Οι ΗΠΑ θα πατήσουν και πάλι στη Σελήνη!

Οι ΗΠΑ με το πρόγραμμα «Artemis» αναμένεται να στείλουν επανδρωμένο σκάφος το 2025

Οι Αμερικάνοι επιστρέφουν στη Σελήνη. Σε ένα μήνα θα στείλουν μη επανδρωμένο σκάφος και το 2024 θα γίνει η πρώτη επανδρωμένη αποστολή από το 1972.

Πάντως, Αμερικάνος αστροναύτης θα ξαναπατήσει στο φεγγάρι το 2025, 56 χρόνια μετά την ιστορική προσελήνωση του «Apollo 11» και τη διάσημη φράση του Νιλ Άρμστρονγκ «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα». Και θα είναι ο 13ος, αριθμός γρουσούζικος για τη ΝΑΣΑ, μετά την περιπέτεια του Apollo «13» και το πασίγνωστο «Χιούστον, έχουμε πρόβλημα». Τελευταίος των 12 από τις ΗΠΑ που πάτησαν στη Σελήνη ήταν ο Τζιν Σέρναν, το 1972 με το «Apollo 17», με το οποίο έκλεισε και το πρώτο διαστημικό πρόγραμμα της Αμερικής, που είχε εγκαινιάσει το 1961 ο Τζον Κένεντι.

Το νέο πρόγραμμα είναι το «Artemis» και η ΝΑΣΑ το ανακοίνωσε στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της ιστορικής προσελήνωσης του 1969. Στόχος της πρώτης αποστολής στα τέλη Αυγούστου είναι να γίνει δοκιμή του νέου, γιγαντιαίου πυραύλου της NAΣΑ, του SLS, και της κάψουλας «Ωρίων» στην κορυφή του. Η αποστολή θα διαρκέσει συνολικά από 39 έως 42 ημέρες. Η επανδρωμένη αποστολή «Artemis 2» είναι προγραμματισμένη για το 2024. Οι αστροναύτες δεν θα πατήσουν, ωστόσο, στην επιφάνεια της Σελήνης, απλώς θα κάνουν μία περιστροφή γύρω της. Τα μέλη της «Artemis 3», το 2025, θα είναι αυτά που θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στο σεληνιακό έδαφος.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Και ένα παραλειπόμενο της πρώτης αποστολής, όπως το αποκάλυψε ο Άρμστρονγκ, το 1995. Όταν τον ρώτησαν γιατί είχε πει «Καλή τύχη κ. Γκόρτσκι», εξήγησε ότι απευθυνόταν στο γείτονά του, στον οποίο είχε πει η γυναίκα του, δείχνοντας τον τότε πιτσιρικά Νιλ: «Θες σεξ; Θα κάνουμε όταν αυτό το παλιόπαιδο πάει στο φεγγάρι»…

Η Ρωσία ετοιμάζει δικό της δορυφορικό σταθμό

Οι Ρώσοι από την άλλη, μπορεί να ετοιμάζονται από τώρα για να αποχωρήσουν το 2024 από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά θέτουν τις βάσεις για δικό τους δορυφορικό σταθμό, στο πλαίσιο του νέου εθνικού διαστημικού προγράμματος. Αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ. «Το μέλλον των επανδρωμένων ρωσικών πτήσεων θα πρέπει να βασίζεται πριν απ’ όλα σε ένα συστημικό και ισορροπημένο επιστημονικό πρόγραμμα, ώστε κάθε πτήση να μας εμπλουτίζει σε γνώσεις στον διαστημικό τομέα», τόνισε.

Ο Γιούρι Μπορίσοφ διορίσθηκε επικεφαλής της Roscosmos πριν από ένα μήνα, αντικαθιστώντας τον Ντμίτρι Ρογκόζιν. Μέχρι το διορισμό του ήταν αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, αρμόδιος για τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία. «Ο διαστημικός τομέας είναι μία δύσκολη κατάσταση και πιστεύω ότι η κύρια αποστολή μου είναι να μην ρίξω τον πήχη, αλλά να τον τοποθετήσω ψηλότερα, παρέχοντας πάνω απ’ όλα τις αναγκαίες διαστημικές υπηρεσίες για τη ρωσική Οικονομία», είπε αναφερόμενος στην πλοήγηση, την επικοινωνία και τηη μεταβίβαση δεδομένων.

Το 2020, η Ρωσία έχασε το μονοπώλιο των αποστολών στο Διάστημα (με τους πυραύλους και τα διαστημόπλοια «Soyuz»), με την είσοδο της SpaceX, του Έλον Μασκ, στις αποστολές. Η συνεργασία της Ρωσίας με τη Δύση στο διαστημικό τομέα επλήγη επίσης από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Οι Δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν, πλήττουν εν μέρει και τη ρωσική αεροδιαστημική βιομηχανία και κινδυνεύουν να έχουν επιπτώσεις στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η τροφοδοσία του οποίου πιθανόν να διαταραχθεί σε ένα βαθμό.

Ίσως σας ενδιαφέρουν