Προσφυγικός εφιάλτης πλανάται πάνω από την Ευρώπη

Η ενεργειακή χειραφέτηση της Ευρώπης είναι άμεσα συνδεδεμένη με το Νίγηρα, αφού, όπως λένε διπλωμάτες, η επόμενη επιλογή της Ε.Ε. θα είναι ο… Πούτιν

Ένας προσφυγικός και μεταναστευτικός εφιάλτης προερχόμενος από την Αφρική πλανάται πάνω από την Ευρώπη.

Αφορά και στη χώρα μας μαζί με τις άλλες χώρες-εισόδους μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη Δύση γενικότερα, που βλέπει –εξαιτίας των ραγδαίων αλλαγών στην περιοχή του Σαχέλ–την επιρροή της, και τη συνακόλουθη οικονομική απομύζηση των πόρων της Μαύρης Ηπείρου να μειώνονται δραματικά.

Τα όσα συμβαίνουν στις χώρες του Σαχέλ, με την ανατροπή φιλοδυτικών καθεστώτων και την εδραίωση εθνικιστών που στρέφουν την πλάτη στη Δύση, και δέχονται αφειδώς βοήθεια από τη Μόσχα και το Πεκίνο, αποτελούν προάγγελο χειραφέτησης μέρους της αφρικανικής ηπείρου από τη «μητρόπολη», και την αλλαγή ισορροπιών στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Αλλαγή, η οποία όμως θα έχει επιπτώσεις κυρίως στο μεταναστευτικό τοπίο, με πιθανά πρώτα «θύματα» τις μεσογειακές χώρες που αποτελούν πύλες εισόδου.

Όσα συμβαίνουν κυρίως στο Νίγηρα, αλλά και στη Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, ανησυχούν τους επιτελείς της κυβέρνησης, που φοβούνται ότι μία πιθανή πολεμική σύρραξη θα έχει ως επακόλουθο τη μετανάστευση εκατομμυρίων ανθρώπων, και αυτή τη φορά η Ευρώπη φαίνεται να είναι εντελώς απροετοίμαστη.

{“@context”:”http://schema.org”,”@type”:”VideoObject”,”name”:”Πραξικόπημα στο Νίγηρα: Αναβλήθηκε η συνάντηση της Ecowas για τις «βέλτιστες επιλογές»”,”description”:”Άγνωστα τα αίτια της αναβολής – Χωρίς ενημέρωση για το αν θα πραγματοποιηθεί επέμβαση”,”thumbnailUrl”:”https://i4thumbs.glomex.com/dC1ieGFxd2R0cHhzYjUvMjAyMy8wOC8xMi8wNy8wMl8yMF82NGQ3MmU3YzdjNTRiLmpwZw==/profile:player-960×540″,”duration”:”PT57S”,”uploadDate”:”2023-08-12T07:03:07.000Z”,”embedUrl”:”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599v17l28y0qoz&playlistId=v-cuqdgleaus4h”,”provider”:{“@type”:”Organization”,”name”:”glomex GmbH”,”logo”:{“@type”:”ImageObject”,”url”:”https://player.glomex.com/[email protected]”,”width”:136,”height”:146}}}

Παράλληλα όμως, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βλέπει την περιοχή και ως μία βραδυφλεγή βόμβα, εστιάζοντας στην παρουσία της Βάγκνερ και της Μόσχας, που –σύμφωνα με παρατηρητές– υποδαυλίζουν το μίσος και τις εξεγέρσεις κατά της Ευρώπης.

Υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή του ΥΠ.ΕΞ. ανέφερε στη «ΒτΚ», ότι η αλματώδης δημογραφική αύξηση, η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική κρίση και η φτώχεια, αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την περιοχή.

Και εάν επιχειρήσει να μεταναστεύσει ένα μικρό ποσοστό από τις δεκάδες εκατομμυρίων κατοίκων των χωρών του Σαχέλ που πλήττονται, «θα πλημμυρίσει την Ευρώπη». Παράλληλα, η ίδια πηγή τόνισε ότι εάν αποσταθεροποιηθεί η περιοχή, εκτός από τα τεράστια μεταναστευτικά κύματα, θα υπάρξει ευρύτερη αστάθεια και μεγαλύτερος ριζοσπαστισμός.

Πρόσφατα, σε συνάντηση διπλωματικών αντιπροσωπειών ορισμένων χωρών-μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπου έλαβε μέρος και Έλληνας διπλωμάτης, διατυπώθηκε ο φόβος πως «η έκρηξη στη Δυτική Αφρική και μία πιθανή πολεμική σύρραξη, ίσως οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη, αφού τόσο οι ΗΠΑ και η Γαλλία όσο και η Ρωσία με την Κίνα, ήδη βρίσκονται στην περιοχή».

Και αυτή η σύρραξη, όπως τονίστηκε, θα έχει ως πρώτη επίπτωση τη δημιουργία πολύ μεγάλων μεταναστευτικών ροών.

Για την ώρα το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την πρεσβεία μας στη Σενεγάλη, όπου ο πρέσβης Ευθύμιος Κωστόπουλος (ειδικός απεσταλμένος στις χώρες του Σαχέλ) ενημερώνει διαρκώς τον Γιώργο Γεραπετρίτη, και καθώς –όπως λένε στο ΥΠ.ΕΞ.– γνωρίζει σε βάθος πρόσωπα και πράγματα, έχει αναφερθεί λεπτομερώς στους πιθανούς κινδύνους, τους οποίους προαναφέραμε, με πρώτο το Μεταναστευτικό.

Οι αναφορές που έχουν φτάσει στο ΥΠ.ΕΞ., αναφέρουν ότι στο βόρειο τμήμα του Νίγηρα βρίσκεται η πόλη-σταθμός Αγκαντέζ, η τοπική Οικονομία έχει αναπτυχθεί και περιελίσσεται γύρω από την εξυπηρέτηση των μεταναστών και υποψήφιων να διασχίσουν την έρημο Σαχάρα, με κατεύθυνση τη Λιβύη, την Αλγερία και το Μαρόκο και προορισμό τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Να σημειωθεί πως στις χώρες του Σαχέλ, που εκτείνονται σε μήκος 3.000 χιλιομέτρων, από τη Γουινέα έως το Σουδάν, έχουν γίνει πραξικοπήματα και η πολιτική αστάθεια βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της.

Η περιοχή ουσιαστικά κόβει την Αφρική στα δύο, απειλώντας να αποσταθεροποιήσει τους βόρειους και τους νότιους γείτονες.

Μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ στο Νίγηρα για να ελέγξει αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές, με ικανοποιητικά, μέχρι πρόσφατα, αποτελέσματα.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας, που ανατράπηκε με το πραξικόπημα, ήταν σταθερός και αξιόπιστος, κατά βάση, συνομιλητής, ενώ η περιοχή όσο ήταν υπό γαλλική επιρροή ήταν σχετικά σταθερή και είχε πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στη μάχη κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας όσο και στον εφοδιασμό της Δύσης με σημαντικές πρώτες ύλες.

Η ενεργειακή χειραφέτηση της Ευρώπης είναι άμεσα συνδεδεμένη με το Νίγηρα, αφού, όπως λένε διπλωμάτες, η επόμενη επιλογή της Ε.Ε. θα είναι ο… Πούτιν!

Ίσως σας ενδιαφέρουν