Οι ολιγάρχες του Πούτιν και οι κυρώσεις

Τρέχουν (αλλά δεν μπορούν) να κρύψουν τα πλούτη τους – Πίνουν… σαμπάνια στο όνομά του και καθήκον τους είναι να στηρίζουν την παραμονή του Πούτιν στην εξουσία

Αν ο Φάουστ στην ομώνυμη τραγωδία του Γκαίτε σύναψε συμφωνία με τον Διάβολο για να μείνει για πάντα νέος, στην πραγματική ζωή ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού πήρε στα χέρια του τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας που είχαν μοιραστεί ύποπτα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, τα «χάρισε» στους δικούς του ανθρώπους, μία χούφτα ολιγάρχες που πίνουν… σαμπάνια στο όνομά του και καθήκον τους είναι να στηρίζουν την παραμονή του στην εξουσία.

Σήμερα, μετά τη ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη, όλοι αυτοί βιώνουν έναν «κοινωνικό θάνατο», αφού δεν έχουν πού να επιδείξουν, ούτε καν να κρύψουν τα πλούτη τους, εξαιτίας των κυρώσεων των ΗΠΑ και της Ε.Ε., εγείροντας μοιραία το ερώτημα, αν η πορεία τους αξίζει το σημερινό τίμημα.

Αλισέρ Ουσμάνοφ
Ο αγαπημένος ολιγάρχης του Ρώσου προέδρου, όπως χαρακτηρίζεται ο Αλισέρ Ουσμάνοφ, είναι ένας από τους πλουσιότερους Ρώσους με περιουσία ύψους 17,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το «Forbes». Πρώην επαγγελματίας ξιφομάχος, ο γεννημένος στο Ουζμπεκιστάν Ουσμάνοφ είναι ο άνθρωπος που λύνει όλα τα επιχειρηματικά προβλήματα του Πούτιν. Επικεφαλής του εταιρικού κολοσσού USM Holdings, που περιλαμβάνει από μεταλλεία μέχρι τηλεπικοινωνίες και το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της Ρωσίας, MegaFon, πίστευε ότι θα γλίτωνε, τουλάχιστον τις κυρώσεις από την Ε.Ε., επειδή κατέχει κάτω από το 50% των μετοχών του προαναφερόμενου ομίλου. Ήδη, όμως, το 512 ποδιών γιοτ του, το «Dilbar», το οποίο ονομάστηκε από τη μητέρα του και η αξία του ξεπερνά τα 600 εκατ. δολάρια, έχει κατασχεθεί από τις γερμανικές Αρχές στη βόρεια πόλη του Αμβούργου.

Ρόμαν Αμπράμοβιτς
Το δίχως άλλο ο πιο διάσημος Ρώσος ολιγάρχης είναι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, κυρίως λόγω της μεγάλης επιτυχίας της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι. Πολλοί τον θεωρούν έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους του Ρώσου προέδρου, ο οποίος πλούτισε όταν επί προεδρίας Μπόρις Γιέλτσιν αγόρασε σε εξευτελιστική τιμή την πετρελαϊκή εταιρεία Sibneft και σήμερα θησαυρίζει ως αποδέκτης ζηλευτών συμβολαίων, όπως συνέβη με το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA το 2018 στη Ρωσία. Αλήθεια ή ψέματα, το βρετανικό τμήμα της περιουσίας του, ύψους 12,4 δισ. δολ., έχει «παγώσει» και τόσο η Τσέλσι όσο και το σπίτι του στην οδό Κένσινγκτον έχουν βγει προς πώληση. Το γιοτ του «Eclipse», το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, έχει εγκαταλείψει ήδη τις Βρετανικές Παρθένους νήσους με προορισμό τον Ατλαντικό, ενώ το «Solaris» πιστεύεται ότι κατευθύνεται προς την Τουρκία.

Ολέγκ Ντεριπάσκα
Όταν ο Πούτιν ανέβηκε στην εξουσία, ο Ολέγκ Ντεριπάσκα ήταν ζάπλουτος με περιουσία ύψους 28 δισ. δολαρίων, ενώ σήμερα αυτή εκτιμάται στα 3 δισ. δολάρια. Αποφασισμένος να κυριαρχήσει στη βιομηχανία του αλουμινίου τη δύσκολη δεκαετία του 1990, ενεπλάκη σε «ξέπλυμα» χρήματος, δωροδοκίες, ακόμα και τη δολοφονία ενός επιχειρηματία αντιπάλου του, όπως γράφει το BBC, πριν υποστεί μεγάλο πλήγμα κατά την οικονομική κρίση του 2008 και χάσει την εμπιστοσύνη του Ρώσου προέδρου, που τον κατηγόρησε ότι του έκλεψε ένα στυλό! Αφού αποκατέστησε τις σχέσεις του μαζί του πιστεύεται πως «έβαλε το χέρι του» για να ανακατέψει την εκλογική τράπουλα στις ΗΠΑ το 2016, ενώ σήμερα, ως κάτοχος μετοχών κάτω του 50% στην εταιρία πράσινης ενέργειας και μετάλλων, En+ Group, προσπαθεί να σώσει το σπίτι του στο Νάιτμπριτζ του Λονδίνου, από ακτιβιστές κατά του πολέμου.

