τα κατακερματισμένα κομμάτια του ΝΑΤΟ και έφερε ξανά τις ΗΠΑ κοντά στην Ευρώπη αφήνοντας την τραγωδία με το Αφγανιστάν να ξεχαστεί στη λήθη.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι αλλεπάλληλες γκάφες του, παλιές και νέες, καθώς επίσης και το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στο 6,4% τον Φεβρουάριο σε υψηλό 40ετίας τρώει τις ΗΠΑ και βαραίνει επικίνδυνα την τσέπη των Αμερικανών πολιτών, ρίχνουν τη δημοτικότητά του στα Τάρταρα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση του NBC, 7 στους 10 Αμερικανούς δήλωσαν ότι έχουν πολύ λίγη ή μόνο λίγη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το 80%, μάλιστα, των ερωτηθέντων ανησυχούσε ότι ο πόλεμος θα οδηγούσε στη χρήση πυρηνικών όπλων και το 74% φοβόταν ότι οι ΗΠΑ θα έστελναν πολεμικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Όλα αυτά φέρνουν στο προσκήνιο την Κάμαλα Χάρις, και την εσκεμμένη ή υποχρεωτική απουσία της από όλα τα σημαντικά γεγονότα της εθνικής και της διεθνούς σκηνής, η οποία αποτυπώνεται και στη συνεχή πτώση της δημοφιλίας κατά -13 ποσοστιαίες μονάδες μόνο τον τελευταίο μήνα, στο 22%, σύμφωνα με τους «Los Angeles Times». Και το ερώτημα για τους αναλυτές παραμένει ένα: οι ΗΠΑ ταλαιπωρούνται από έλλειμμα διακυβέρνησης ή αξιοπιστίας;

Ίσως σας ενδιαφέρουν