Ιγκόρ Σέτσιν
Οι σχέσεις του Ιγκόρ Σέτσιν με τον Πούτιν χρονολογούνται από την εποχή που ο δεύτερος εργαζόταν στο δημαρχείο της Αγίας Πετρούπολης και ο πρώτος δούλευε στο πλευρό του. Οι φήμες τούς θέλουν μαζί συνάδελφους και φίλους και στην τρομερή και φοβερή KGB. Έκτοτε, η καριέρα του Σέτσιν κινείται με επιτυχία μεταξύ πολιτικής και επιχειρήσεων, και είναι τόσο σκιώδης, που στη Ρωσία τον αποκαλούν Darth Vader αφήνοντας αιχμές ότι δεν πρόκειται για πραγματικό πρόσωπο αλλά για ένα μύθευμα του Κρεμλίνου με σκοπό την πρόκληση του φόβου των πολιτών. Ο Σέτσιν, πρώην αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και CEO του πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, είδε, πρόσφατα, εξαιτίας των κυρώσεων από ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο, να δεσμεύεται το γιοτ του «Crescent» από τις ισπανικές Αρχές, στο λιμάνι της Ταραγόνας στην Καταλονία.

Αλεξέι Μίλερ
Ένας ακόμα προσωπικός φίλος του Πούτιν, ο Αλεξέι Μίλερ, επίσης σκιώδης προσωπικότητα, έχτισε την καριέρα του όταν άρχισε να εργάζεται ως αναπληρωτής του στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του δημαρχείου της Αγίας Πετρούπολης τη δεκαετία του 1990. Σήμερα, «τρέχει» τη διοίκηση του κρατικού γίγαντα φυσικού αερίου, Gazprom, αν και θεωρείται ότι απλά εκτελεί τις διαταγές του Ρώσου προέδρου. Ο Μίλερ δεν έγινε αποδέκτης κυρώσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ενώ όταν, αργότερα, δέχτηκε το σχετικό αμερικανικό πλήγμα το 2018, δήλωσε καταχαρούμενος, γιατί σημαίνει ότι κάτι έκανε σωστά, ενώ σήμερα απευθύνει κάλεσμα στους υπαλλήλους του να συσπειρωθούν γύρω από τον Πούτιν για να σωθεί η Ρωσία. Σαν τον Σέτσιν, έχει τη βάση του στη Ρωσία και δεν υπάρχουν στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος της περιουσίας του εντός και εκτός της χώρας.

Πιότρ Άβεν & Μιχαήλ Φρίντμαν
Η Ε.Ε. χαρακτηρίζει τον Πιότρ Άβεν στενό φίλο του Πούτιν, ενώ κατατάσσει τον Μιχαήλ Φρίντμαν στα άτομα της ευρύτερης αυλής του. Οι δύο αυτοί άνδρες δημιούργησαν μαζί την Alfa-Bank, τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στη Ρωσία. Οι πληροφορίες θέλουν να έχουν λάβει από το 2016 το σαφές μήνυμα του Ρώσου προέδρου να προστατέψουν τα συμφέροντά τους από μελλοντικές κυρώσεις, ωστόσο αυτή την εβδομάδα αποχώρησαν από την επενδυτική ομάδα Letter One με έδρα το Λονδίνο, που δημιούργησαν μαζί πριν από 10 χρόνια, καθώς η Ε.Ε. «πάγωσε» τις μετοχές τους. Στο μεταξύ, η Ιταλία κατέσχεσε κτιριακό συγκρότημα στη Σαρδηνία, που εν μέρει ανήκει στον Άβεν, ενώ ο Φρίντμαν, χωρίς πια να έχει πρόσβαση στα 12 δισ. δολάρια της προσωπικής του περιουσίας, οδύρεται ότι «δεν ξέρει πώς να ζήσει μετά τις κυρώσεις».

Ίσως σας ενδιαφέρουν